Hovedinnhold

Her er budsjettlekkasjene

Og slik følger du statsbudsjettet på VG Nett

SÅ MYE: Hvor mye skal finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og resten av regjeringen bruke neste år - og ikke minst på hva? Det får du svar på i morgen. Foto: Scanpix
SÅ MYE: Hvor mye skal finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og resten av regjeringen bruke neste år - og ikke minst på hva? Det får du svar på i morgen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Statsbudsjettet er sjelden helt nytt når det kommer. Her er lekkasjene og spekulasjonene fra budsjettet som legges frem i morgen.

Denne saken handler om:

Send meg tips her!
Følg togturen på Twitter.
  • Statens samlede utgifter er neste år beregnet til 960 milliarder kroner.
  • Statens samlede inntekter er beregnet til 1.113 milliarder kroner.
  • Statens nettoinntekter fra petroleumsvirksomhetener anslått til 288 milliarder kroner.
  • Uten oljeinntekter har budsjettet et underskudd på 135 milliarder kroner.
  • Foruten oljeinntektene er de største inntektene arbeidsgiveravgift, trygdeavgift, merverdiavgift og skatt på formue og inntekt.
  • De største utgiftene er ytelser fra folketrygden, overføring til kommuner og fylkeskommuner, lønns- og driftsutgifter i staten og tilskudd til helseforetakene og universiteter og høyskoler.
  • Kilde: NTB

VG Nett satser friskt dagen statsbudsjettet legges fram. Journalist Mads Andersen møter folket på Bergensbanen for å ta temperaturen. Hvordan vil Regjeringens prioriteringer påvirke vanlige folk på toget? Det skal Andersen prøve å få passasjerene til å svare på.

Skal du ta Bergensbanen i morgen? Ta gjerne kontakt med Andersen her!

I tillegg stiller VGs kommentator Elisabeth Skarsbø Moen opp på nettet. Fra budsjettet er lagt fram og ut ettermiddagen kommenterer hun statsbudsjettet. I tillegg vil hun svare leserne på spørsmål og innspill om regjeringssjef Jens Stoltenbergs prioriteringer, og hvilke statsråder som har tapt og vunnet i budsjettkampen.

Følg Skarsbø Moens blogg her

Klokken 15 stiller redaksjonen i Dine penger opp for VG Netts lesere. De vil svare på smått og stort om hvordan din økonomi blir påvirket av de rødgrønnes valg. Blir skatten høyere, må du betale mer for varene i butikken, skal veiene bygges fortere og hva skjer med barn og unge?

Følg også journalist Anne Vinding på twitter når statsbudsjettet legges fram

Noe av dette er allerede besvart. For som tidligere nevnt - et budsjett er sjelden helt nytt når det legges frem. Tirsdag klokken 10 vil finansminister Sigbjørn Johnsen legge fram budsjettet for 2011 - men allerede vet vi at statsbudsjettet ikke blir så stramt som regjeringen tidligere har sett for seg:

KOMMENTERER: Elisabeth Skarsbø Moen vil kommentere statsbudsjettet og svare leserne på spørsmål. Foto: JAN PETTER LYNAU
KOMMENTERER: Elisabeth Skarsbø Moen vil kommentere statsbudsjettet og svare leserne på spørsmål. Foto: JAN PETTER LYNAU

- Budsjettet blir stramt, men ikke så stramt som vi så for oss i mars. Utsiktene er bedre enn de var da. Flere er i arbeid, industriproduksjonen stiger og sykefraværet går ned, sa finansminister Sigbjørn Johnsen til NTB 30. september.

Ubehagelig

Det er samtidig varslet at regjeringen vil nå handlingsregelen (fireprosentmålet) i 2012. Det vil bli brukt 26 milliarder ekstra oljepenger i år, ifølge ANB. Likevel har KS uttalt at de forebereder seg på ubehagelig kutt når budsjettet legges fram, skriver Nationen.

De siste årene har gjelden i norske kommuner steget til 190 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

HER ER LEKKASJENE FRA STATSBUDSJETTET:

Høyere pensjonistskatt

Regjeringen vil foreslå skatteendringer for pensjonister ifølge NRK. Eldre med over 280.000 kroner i pensjon får økt skatt, mens de med lavere pensjon får mindre skatt. Dette betyr at hver tredje pensjonist risikerer høyere skatt.

Økte avgifter

Det skal ifølge Avisenes Nyhetsbyrå bli dyrere tobakk i Norge det neste året. Prisen skal stige med minst fem prosent utover den generelle prisstigningen på to prosent. I tillegg vurderes nå fire konkrete forslag på nye avgiftshopp på miljøbiler ifølge VG. I morgen kommer fasiten på om regjeringen vil innføre en engangsavgift på elbiler, og hvorvidt de vil øke CO2-avgiften på alle typer drivstoff, samt å redusere bensin- og dieselavgiften tilsvarende. Ifølge godt informerte kilder vil Jens Stoltenberg droppe økt biodieselavgift.

Mer til seismikk, oljevern, slepebåter

Blant lekkasjene fra Statsbudsjettet som legges fram i morgen, tirsdag, er en økning på 168 millioner kroner til satsing på nordområdene slik at regjeringen vil bruke rundt 1,2 milliarder kroner neste år, skriver Stavanger Aftenblad

Kutt i innovasjon
Ifølge Dagens Næringsliv vil regjeringen kutte Innovasjon Norges administrasjonsbudsjett med 90 millioner kroner. Det betyr at opp mot 60 stillinger kan fjernes.

Mindre bistand
Regjeringen vil holde bistanden på over 1 prosent av statsbudsjettet - men den vil ifølge Dagsavisen kutte budsjettet med nær en milliard kroner neste år.

Vei
En gladnyhet for de som er opptatt av veier ble presentert av ANB 1. oktober. De meldte da at regjeringen satser stort på veivedlikehold i budsjettet.
200 millioner kroner skal gå til rassikring.

Barneklinikk på Haukeland
Statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen slapp nyheten om de 700 millionene til barneklinikken på Haukeland universitetssykehus i Bergen for en uke siden på NRK.

Helsemilliarder

Regjeringen foreslår å øke helseforetakenes inntekter med nærmere 1 milliard kroner til neste år, samt gi klarsignal til bygging av et nytt sykehus i Østfold.

Pappapermisjon
Neste år får flere menn rett til å ta ut pappepermisjon. Nå skal også far ha rett til å ta ut permisjon når mor er uføretrygdet.

- En grov urettferdighet er rettet opp, uttalte barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) til Aftenposten for en uke siden.

Litt tidligere meldte NRK at regjeringen går inn for å forlenge fedrekvoten fra ti til tolv uker.

Mer til politiet og PST

Regjeringen ønsker å styrke både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og domstolene. Mens PST får økte bevillinger, får domstolene 76 millioner kroner over statsbudsjettet i 2011.

Kulturløft

Kulturbudsjettet økes ifølge Aftenposten med 640 millioner kroner neste år. Regjeringen skal ifølge avisen foreslå at det skal brukes til sammen 780 millioner kroner mer til kulturformål neste år. 135 millioner kroner av dette skal gå til Nasjonalmuseet. Dette beløpet skal brukes på videreføring av prosjektering av nytt nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo.

2.000 nye sykehjemsplasser
Stoltenberg varslet i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre at regjeringen neste år vil sørge for tilskudd til 2.000 sykehjemsplasser eller heldøgnbemannede omsorgsplasser i 2011.

Stenger ambassadene

Regjeringen vil foreslå å stenge fem norske ambassader: i Elfenbenskysten, Colombia, Øst-Timor, Slovenia og Nicaragua.

Mer til kirken

Regjeringen foreslår å bruke 27 millioner kroner til trosopplæring i den norske kirke. 5 millioner kroner skal gå til nye prestestillinger.

Næringsfondene økes

225 millioner kroner vil bli bevilget til kommunale næringsfond.

Barnevernet styrkes

Barnevernet får 240 millioner kroner i øremerkede midler for å få på plass 400 nye stillinger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks