Hovedinnhold

Nekter å godkjenne moskémillioner

SKEPTISK: Jonas Gahr Støre mener det er paradoksalt og unaturlig om UD godkjenner saudiarabisk pengestøtte til moskeer i Norge. Foto: Scanpix
SKEPTISK: Jonas Gahr Støre mener det er paradoksalt og unaturlig om UD godkjenner saudiarabisk pengestøtte til moskeer i Norge. Foto: Scanpix
Jonas Gahr Støre vil hindre Saudi-Arabia i å finansiere moskeer i Norge, så lenge det ikke er lov å bygge kirker der.

Denne saken handler om:

Saudiarabiske myndigheter og rike privatpersoner vil bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge.

Det har de full rett til etter norske lover om økonomisk støtte til trossamfunn. Men i milliongavene ligger det et forbehold om at norske myndigheter godkjenner støtten.

Utenriksdepartementet nekter ikke bare å godkjenne moskébidragene. I et svar til Tawfiiq islamske senter skriver UD at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

- Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Jonas Gahr Støre til VG.

VG DEBATT: Diskutér saken her! 

Lik behandling

Statssekretær Espen Barth Eide besøker Saudi-Arabia i dag, og skal ta opp pengestøtten:

- Jeg oppfatter at mange av mine europeiske kolleger har det samme problemet, og Norge vil ta saken opp i Europarådet, sier Støre.

- Kan det bety en innskrenking av muligheten til å gi økonomisk støtte til trossamfunn?

- Det blir en debatt storting og regjering eventuelt må ta.

Svaret fra UD er til Tawfiiq islamske senter, men Støre opplyser at også trossamfunnet Alnor som vil bygge moské i Tromsø med støtte fra en saudiarabisk forretningsmann, vil få et likelydende svar.

- Vi har religionsfrihet

Den siste uken har avisen Nordlys skrevet en artikkelserie om Alnor med oppslag som «Muslimsk leder i Tromsø knyttet til terrornettverk» og «Islamske fundamentalister i Saudi-Arabia sponser moské i Tromsø».

- Er det den saudiarabiske retningen av islam, wahabisme, som blir for kontroversiell i Norge?

- Jeg har merket meg at den saudiske retningen har et profilert syn på islam, men jeg vil ikke være dommer for hvilke skoler eller retninger i islam som etablerer seg i Norge. Vi har religionsfrihet. Dette handler om hvilke lover som finnes i landet der pengene kommer fra, sier Støre til VG.

Styret i Tawfiiq islamske senter ønsker ikke omtale av saken, eller å gi noen kommentarer, opplyser advokat Shazad Nazir på vegne av menigheten.

SAMLESIDE: Les alt om Islam-debatten her! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks