Hovedinnhold

Støre til VG Nett: - Jeg har ikke feilinformert Stortinget

HADDE KONTAKT MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at opposisjonen har noen grunn til å føle seg lurt. Foto: ROBERT S. EIK / VG
HADDE KONTAKT MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at opposisjonen har noen grunn til å føle seg lurt. Foto: ROBERT S. EIK / VG
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener han oppfattet spørsmålet fra TV 2s reporter feil da han svarte at han ikke hadde snakket med en Hamas-leder.

Denne saken handler om:

I et intervju med TV 2s Pål T. Jørgensen torsdag kveld blir utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) spurt om han har snakket med Hamas-lederen Khaled Meshaal. TV 2 Nyhetene hadde opptak av Meshaal som hevder det motsatte og dette fikk opposisjonen til å rase.

Støre svarte først «nei» på TV 2s spørsmål om han har hatt samtaler med Meshaal. Da han ble konfrontert med Hamas sin versjon av hvilken kontakt de hadde hatt, ba Støre om å avbryte intervjuet og starte opptaket på nytt.

- Kan ikke vi ta opptaket på dette på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, ba utenriksministeren.

LES OGSÅ: Støre hadde hemmlig kontakt med Hamas

- Har snakket med Hamas-lederen på telefon

Støre hevder at samtalene det er snakk om skjedde før beslutningen om å ikke ha politisk kontakt med Hamas fant sted.

- Hvorfor svarte du nei på TV 2s spørsmål?

- For å være ærlig så oppfattet jeg at spørsmålet dreide seg om jeg hadde møtt Hamas-lederen og det har jeg ikke. Da han sier at Meshaal har fortalt at han hadde snakket med meg, måtte jeg be om å få svare på det. Og svaret på det er ja. Jeg har snakket med han på telefonen, sier Jonas Gahr Støre til VG Nett torsdag kveld.

- Har du feilinformert Stortinget?

- Nei, jeg vil helt klart tilbakevise det. Det var allment kjent i det politiske Norge at vi hadde kontakt med ledelsen i Hamas våren 2007.

- Hvorfor reagerer da Siv Jensen og Erna Solberg som de gjør ?

- Det må du spørre dem om. Jeg ser at Fremskrittspartiet viser til at jeg har sagt i 2009 at jeg ikke har hatt kontakt med Hamas, og det her helt riktig. Dette fant sted våren 2007 under helt spesielle, politiske omstendigheter til støtte for den demokratisk valgte presidenten Abbas. Og det står jeg fullt inne for i dag, sier Støre.

Forsvarer hemmeligholdet

Utenriksministeren forteller at samtalene med Hamas-lederen i Damaskus ble gjort på oppfordring fra palestinernes president Abbas, som Norge ser på som den demokratisk legitime, palestinske lederen.

Telefonsamtalene med Hamas-lederen skal blant annet ha innholdt kravene det internasjonale samfunnet stilte til en samlingsregjering, bestående av Hamas og Fatah.

Støre erkjenner at samtalene ikke har vært offentlig kjent.

- Men det forsvarer jeg. I en så følsom fase av de forhandligene, så var denne telefonsamtalen av en slik karakter at det var helt unaturlig å sende ut pressemeldinger om det.

- Ble amerikanerne informert om disse samtalene?

- Nei, ikke direkte. Jeg innhenter ikke tillatelse fra USA til å ha denne typen samtaler. De visste at vi hadde kontakt, men dette var noe vi forholdt oss til direkte til den palestinske presidenten, men vi formidlet inntrykk fra kontakten med Hamas i samtaler med europere og amerikanere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks