Hovedinnhold

Oppvaskmøte med pelsdyrnæringen etter nye avsløringer

Slik skal Brekk knekke pelsverstingene

PELSMØTE: Landbruksminister Lars Peder Brekk satt mandag i et timelangt møte med administrerende direktør Knut Berg i Norges pelsdyralslag (til høyre) og styrelederen i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem. Foto: SCANPIX
PELSMØTE: Landbruksminister Lars Peder Brekk satt mandag i et timelangt møte med administrerende direktør Knut Berg i Norges pelsdyralslag (til høyre) og styrelederen i Norges pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Så langt i år har kun 6 av 101 kontroller av pelsdyrfarmer vært uanmeldte. Nå lover landbruksminister Lars Peder Brekk forbedring, og at verstingene skal få på pelsen.

Denne saken handler om:

- Jeg har vært i møte med Mattilsynet i dag. Der gjorde jeg det klart at de må bruke langt sterkere virkemidler overfor pelsdyroppdrettere som har uakseptabel drift. Mattilsynet varslet tilbake at det blir flere uanmeldte kontroller, sier landbruksminister Lars Peder Brakk.

Brekk advarer mot at flere pelsgårder vil bli stengt dersom ikke næringen nå skjerper seg.

- Pelsdyrnæringen har et kollektivt ansvar for å følge opp. Det er avgjørende for min politiske støtte at Pelsdyravlslaget erkjenner problem, sier Brekk.

Les også: Ap: - Sjokkert og forbannet over pelsdyrnæringen

- Verstingene må bort

Videoer fra Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen viser pelsdyr med avrevne kroppsdeler, åpne sår og døde dyr. Dette reagerer Brekk kraftig på.

- Det er helt uakseptabelt. Verstingene skal ut, sier Brekk.

- Hvordan skal de avsløres?

- Det må kontrolleres. Det betyr at kontrollene intensiveres, og at det blir flere uanmeldte kontroller. Etter det jeg kjenner til har 6 av 101 kontroller nå vært uanmeldte, sier Brekk til VG Nett.

- Men når så få kontroller har vært uanmeldte, har det da vært mulig å avsløre verstingene?

- Jeg støtter Mattilsynet i at de skal avholde flere uanmeldte kontroller. Det er blitt avlivet dyr i forbindelse med kontroller.

- Hvor stor del av kontrollene mener du bør være uanmeldte?

- Det er Mattilsynets ansvar, sier Brekk som ikke vil gi mer penger til Mattilsynet for å bedre kontrollen av peldyrnæringen.

- Jeg ser det som noe problematisk at vi ikke gjennomfører flere uvarslede tilsyn. Men jeg forutsetter faktisk at ikke alle norske pelsdyrfarmere er juksemakere, sier sier Kristina Landsverk, som er øverste sjef i Mattilsynet, til NRK.

VGTV: Her er opptakene som har blåst liv i debatten

Advarte pelsnæringen i fjor

Landsbruksministeren var i møte med pelsdyrnæringen i fjor også, og dagens møte har vært lenge planlagt. I fjor advarte han om at næringen måtte forbedre seg for å ikke miste den politiske støtten. I løpet av dagen har flere politiske partier sagt at de vil forby pelsdyrnæringen. Så langt vil ikke Brekk gå.

- Jeg står på det jeg sa da, men det er ikke slik at vi kan stenge alle restaurantene i Oslo om vi finner rotter ett sted, men det som har kommet frem nå styrker ikke tilliten til næringen.

Mens hans klare konklusjon er at næringen må ta tak i en alvorlig situasjon hvis den skal overleve.

Saken fortsetter under bildet

MOTSTAND: - Hva vil vi ha? Frihet for dyrene. Når vil vi ha det? Nå, ropte dyrevernere som hadde samlet seg utenfor. Foto: SCANPIX
MOTSTAND: - Hva vil vi ha? Frihet for dyrene. Når vil vi ha det? Nå, ropte dyrevernere som hadde samlet seg utenfor. Foto: SCANPIX


- Uakseptabel dyrehold

Styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag er enig i at de som ikke driver akseptabelt, skal ut av næringen. Han innrømmer også at bildematerialet viser dyr som lider, men Pelsdyralslaget vil se nærmere på materialet for å få kartlagt situasjonen.

- Vi har hatt liten tid til å gå inn i bildematerialet, men vi ser at alt bildematerialet ikke avdekker dyremishandling, selv om mye av det viser uakseptabelt dyrehold, sa han.

- Vi er glad for at det blir flere uanmeldte kontroller. Vi etterlyser flere besøk og mer oppfølging.

Brekk sa også at han ønsker at Pelsdyralslagets nye sertifiseringssystem blir et obligatorisk, internt kvalitetssystem for alle som skal selge skinn gjennom næringens kanaler.

- Dette er utgangspunktet en frivillig ordning. Vi må vurdere om det skal bli obligatorisk fremover, sa styrelederen i Pelsdyralslaget.

Les også: - Ønsker tilsynsordning for pelsdyr

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks