Hovedinnhold

Midtøsten-ekspert til VG Nett:

- Støre visste det ikke ville falle i god jord

... men mener utenriksminsteren bare gjorde jobben sin

SNAKKET MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at han har hatt direkte samtaler med Hamas i 2007. Det mener Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen var ansvarlig av ham. Foto: Roger Neumann Foto:
SNAKKET MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at han har hatt direkte samtaler med Hamas i 2007. Det mener Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen var ansvarlig av ham. Foto: Roger Neumann Foto:
(VG Nett) Forsker Jørgen Jensehaugen mener det var politisk ansvarlig av utenriksminister Jonas Gahr Støre å snakke direkte med Hamas-leder Khaled Mishaal.

Denne saken handler om:

- Jeg mener det ville vært politisk uansvarlig å ikke snakke med Hamas våren 2007. Det ville vært rart, de hadde nettopp fått flest stemmer i et valg, sier Midtøsten-ekspert og PRIO-forsker Jørgen Jensehaugen til VG Nett.

BAKGRUNN: Støre hadde hemmelig kontakt med Hamas

Han tror Støre holdt saken hemmelig fordi han visste at det ikke ville falle i god jord.

- Det er mye man er politisk tjent med å gjøre, men ikke å si noe om, sier han.

Jensehaugen mener det hadde vært vanskeligere å gjennomføre samtalene med Hamas i dag.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Jørgen Jensehaugen. Foto: PRIO
MIDTØSTEN-EKSPERT: Jørgen Jensehaugen. Foto: PRIO

- Det er stor forskjell på Hamas i dag, og da disse samtalene skjedde. Da var Hamas et folkevalgt parti og representerte dermed den ene parten i en potensiell fredsprosess. Da er det ansvarlig å kommunsiere med dem, sier han.

- Må snakke med begge parter

Flere opposisjonspartier har reagert sterkt på avsløringen torsdag kveld. Frp-leder Siv Jensen kalte kontakten for uverdig for Norge.

Jensehaugen mener Frp, KrF og Høyre en uproduktiv holdning til Midtøsten-konflikten når de nekter å forholde seg til Hamas.

- Hvis man engasjerer seg i Palestina-konflikten fordi man ønsker fred, så må man forholde seg til alle partene i konflikten. Men det er mange måter å være engasjert i den konflikten, inkludert ønske om et godt forhold til USA. Dersom det er det man ønsker, er det vanskeligere å forholde seg til Hamas, sier han.

Tror USA var informert

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen tror USA var orientert om samtalene.

- Jeg er også ganske sikker på at Støre hadde en god dialog med daværende utenriksminister Condoleezza Rice om dette, sier Henriksen Waage til NTB.

Hun mener reaksjonene til opposisjonen er helt uforståelige.

- Det var den gangen full åpenhet om at Norge hadde påtatt seg en meklerrolle mellom Fatah og Hamas, og opposisjonen kom også med sterk kritikk av dette den gangen, sier UiO-professoren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks