Hovedinnhold

Ap: - Sjokkert og forbannet over pelsdyrnæringen

(VG Nett) Arbeiderpartiet truer med å legge ned hele pelsdyrnæringen. Nå skal næringen i krisemøte med landbruksministeren.

Denne saken handler om:

Tips oss

Mink og rev med avbitte bein, haler og ører ble vist på Dagsrevyen søndag. Mange dyr hinket omkring i burene med åpne sår.

Bildene har utløst sterke reaksjoner, også i Arbeiderpartiet.

VGTV: Se de groteske opptakene her (NB. Sterke bilder)

- Det vi så på fjernsynet i går, er opprørende. Det er avdekket forhold som ingen oppdretter kan overse. Jeg er sjokkert, og mildt sagt litt forbannet, over at oppdrettere til de grader ikke bryr seg om å rette opp forholdene, sier lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aaland (Ap) til NTB.

Han legger til at det nå definitivt er siste sjanse til å rydde opp, ellers kommer i hvert fall Ap på sitt neste landsmøte til å gå inn for nedleggelse.

- Trådt over grensen

Aaland legger til at saken var oppe på Aps landsmøte i 2009, og at det under tvil ble gitt grønt lys for videre drift. Begrunnelsen for det var den sterke advarselen fra landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og forsikringene fra næringen selv.

LES OGSÅ: Nye avsløringer av mishandling av pelsdyr

- Dette er en næring som nå har trådt over grensen for det som kan aksepteres. Den har lenge levd på balansepunktet for det tillatelige, ut fra en forhåpning om at den kunne rydde opp. Men de siste bildene viser at oppdrettere ikke er berettiget til sin plass som næring, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

ØDELAGT BEIN: Dette bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Revevalpen har et avspist bein som er blodig. Foto: Nettverk for dyrs frihet Foto:
ØDELAGT BEIN: Dette bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Revevalpen har et avspist bein som er blodig. Foto: Nettverk for dyrs frihet Foto:

Venstre reagerer sterkt på de nye bildene av skadde og vanskjøttede pelsdyr. Nestleder Ola Elvestuen vil ha saken opp i Stortinget og sier at Ap sitter med nøkkelen.

VG Nett-leser:
"Er spent på hvor man skal sette grensa. Ta en tur til Prior sine slakterier"
Diskuter pelsindustrien her!

- Avtalen i Dyrevernmeldingen fra 2002 innebar at vi skulle se vesentlige forbedringer i pelsdyrnæringen. Det ser ikke ut til å ha skjedd noen ting. Når det ikke er gjort forbedringer på åtte år, har jeg mistet troen på at det vil skje, sier han.

Alvorlig bekymret

Elvestuen viser til at Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sine pelsdyrsnæringer og mener at Norge bør følge etter. Venstre vil at de politiske partiene skal fatte de nødvendige vedtakene på sine respektive landsmøter til våren.

- Jeg har ingen tro på at Sp klarer å ta nødvendige grep overfor pelsdyrnæringen. Det er Ap som sitter med nøkkelen, da det i realiteten er de som har makten i regjeringen, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Ønsker tilsynsordning for pelsdyr

Nestleder Svein A. Flåtten (H) i næringskomiteen er også opprørt over bildene og vil ha en forklaring av landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Han vil foreløpig ikke si noe om næringens framtid.

Men Flåtten mener bildene fra norske oppdrettsfarmer gir grunn til alvorlig bekymring for næringens egen evne til å gjennomføre tiltak for bedret dyrevelferd.

- Det er først og fremst næringens ansvar å få dette på plass, men myndighetene har en viktig kontrolloppgave, sier Flåtten.

- Ikke under kontroll

Flåtten mener det er helt på sin plass med krisemøte og har på Høyres vegne sendt et brev til Brekk med krav om en redegjørelse om hva som er situasjonen, og hva som blir gjort av undersøkelser fra Mattilsynets side.

LES OGSÅ: Næringene vil legge ned pelsdyrnæringen

- For et års tid siden truet statsråden pelsdyrnæringen med strenge tiltak dersom ikke det ble ryddet opp i problemene knyttet til dyrevelferden. Reportasjer i mediene tyder på at dette ikke er under kontroll. Samtidig framstår landbruksministeren som mye vagere i sine uttalelser enn for et år siden, heter det i brevet fra Flåtten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks