Hovedinnhold

Korrupsjonsekspert: - Dette kan være brudd på straffeloven

Navarsete til VG Nett i kveld: - Jeg reagerte ikke

REAGERTE IKKE: - Nei, jeg reagerte ikke da. Jeg ante ikke verdien før jeg fikk den taksert flere måneder etterpå, sier Navarsete da hun møtte VG Nett utenfor regjeringskvartalet fredag kveld. Foto: Markus Aarstad
REAGERTE IKKE: - Nei, jeg reagerte ikke da. Jeg ante ikke verdien før jeg fikk den taksert flere måneder etterpå, sier Navarsete da hun møtte VG Nett utenfor regjeringskvartalet fredag kveld. Foto: Markus Aarstad
(VG Nett) Jonas Gahr Støre, Liv Signe Navarsete og Anne-Grete Strøm-Erichsen kan ha brutt straffeloven ved å ha gaver i titusen-kronersklassen i privat eie.

Denne saken handler om:


Det mener korrupsjonsekspert Johan M. Andersen.

- Hvis du ser bort fra gudmor-rollen Navarsete hadde, så er denne gaven absolutt problematisk. Jeg tviler på om du kan si at dette er i henhold til de strenge straffelovsbetingelsene, sier Andersen til VG Nett i kveld.

I ettermiddag kom det frem at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) i 2006 mottok et armbånd til en verdi av 26.500 kroner etter å ha vært gudmor for fergen MF Bergensfjord. Skipet ble bygget av Aker Yards, som på den tiden var Røkke-eid.

BAKGRUNN:Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

- Gaven ble taksert og beskattet i samsvar med taksten. I ettertid ser jeg at jeg ikke burde tatt imot gaven, og jeg angrer på at den ikke ble returnert, sa Navarsete til VG Nett fredag formiddag.

VG Nett-leser:
Det er betenkelig at de ikke selv så dette før pressen tok det opp.Diskuter saken her!

- Jeg reagerte ikke

VG Nett traff statsråden på vei hjem fra regjeringskvartalet i kveld.

- Reagerte du ikke på verdien av gaven?

- Nei, jeg reagerte ikke da. Jeg ante ikke verdien før jeg fikk den taksert flere måneder etterpå, sier Navarsete til VG Nett.

- Jeg tok imot gaven fordi jeg var gudmor for MF Bergensfjord. Det er visst tradisjon at gudmødre får en gave, derfor reagerte jeg ikke på at jeg fikk den gaven.

Navarsete sier hun ikke fikk tilsvarende råflott gave da hun døpte et annet skip, Olympic Zevs, i Ålesund i mars i fjor.

- Nei, da fikk jeg blomster, bok og et fotografi, sier Navarsete.

Strenge straffelovsbestemmelser

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) skal ha mottatt gaver i titusen-kronersklassen. Begge hevder de var innenfor regelverket som frem til fredag regulerte statsrådenes gavehåndtering.

Støre til VG Nett:- Det kommer en strøm med gaver

Dette kan være utilstrekkelig ryggdekning, mistenker korrupsjonsekspert Johan M. Andersen.

- De sier at de er innenfor regelverket, men spørsmålet er om dette regelverket i utgangspunktet var for åpent i forhold til de nye, strenge straffelovsbestemmelsene som kom allerede i 2003, sier Andersen.

Han mener de nye straffelovsbestemmelsene som omhandler korrupsjon ikke var ment til å ramme tradisjonen som gir gudmødre dyre gaver, men at situasjonen er spesiell når mottakeren også er statsråd.

LES OGSÅ:Jens leverte tilbake kostbare teppegaver

Problematisk

Navarsetes armbånd er taksert til å være verdt 26.500 kroner. Dette beløpet er stort nok til å bli karakterisert som korrupsjon.

- Både dette og langt mindre beløp kan rammes av korrupsjonsbestemmelsene, sier han.

Andersen vil ikke være bombastisk i sin mening om armbåndet er over grensen for det som kalles korrupsjon, i og med at datidens samferdselsminister var gudmor for et skip.

Strafferammen for grov korrupsjon, som gjør seg gjeldende når beløpet overstiger 50.000 kroner, er 10 års fengsel.

Dreier korrupsjonen seg om beløp mellom 10.000 og 50.000 kroner, kan dette gi tre års fengsel, opplyser Andersen.

LES OGSÅ:Siv Jensen krever full skattegransking av gavene

Juridiske spørsmål

Etikkansvarlig Erik Lundeby i NHO sier at han mener det var fornuftig av regjeringen å stramme inn regelverket for gavepraksisen blant politikere. På spørsmål om hva han mener om at daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete tok imot et armbånd til 26.000 kroner fra Kjell Inge Røkke svarer han følgende:

- Dette høres ut som en dyr gave. Man bør følge normalregler også når det gjelder gaver av høy verdi.

- Kan dette sammenlignes med korrupsjon?

- Det skal veldig mye til for å kalle noe korrupsjon, for da må man først ta stilling til juridiske spørsmål. Jeg tror ikke jeg på strak arm skal avsi noen dom over det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks