Hovedinnhold

Viste nazihilsen foran dommeren

HYLLET NAZISMEN: Slik fremstod den russiske nazisten Vyacheslav Datsik (33) da han ble ført inn i Oslo tingrett under fengslingsmøtet. Foto: Bjørnar Tommelstad
HYLLET NAZISMEN: Slik fremstod den russiske nazisten Vyacheslav Datsik (33) da han ble ført inn i Oslo tingrett under fengslingsmøtet. Foto: Bjørnar Tommelstad
OSLO TINGHUS (VG Nett) Russeren Vyacheslav Datsik (33), som har rømt fra en psykiatrisk klinikk, viste nazihilsen da han ble fremstilt for fengsling torsdag.

Tips oss

Kampsportutøveren «Red Tarzan» er siktet for våpenbesittelse sammen med to venner. Alle tre har oppholdt seg i en nazitatoveringssjappe i Oslo sentrum.

Datsik har vært pågrepet siden han leverte et ladd håndvåpen til Politiets utlendingsenhet (PU) da han søkte politisk asyl i Norge tirsdag ettermiddag.

VGTV:Se video fra retten

Da han ble ført inn i retten i ettermiddag valgte han å markere med en tydelig nazihilsen. Etterpå bukket han og hilste på dommeren. Han godtok at pressen tok bilde av ham.

Russeren var iført en svart t-skjorte med nazisymboler.

Lukkede dører

Politiadvokat Kathrine Tonstad fra Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet argumenterte med at fengslingsmøtet måtte holdes for lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

- Den videre etterforskningen omhandler mer enn det som har kommet frem i offentligheten så langt, sa Tonstad.

TILHOLDSSTED: I dette lokalet på Holbergs plass i Oslo har de pågrepne hatt et slags klubblokale. Foto: David Andresen
TILHOLDSSTED: I dette lokalet på Holbergs plass i Oslo har de pågrepne hatt et slags klubblokale. Foto: David Andresen

Politiet skal ha gjort flere beslag da den spesialtrente Beredskapstroppen aksjonerte mot tatoveringssjappa.

Både media som var tilstede, og Datsik selv, motsatte seg at fengslingsmøtet skulle holdes for lukkede dører. Dommeren valgte likevel å lukke dørene.

Både Vyacheslav Datsik og en kamerat av ham, som ble fremstilt for fengsling tidligere i dag, nekter straffskyld for siktelsen om våpenbesittelse.

Rømte til Norge

VG Nett skrev onsdag om den spesielle forhistorien til russeren som overraskende dukket opp i Oslo denne uken.

Lørdag 21. august rev kampsportutøveren hull i gjerdet på anstalten hvor han var plassert med bare hendene. Mens russisk politi jaktet på mannen de omtalte som farlig, flyktet han fra St. Petersbourg til Oslo.

På veien ranet han en mobiltelefonbutikk for 7000 rubler og en Nokia-telefon. I Norge ble han tatt imot av to venner som har de samme rasistiske holdningene. Alle tre er pågrepet.

I tillegg til Datsik dreier det seg om den 33 år gamle russiske innehaveren av tatoveringssjappa og en 20-åring fra Estland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks