Hovedinnhold

Krever at Norge slutter seg til FN-avtale om rettigheter

FÅR KRAVET I FANGET: Espen Barth Eide (Ap) i Utenriksdepartementet får kravet fra Amnesty International Norge, FIAN Norge og de andre organisasjonene overlevert. Foto: Scanpix
FÅR KRAVET I FANGET: Espen Barth Eide (Ap) i Utenriksdepartementet får kravet fra Amnesty International Norge, FIAN Norge og de andre organisasjonene overlevert. Foto: Scanpix
Amnesty i Norge og over 30 andre organisasjoner krever at Norge slutter seg til FN-avtalen om en internasjonal klageinstans for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

Denne saken handler om:

Amnesty International Norge, FIAN Norge og de andre organisasjonene overleverer fredag kravet til statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Utenriksdepartementet.

- Når det gjelder enkeltpersoner og grupper i Norge som føler at de blir utsatt for menneskerettighetsbrudd på grunn av fattigdom, er det betenkelig hvis norske myndigheter er redde for å gi dem en mulighet til å henvende seg til FN om hjelp, heter det i oppropet.

- En bremsekloss

Ved ikke å underskrive avtalen, mener organisasjonene at Norge er en bremsekloss i FNs menneskerettighetsarbeid. De krever at norske myndigheter informerer om hvilke toneangivende aktører som aktivt motarbeider at Norge undertegner avtalen.

Avtalen er en tilleggsprotokoll til FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Norge har hatt mulighet til å underskrive avtalen siden 24. september i fjor.

Organisasjonene legger stor vekt på betydningen av at mennesker som lever i land som verken har evne eller vilje til å ivareta deres rettigheter, får en mulighet til å bli hørt og få oppreisning når deres rettigheter brytes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks