Hovedinnhold

Georg Apenes truer med å melde seg ut av Høyre

AVGÅTT: Men ikke ferdigsnakket. Dette bildet er tatt i fjor av Georg Apenes hjemme i Fredrikstad. Foto: Linn Cathrin Olsen
AVGÅTT: Men ikke ferdigsnakket. Dette bildet er tatt i fjor av Georg Apenes hjemme i Fredrikstad. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) - Hvis Erna Solberg med støtte av noen kolleger stemmer datalagringsdirektivet gjennom, er jeg ferdig med Høyre.

Denne saken handler om:

Georg Apenes (70), direktør i Datatilsynet fram til våren 2010 og tidligere stortingsrepresentant for Høyre har vært en av de som har ropt høyest og sterkest mot innføring av datalagringsdirektivet.

Men Høyre, som vil avgjøre saken i Stortinget, har ennå ikke bestemt seg. Det er sterke krefter både for og mot direktivet, og det er nok at 10 av de 30 Høyre-representanten sier nei for at de velter Aps forslag.

Som leder av Datatilsynet dro han blant annet paralleller til Stasi og Øst-Tyskland-regimet, og nevner også det gamle autoritære kommunistregimet i Dagens Its artikkel.

Les mer: Datalagring avgjøres før påske

Nå sier Georg Apenes til dagensit.no at han er ferdig med Høyre om de hjelper Arbeiderpartiet med å få gjennom datalagringsdirektivet.

- Hvis Erna Solberg med støtte av noen kolleger stemmer dette gjennom, må jeg si at jeg blir svært skuffet.

Bakgrunn: Slik vil Ap lagre din telefon- og internettinfo

- Viktigste sak

Apenes, som var Høyremann på Stortinget fra 1977 til 1989, legger til:

- Da er jeg ferdig med partiet. Dette er den viktigste og mest negative saken jeg hadde som direktør i Datatilsynet.

Dersom Apenes melder seg ut er det ikke første gang han ikke er høyremann. I 2008 var han en kort periode ekskludert etter å ha skjelt ut, blant annet med ordet bornert, stortingsrepresentant Martin Engeset.

Datalagringsdirektivet går ut på at staten pålegger at all informasjon om hvem du har kontakt med på telefon og e-post (ikke web-basert, journ.anm.), når du hadde det og hvor du hadde det, blir lagret i minst seks måneder. Arbeiderpartiet ønsker å lagre det i ett år.

Les mer: SV og Frp til datalagringsangrep på Høyre

- Parlamentarisk skojern

Apenes, som er kjent for sitt ordforråd mener at man forsøker å presse gjennom datalagringsdirektivet med et «parlamentarisk skojern».

- Det er forunderlig at Høyre vil være det skojernet, sier Apenes videre til Dagensit.no.

Apenes mener Norge ikke er på vei inn i et overvåkingssamfunn:

- jeg mener at vi allerede er der, sier han til Dagens IT.

Les nettmøte med Knut Storberget om datalagringsdirektivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks