Hovedinnhold

Ønsker tilsynsordning for pelsdyr

Den norske veterinærforening vil ha en tilsynsordning for pelsdyr. Selv sier lederen av foreningen at de siste avsløringene av dyremishandling er så grove at han tar til orde for å forby hele pelsdyrnæringen.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Hvis du spør meg personlig, så tror jeg denne næringen er moden for å revurderes, sier generalsekretær Hans Petter Bugge i Den norske veterinærforening til NRK.

VGTV:  Se de groteske opptakene her (NB. Sterke bilder)

Pelsdyrnæringen må mandag ettermiddag forklare nye tilfeller av vanskjøtsel av pelsdyr når den møter landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp). Næringen risikerer å miste økonomisk støtte og kan bli møtt med nye trusler om at den kan bli forbudt dersom forholdene ikke blir bedre. Veterinærforeningen har siden 2001 vært kritisk til pelsdyrnæringen.

- Veterinærforeningen har gått ut og sagt at dagens driftsformer ikke er forenlig med god dyrevelferd, sier Bugge.

Tilsynsordning

Men et alternativ til å legge ned hele pelsdyrnæringen er at regjeringen oppretter en helt ny tilsynsordning.

Les også: Veterinærene vil legge ned pelsdyrnæringen

Hans Petter Bugge understreker at veterinærene vil stille opp og yte hjelp til dyrene dersom politikerne velger å opprettholde næringen. Men for å gjøre dette så raskt og godt som mulig, er det nødvendig å få på plass en helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen.

- En helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen vil bidra til bedre dyrevelferd for mink og rev, sier Bugge og viser til lignende ordninger i fiskeoppdretts- og fjærfenæringene.

Alvorlige skader

Til sammen har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord i sommer og høst.

SKADET ØYE: Bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Reven har skader på øyet. Foto: Nettverk for dyrs frihet
SKADET ØYE: Bildet er tatt på en norsk pelsfarm i 2010. Reven har skader på øyet. Foto: Nettverk for dyrs frihet

Resultatet er tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer. Søndag viste NRK bilder av dyr med avbitte bein, haler og ører og dyr med bittskader.

- Årets undersøkelser bekrefter at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyrfarmene lider hver dag, heter det i en pressemelding fra Dyrebeskyttelsen.

VG Nett-leser:
En vesentlig forskjell mellom pelsdyroppdrett og annet dyrehold er at pelsen trenger vi ikke!
Diskuter pelsindustrien her!

Det er tredje året på rad at dyrevernere dokumenterer forholdene ved norske pelsdyrgårder. I alt har over 180 gårder blitt inspisert siden våren 2008.

Må forklare seg

- Våre undersøkelser viser at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke på noen måte tar hensyn til dyrenes behov. Forskriftene er rett og slett en hån mot dyrevelferdsloven, sier Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet.

Når næringen møter landbruksministeren mandag ettermiddag, må den forklare dokumentasjonen om fortsatt dyremishandling.

Næringens svar søndag var beskyldninger mot dyrevernerne for å trenge seg inn på privat eiendom og for å drive korstog mot næringen.

Uenige om innstramming

For et drøyt år siden sa Lars Peder Brekk at støtten til næringen måtte vurderes dersom forholdene ikke bedret seg. Søndag sa Brekk til NRK at det er trist at noen setter en hel næring i et dårlig lys, men at man ikke kan skjære alle over en kam.

- Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen, men at enkelte ikke klarer å følge lover og regler, sa landbruksministeren.

Les også: Ser bedring i pelsdyrnæringen

Brekk understreket at Mattilsynet allerede har strammet inn regelverket og at man jobber over et bredt spekter for å få kontroll med næringen.

Veterinær Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH mener at opplysningene om at regelverket er strammet inn ikke er korrekt.

- Det stemmer rett og slett ikke: Mattilsynet har foreslått nye forskrifter som på ingen måte er «strengere», men tvert imot viderefører hold av pelsdyr i bur. Brekk har selv lagt sterke føringer for denne forskriften, og disse føringene er at «pelsdyrnæringen er ønskelig å beholde». Derfor skal ikke de nye reglene koste næringen noe - hvilket betyr status quo for dyrene, sier Martinsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks