Hovedinnhold

Sløve ledige mistet trygden

PÅ JAKT: NAV-direktør Hilde Olsen jakter på ledige som ikke vil jobbe. Foto: Knut Erik Knudsen
PÅ JAKT: NAV-direktør Hilde Olsen jakter på ledige som ikke vil jobbe. Foto: Knut Erik Knudsen
(VG) De mottar ledighetstrygd, men gidder ikke gå på tiltak, på møter eller sier nei til ny jobb: Over 3700 ledige mistet dagpengene sine i fjor.

Denne saken handler om:

- Når vi kaller inn til møter, byr på arbeidsmarkedstiltak eller har en jobb den arbeidsledige kan få, forventer vi at vedkommende takker ja. Selv om det ikke alltid dreier seg om drømmejobben, er arbeidserfaring alltid verdifullt, og kan gjøre deg mer attraktiv i neste gang du søker jobb. De aller fleste takker ja til tilbud fra NAV, men noen foretrekker en passiv tilværelse med dagpenger. Det kan vi ikke akseptere, sier direktør Hilde Olsen i NAV.

Stanset dagpenger

Nye tall fra NAV viser at de i fjor stanset utbetalingen av dagpenger til 3721 arbeidsledige. Det er noe høyere enn i 2008 da ledigheten var lavere.

Det er to hovedårsaker: Arbeidsledige nekter å stille opp på oppfølgingsmøter hos NAV. Det gjaldt 1500 personer. Rundt 1200 personer mistet dagpengene fordi de nektet å delta på arbeidsmarkedstiltak. I tillegg mistet 190 personer dagpengene fordi de sa nei til en jobb NAV tilbød. De øvrige tilfellene skyldes arbeidsledige som, etter at de har fått jobb via NAV, selv sier opp, eller blir avskjediget som følge av forhold de selv er skyld i.

Negativt

Man kan motta dagpenger i rundt to år, men Olsen sier målet er å få den arbeidsledige i jobb langt tidligere:

- Langtidsledighet er negativt både for den enkelte og for samfunnet. Vi vet at jo lenger en person er borte fra arbeidsmarkedet, jo vanskeligere er det å få fotfeste igjen. Derfor jobber NAV for å få arbeidsledige jobb så raskt som mulig, sier hun. De aller fleste som blir arbeidsledige klarer å finne seg en ny jobb i løpet av relativt kort tid, men en del trenger også bistand fra NAV.

Hun fremholder at mottagere av dagpenger skal være tilgjengelige, slik at de raskt kan ta stilling til tilbud om arbeid eller tiltak, og kunne tiltre på kort varsel. Hovedregelen er at man må være villig til å ta et hvilket som helst arbeid hvor som helst i landet. Du kan ikke stille krav til arbeidssted eller type arbeid.

- Men det norske arbeidsmarkedet gir som regel mulighet til å finne arbeid i rimelig nærhet til hjemstedet. Men hvis det viser seg nødvendig, kreves det at arbeidssøkeren er villig til å flytte eller pendle, sier Olsen.

77 014 personer er ledige i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks