Hovedinnhold

Støre hadde hemmelig kontakt med Hamas

- Ingen kontakt siden 2007, hevder Støre

SNAKKET MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at han har hatt direkte samtaler med Hamas, en organisasjon som av USA karakteriseres som en terrororganisasjon. Foto: Roger Neumann
SNAKKET MED HAMAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at han har hatt direkte samtaler med Hamas, en organisasjon som av USA karakteriseres som en terrororganisasjon. Foto: Roger Neumann
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer å ha hatt direkte telefonsamtaler med Hamas-leder Khaled Mishaal, melder TV 2.

En av topplederne i Hamas, Khaled Meshaal, bekrefter overfor TV 2 at han har hatt flere direkte telefonsamtaler med Jonas Gahr Støre.

Både USA og EU har klassifisert Hamas som en terrororganisasjon.

Men da TV 2 konfronterer Støre med opplysningene svarer Støre først «nei» på spørsmål om han har hatt kontakt med Mishaal.

- Kan ikke vi ta opptaket på dette på på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, sier utenriksministeren til TV 2s reporter.

- Om du har snakket med Mishaal?

- Jeg oppfatter at du stiller spørsmål om jeg har hatt møte med ham.

- Jeg spør om du har snakket med ham.

På spørsmål om han har snakket med Mishal innrømmer han så at han har hatt kontakt med ham over telefon.

HAR DU TIPS OM NORSK UTENRIKSPOLITIKK? Kontakt VG Netts journalister her 

- Allment kjent at vi hadde kontakt

Umiddelbart etter at TV 2 Nyhetene avslørte kontakten mellom Støre og Hamas, ble saken gjenstand for heftig diskusjon på nettsamfunnet Twitter.

Også Støre selv har kastet seg inn i debatten - og forsøker å forklare hvilken kontakt det er snakk om.

- Det er allment kjent at vi hadde politisk kontakt med Hamas- ledelsen vår 2007 - på oppfordring fra president Abbas. Ingen politisk kontakt etter mai 2007, skriver Støre.

Støre mener at samtalene kan ha bidratt til ar der ble dannet en palestinsk samlingsregjering.

- Hovedoppgaven min var å formidle det internasjonale synet, som oppsummert var at Hamas måtte anerkjenne Israel, ha respekt for inngåtte avtaler og ta avstand fra voldsbruk, sier Støre til NTB.

- Pinlig

- Jeg mener at det var en veldig pinlig TV-opptreden av Jonas Gahr Støre. Som han kom veldig, veldig dårlig ut av. Han får det definitivt til å se ut som han ikke snakker sant, sier VG-kommentator Eirik Mosveen.

Han mener imidlertid ikke at saken slik den fremstår er politisk alvorlig for utenriksministeren.

- Sånn saken fremstår nå, så handler det om at det har vært samtaler med Hamas, men det sies ingenting om hva samtalene har gått ut på. Dermed er vi heller ikke i stand til å si noe fornuftig om hvorvidt samtalene har gått lenger enn det som er den norske politikken på området, sier Mosveen.

- Tror du Støre misforsto spørsmålet?

- Jeg tror han prøvde å lure seg unna spørsmålet, så ble han tatt på det og det gjorde det pinlig, sier Mosveen.

- Veldig alvorlig

Opposisjonen reagerer sterkt på at Jonas Gahr Støre har hatt direkte samtaler med toppledelsen i Hamas.

- Det synes jeg er veldig nedslående å høre. Jonas Gahr Støre pleier i hvert fall å like å fremstå som en etterrettelig mann. Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig. Da har regjeringen, med Jonas Gahr Støre i spissen, ført Stortinget bak lyset, sier Siv Jensen (Frp) til TV2.

Også Høyre-leder Erna Solberg (H) og Knut Arild Hareide (KrF) reagerer kraftig på at utenriksministeren skal ha hatt hemmelig kontakt med Hamas.

- Vår Midtøsten-politikk har vært å ikke ha direkte politisk kontakt med Hamas, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Avviser politiske forbindelser med Hamas

Dette er ikke første gangen det blir satt spørsmålstegn ved Utenriksdepartementets holdning til Hamas. I 2009 valgte departementet å legge ut en lengre melding på hjemmesidene sine hvor de understreker at Norge aldri har anerkjent Hamas «eller opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen».

Dette er ikke første gangen det blir stilt spørsmålstegn ved Utenriksdepartementets holdning til Hamas. I 2009 valgte departementet å legge ut en lengre melding på hjemmesidene sine hvor de understreker at Norge aldri har anerkjent Hamas «eller opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen».

Torsdag kveld legger Utenriksdepartementet ut en ren kopi av denne meldingen på sine hjemmesider - og repeterer at det aldri er opprettet forbindelser på politisk nivå.

Kritiske amerikanere

Aftenposten har tidligere skrevet om Wikileaks-dokumenter hvor amerikanske diplomater har gitt uttrykk for at de tror ar regjeringen, inkludert utenriksminister Støre, har sympati med Hamas.

USA, som ser på Hamas som terrorister, har ifølge dokumentene vært svært kritiske til den norske kontakten med Hamas.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks