Hovedinnhold

Sykehuset: - Han utgjør en lav risiko for omgivelsene

** Fikk bevege seg fritt i Trondheim med pleiere
** Somaliere i Trondheim holder seg inne i frykt

POLITIJAKT: Politiet jaktet onsdag på den rømte 27-åringen. Foto: Morgan Frelsøy/OPP
POLITIJAKT: Politiet jaktet onsdag på den rømte 27-åringen. Foto: Morgan Frelsøy/OPP
(VG Nett) Det somaliske miljøet i Trondheim skjelver og politiet advarer mot en potensielt farlig drapsmann på frifot. Sykehuset mener publikum har lite å frykte.

Tips oss

Tidligere i dag sa politiet til VG Nett at den drapsdømte kan være psykotisk og at han kan være farlig. Han er medisinert for psykoser, men ifølge politiet vil medisinen forsvinne ut av kroppen hans etter hvert.

Til tross for at politiet vurderer 27-åringen så farlig at de har gått ut og etterlyst han med navn og bilde, men fungerende avdelingssjef Kåre Nonstad ved Regional sikkerhetsavdeling Brøset mener at rømligen ikke utgjør noen vesentlig fare for publikum.

27-åringen ble dømt til psykiatrisk soning etter å ha skutt og drept en norsksomalisk mann med 13 skudd i 2008. Onsdag rømte han.

- Han utgjør en lav risiko for omgivelsene, hevder Monstad overfor VG Nett.

HAR DU TIPS ELLER BILDER?Kontakt VG Netts journalister her

- Flere konkrete tips

Politiet leter onsdag kveld med alt tilgjengelig mannskap etter den rømte mannen. Oppdal, hvor 27-åringen vokste opp, er blant stedene politiet har satt i gang en væpnet leteaksjon.

- Vi har fått flere tips om hvor han kan befinne seg og har noen spor å gå etter. Oppdal er blant stedene vi leter, bekrefter politioverbetjent Geir Olav Granbo.

LES OGSÅ:Etterlyser psykotisk drapsmann i Trondheim

- En del av behandlingen å få gå ut

27-åringen har over lengre tid hatt anledning til å bevege seg i bestemte områder i Trondheim så lenge han er i følge med ansatte fra avdelingen han var innlagt på - såkalt «utgang med følge».

- Det er en del av behandlingen vår å trinnvis gi pasientene våre mulighet til å fungere i samfunnet igjen. Han nådde dette sikkerhetsnivået for en tid tilbake, sier Nonstad til VG Nett.

Han ønsker ikke å utdype hva den drapsdømte var ute på da han rømte.

- Er han farlig?

- Vi mener at han utgjør en lav risiko for omgivelsene.

- Vil denne rømningen resultere i at dere vil gjennomgå rutinene deres?

- Våre rutiner blir gjennomgått kontinuerlig.

- Sikkerheten er for dårlig

Statsadvokat Bjørn Soknes var aktor i drapssaken mot 27-åringen. Han er sterkt kritisk til sikkerhetsnivået ved Brøset psykiatriske sykehus.

- Dette er et tydelig bevis på at sikkerheten ikke er god nok, sier Soknes til VG Nett.

Han vil be sykehuset og politiet om et møte for å få gjennomgått rutinene ved sykehuset.

- Når noen rømmer, er ikke sikkerheten god nok. Så enkelt er det. Samtidig som han skal være sikret et godt terapeutisk tilbud er det viktig at man også ivaretar samfunnssikkerheten. Han har også krav på sikkerhet. Det kan jo tenkes at det er personer som har interesse av å skade ham dersom han kommer ut, sier Soknes.

- Ikke gå ut om kvelden

For to år siden ble 27-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på norsksomaliske Mahmed Jamal Shirwac.
Politiet mente drapet var rasistisk motivert og 27-åringen skal ha skrevet at han ville «drepe muslimer dersom sjansen byr seg».

Det somaliske miljøet i Sør-Trøndelag er skremt over at 27-åringen nå er på frifot. Ahmed Dirshe i somalisk velferdsforening i Sør-Trøndelag, anbefaler medlemmene sine å ikke gå ut på kvelden så lenge den drapsdømte er på frifot.

- Vi er redde for at det som skjedde i Trondheim i 2008 skal skje igjen. Han som har rømt er en farlig mann, sier Dirshe til VG Nett.

Foreningen har samlet seg til et møte etter at det onsdag kjent at den drapsdømte har rømt fra St. Olavs hospital avdeling Brøset.

BEKYMRET: Ahmed Dirshe i den somaliske velferdsforeningen i Sør-Trøndelag er bekymret etter at den drapsdømte rømte fra St.Olavs hospital onsdag. Foto: Thor Nielsen, VG
BEKYMRET: Ahmed Dirshe i den somaliske velferdsforeningen i Sør-Trøndelag er bekymret etter at den drapsdømte rømte fra St.Olavs hospital onsdag. Foto: Thor Nielsen, VG

- Kjenner ansiktene våre

- Flere av medlemmene våre har vært i tingretten og vitnet mot ham og han kjenner ansiktene til flere av oss, sier Dirshe.

Han sier han har fått flere telefoner fra bekymrede medlemmer i dag, og flere tør ikke gå ut. Dirshe tror imidlertid det er greit å gå ut på dagen.

- Men vi anbefaler ikke at våre medlemmer går ut på kvelden, sier han.

- Dårlig sikkerhet

Dirshe har bedt medlemmene om å kontakte politiet dersom de ser rømlingen. Han er sjokkert over at den drapssiktede 27-åringen klarte å rømme.

- Jeg er veldig overrasket over hvor dårlig systemet er. Sikkerheten var veldig dårlig og jeg anbefaler dem som har ansvaret å sjekke om systemet er godt nok. Dette skulle ikke kunne skje, sier han.

Den rømte 27-åringen er 188 cm høy og 120 kg. Han er glattbarbert, skallet med mørk hårkrans og var iført sort skinnjakke, sort dongeribukse og hvite sko da han stakk av. Han skal ifølge politiet ikke ha forsøkt å rømme tidligere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks