Hovedinnhold

Mattilsynet mangedobler uanmeldte pelsdyrkontroller

(VG Nett) Avsløringene om mishandling av dyr i flere pelsdyrfarmer gjør at Mattilsynet nå skal mangedoble de uanmeldte kontrollene.

Denne saken handler om:

- Jeg ser at vi i langt større grad enn tidligere bør utføre uanmeldte tilsyn, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet til VG Nett.

PROTOKOLL:Hva mener du om pelsdyrnæringen?

Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen har i løpet av sommeren og høsten besøkt 40 pelsdyrfarmer. Videobilder viser pelsdyr med avrevne kroppsdeler, åpne sår og døde dyr.

- Når vi ser sånne bilder av dyr med gamle skader, reagerer vi sterkt. Jeg er skuffet over at enkelte ikke har tatt dette alvorlig nok, sier Fjetland

- Hvorfor har ikke Mattilsynet selv avdekket disse kritikkverdige forholdene?

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorfor, men fastslår at våre ansatte reagerer dersom de kommer over lovbrudd. Det er dyktige og kompetente folk som jobber i Mattilsynet, sier Fjetland.

VGTV: Her ser du bildene som har blåst liv i debatten rundt pelsdyrnæringen

Les også: Slik skal Brekk knekke pelsverstingene

Få uanmeldte kontroller

Avsløringene har ført til at Mattilsynet har spurt seg selv om dagens tilsynsordning fungerer opptimalt. Så langt i år har bare 6 av 101 kontroller vært uanmeldt.

- Noen av kontrollene er riktignok varslet kort tid i forveien, men vi skal vri det til slik at en vesentlig del av kontrollene blir uanmeldte.

- Hvor stor del av kontrollene vil være uanmeldte i fremtiden?

- Det kan jeg ikke si noe om. Det må vi diskutere. Vi må blant annet snakke med dem som skal utføre kontrollene, sier Fjetland.

- Betyr det en mangedobling av denne typen kontroller?

- Ja.

SKADET ØYE: Bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Reven har skader på øyet. Foto: Nettverk for dyrs frihet
SKADET ØYE: Bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Reven har skader på øyet. Foto: Nettverk for dyrs frihet

- Hvorfor har dere ikke hatt flere uanmeldte kontroller tidligere?

- Det er mer ressurskrevende og tidkrevende. Det skyldes blant annet at pelseierne ikke oppholder seg på farmene hele dagene, men denne utfordringen skal vi håndtere.

Vet du noe om dette? Kontakt oss 

Møtte landbruksministeren

Mattilsynet satt mandag i møter med landbruksminister Lars Peder Brekk.

- Jeg har vært i møte med Mattilsynet i dag. Der gjorde jeg det klart at de må bruke langt sterkere virkemidler overfor pelsdyroppdrettere som driver uakseptabelt, sa Brekk da han møtte pressen i ettermiddag.

Mattilsynet varslet tilbake at det da kommer til å bli flere uanmeldte kontroller.

- Det betyr ikke nødvendigvis at det blir flere kontroller totalt sett. Og kontroller som går på de tekniske innretningene og hvor store burene er, trenger ikke være uanmeldte, sier Fjetland.

Les også: Ap: - Sjokkert og forbannet over pelsdyrnæringen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks