Hovedinnhold

- Forfalsket legeattest for å slippe sex med fetteren

Ble avslørt av gynekolog i Irak

TVANGSEKTESKAP: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem personer tiltalt for tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her er advokatene Tom Barth-Hofstad og Sidsel Katralen. Foto: Sara Johannessen/ SCANPIX
TVANGSEKTESKAP: Onsdag formiddag startet straffesaken mot fem personer tiltalt for tvangsekteskap og voldtekt av jente da hun var 13 år. Her er advokatene Tom Barth-Hofstad og Sidsel Katralen. Foto: Sara Johannessen/ SCANPIX
OSLO TINGRETT (VG Nett) I et desperat forsøk på å slippe mer sex med sin syv år eldre fetter, skal 17-åringen ha løyet om sykdom.

En hel familie står tiltalt for å ha begått eller medvirket til voldtekt av et barn under 14 år i Oslo tingrett. Saken har blitt beskrevet som den mest alvorlige av sitt slag i Norge noensinne.

Under sitt vitnemål i Oslo tingrett fortalte den nå 17 år gamle jenta, som skal ha blitt tvangsgiftet da hun var 13 år, at hun til slutt løy om blødninger i underlivet for å få slutt på det seksuelle samlivet med sin fetter.

Les også: - Min mor er helt uskyldig 

Familien hans tvilte på historien, og under et besøk i Irak ble hun tatt med til lege. Der ble det fastslått at det ikke var noe galt med henne. Onkelen skal ha reagert med sinne, og banket den da 16 år gamle jenta.

Dette var bare en av historiene som 17-åringen fortalte fra vitneboksen i Oslo tingrett onsdag. Både tiltalte og publikum ble vist bort fra rettssalen for at jenta skulle tørre å fortelle sin historie.

- Tvangsgiftet da hun var 13

Bakteppet for historien starter i 2006. I desember skal det ha blitt gjennomført en ekteskapsseremoni hjemme hos hennes onkel og tante. Jenta forklarte at hun ikke skjønte at det var et ekteskap som ble inngått.

Før jul i 2009 flyttet jenta fra onkelen og tanten, og inn i en leilighet sammen med fetteren. Da følte hun at presset om sex ble større, og den 16 år gamle jenta klarte ikke mer. Til slutt løy hun om at hun hadde en blodsykdom, som gjorde at hun ikke kunne ha samleie.

- De trodde ikke helt på meg. Til slutt ba tanten min om å få se legeattesten, fortalte jenta i retten.

Les også: - Trodde tvangsekteskap var fleip 

Forfalsket legeattest

Det hadde hun ikke, og dermed forfalsket hun et papir som hun sa hun hadde fått hos en lege.

I vinterferien 2010 insisterte svigerfamilien på å ta henne med til Irak for å undersøke henne. Det var da hun kom hjem fra denne turen at hun bestemte seg for å varsle myndighetene.

Det var først etter Irak-turen, i mars 2010, at jenta varslet minoritetsrådgiveren på den videregående skolen hun gikk.

BAKGRUNN: - Ble tvangsgiftet som 13-åring - lever i livsfare 

- Kusinene mine i Irak var helt klare på at jeg burde varsle politiet. De sa jeg var heldig som bodde i Norge og kunne få hjelp. Til tross for dette var jeg fortsatt litt usikker, så jeg sjekket ting på internett for å få vite hva barnevernet gjør i denne typen saker, fortalte 17-åringen fra vitneboksen.

Kort tid etter hun varslet om ekteskapet, ble faren, moren og tanta samt fetteren hun var gift med, pågrepet av politiet.
Onkelen befant seg fortsatt i Irak, og han er nå etterlyst av politiet gjennom Interpol.

- Det var min store sjanse til å bryte ut. Jeg turte ikke det så lenge han var i Norge. Han hadde truet med å drepe meg hvis jeg varslet myndighetene, forklarte hun i retten.

Les også: Onkel etterlyst etter tvangsekteskap 

Da forsvareren til fetteren hun var gift med, advokat Tom Barth-Hofstad, fikk spørre ut jenta, la han stor vekt på det som skal ha vært et brudd mellom de to. Det kom også fram at fetteren hadde et kjærlighetsforhold til en annen jente.

Ektemannen hadde forhold til annen kvinne

- Jeg husker ikke hvor lang tid det var etter jeg hadde vært i kontakt med rådgiveren på skolen det var, men han (tiltalte) ba meg pakke tingene mine sammen, og flytte hjem til foreldrene mine, forklarte fornærmede.

Barth-Hofstad spurte videre om forholdet mellom fetteren og den andre jenta påvirket fornærmede. Han viste blant annet til en episode der den 17 år gamle jenta hadde kommet tilbake til parets leilighet, mens tiltalte hadde besøk av den andre kvinnen.

- Jeg visste om dem. Han sa hele tiden at han skulle gifte seg med henne, men det var bare prat. Jeg brydde meg uansett ikke. Jeg håpet de skulle gifte seg, slik at han ville la meg være i fred, forklarte hun.

Ingen av de tiltalte i saken erkjenner straffeskyld for tvangsekteskapet. Saken er forventet å vare i seks dager. Den 17 år gamle jentas vitnemål fortsetter torsdag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks