Hovedinnhold

Riis-Johansen: - Vi har aldri lovet et utvalg

Lokalpolitikere føler seg lurt av regjeringen

PÅ HARDANGER-TUR: Sp-leder Liv Signe Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøkte Ulvik onsdag i forrige uke. Foto: Hallgeir Vågenes
PÅ HARDANGER-TUR: Sp-leder Liv Signe Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøkte Ulvik onsdag i forrige uke. Foto: Hallgeir Vågenes
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser påstanden om at regjeringen har ført lokalpolitikere i Hordaland bak lyset i Hardanger-saken.

Denne saken handler om:

- Vi har aldri sagt at det skulle nedsettes noe utvalg. Både statsminister Jens Stoltenberg og jeg selv har vært veldig tydelige på at det skulle foretas en uavhengig ekspertvurdering, sier Riis-Johansen til NTB.

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF) i Hordaland legger ikke skjul på at hun føler seg lurt. Fylkesordføreren deltok i forrige uke på et møte på Statsministerens kontor, der hun og andre lokalpolitikere på Vestlandet ble orientert om at regjeringen nå vil vurdere sjøkabelalternativet på nytt. Hun mener det var nettopp et uavhengig ekspertutvalg som ble lovet ordførerne under dette møtet.

- Da vi gikk fra hverandre på det møtet, tror jeg ingen var i tvil om det. Det ble presisert mange ganger av statsministeren, sier fylkesordføreren.

- Det er helt annerledes med et utvalg der fagfolk fra ulike miljøer kommer sammen og får drøftet de ulike problemstillingene, sier Nyborg.

- Bred gjennomgang

Riis-Johansen innrømmer at andre åpenbart har lagt mer i dette enn det regjeringen presenterte, men ser nå denne delen av Hardanger-debatten som oppklart. Olje- og energidepartementet (OED) har ennå ikke bestemt seg for hvilke miljøer som skal benyttes til utredningsarbeidet.

- Hele poenget er at vi vil ha en bred, uavhengig gjennomgang. Vi jobber nå med å få fram de forhold vi vil ha belyst, og det bestemmer også hvor mange ekspertmiljøer vi skal kontakte. Det blir snakk om miljøer i og utenfor Norge, sier Riis-Johansen.

Taus om navn

Olje- og energiministeren utelukker ikke at Statnett, som sitter med kompetansen om strømnettet i Norge, skal tas med i denne fasen, men understreker at hovedhensikten med å gjøre dette ekstra utredningsarbeidet er å søke andre miljøer.

Han vil ikke gi eksempler på hvilke miljøer han har i tankene, om det for eksempel er snakk om SINTEF, NTNU eller uavhengige konsulentfirmaer.

- Det er for tidlig å være så konkret. Jeg vil foreløpig ikke nevne navn eller si for mange miljøer vi vil ta kontakt med, sier olje- og energiministeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks