Hovedinnhold

Såret Afghanistan-soldat: - Bedre om jeg hadde vært død

...nå skal nytt pilotprosjekt skal hjelpe veteraner

FLERE SKADET: Her, i områdene rundt operasjonsbasen FOB Ghowrmach nordvest i Afghanistan, har flere av de hardeste kampene mellom norske soldater og opprørere stått de siste årene. VG har denne uken avslørt at over 50 norske soldater er skadet i Afghanistan. Foto: FORSVARET
FLERE SKADET: Her, i områdene rundt operasjonsbasen FOB Ghowrmach nordvest i Afghanistan, har flere av de hardeste kampene mellom norske soldater og opprørere stått de siste årene. VG har denne uken avslørt at over 50 norske soldater er skadet i Afghanistan. Foto: FORSVARET
(VG Nett) Skadede norske veteraner forteller skrekkhistorier om møtene med det norske hjelpeapparatet.

Denne saken handler om:

Pilotprosjekt Østerdalen

 • Et samarbeid mellom Forsvaret, Elverum- og Åmot kommune.
 • Prosjektet skal teste modeller for å kunne tilby veteraner bedre helsehjelp.
 • Hjelpen skal ifølge Forsvaret «være helhetlig, kunnskapsbasert og gis på riktig omsorgsnivå», og tilpasses hver enkelt.
 • Veteranenes nærmeste pårørende skal også omfattes av prosjektet.
 • NAV vil bli en sentral samarbeidspartner i prosjektet, sammen med flere andre etater i kommunal og statlig sektor.
  Kilde: Forsvarsdepartementet

  DETTE ER SAKEN
 • VG og VG Nett har i en serie artikler satt fokus på forholdene for soldater som har blitt skadet i Afghanistan.
 • VG har avslørt en rekke feil og mangler i Forsvarets oversikt over de skadde soldatene.
 • Minst 11 av soldatene, som er blitt skadet for livet, har hyret advokat i kampen for å få hjelp og erstatning i Norge.
 • NAV sier til VG at de «ikke har møtt soldatene med god nok hjelp».
 • Sjefen for Kystjegerkommandoen - avdelingen som har mistet flest soldater i Afghanistan - er opprørt over behandlingen av de skadde soldatene. - En skam, slår han fast overfor VG.
 • I går avslørte VG at Forsvaret mangler en samlet oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan.

  HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT OSS!

VG og VG Nett har i en serie reportasjer denne uken skrevet om behandlingen skadede norske soldater får etter endt tjeneste. Reportasjene har vist hvordan Forsvaret ikke har samlet oversikt over de skadede, ikke har samlet oversikt over hvem som har vært i Afghanistan, og at krigsskadde må hyre advokat for å få erstatning. En av dem, en kystjeger som ble skutt av Taliban, går nå til sak mot staten.

I går innrømmet også statsminister Jens Stoltenberg at oppfølgingen av soldatene ikke hadde vært god nok.

Områdetillitsvalgt i Befalets Fellesorganisasjon, Gunnar Lie Eide, har kontakt med flere av de hardest skadde norske Afghanistan-soldatene. Mange er misfornøyd med oppfølgingen i det sivile hjelpeapparatet.

- Bedre om jeg var død

- En sa til meg at «det hadde vært bedre om jeg hadde vært død, så hadde vi sluppet alle vanskelighetene etterpå.» En annen mente kampen mot NAV og Statens Pensjonskasse opplevdes som verre, både fysisk og psykisk, enn det han hadde vært med på i krigssonen, sier Eide.

NAV: Innrømmer Afghanistan-trøbbel

Etter VGs reportasjer om behandlingen av skadde soldater melder Forsvarsdepartementet om oppstart av pilotprosjekt i Østerdalen for bedre oppfølging.

- Dette er noe vi har jobbet lenge for å få til. Vi hadde ikke regnet med at det skulle komme så raskt, sier leder av Norges Offisersforbund, Egil André Aas.

Allerede i løpet av denne måneden skal Pilotprosjekt Østerdalen etableres, ifølge Forsvarsdepartementet (FD).

- Det er et omfattende og viktig pilotprosjekt i forsvarskommunene Åmot og Elverum, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

- Hensikten er å finne en god, landsdekkende samarbeidsmodell for å ivareta skadde soldaters behov for et tilpasset helsetjenestetilbud og hjelp til å komme tilbake i arbeid, samt familienes behov for støtte og informasjon, sier Faremo.

- Gjort mye for soldatene

Bygd på erfaringene over mange år har det vokst fram en erkjennelse om at ivaretahelse av soldatene krever tett samarbeid mellom Forsvaret, helsevesenet, fastleger, kommuner og NAV.

- Vi er svært fornøyd med at dette kommer i gang nå. Regjeringen har gjort mye for veteraner fra utenlandsoperasjoner, og dette er nok et skritt i riktig retning, sier Egil André Aas.

Som leder av en fagforening med over 5000 medlemmer ser han at det fortsatt er mange utfordringer. Ti års sammenhengende engasjement i Afghanistan har satt sine spor.

- Når en soldat har kjempet krig på vegne av nasjonen må han eller henne slippe å stå bakerst i helsekøen. Det tror jeg de fleste har forståelse for. Soldatene og familiene deres skal heller ikke tape penger på skader påført i tjenesten, sier Aas.

Bli tilhenger av VG Netts Facebook-gruppe Norge i krig! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks