Hovedinnhold

Krever etterforskning av fiskedumping-anklager

(VG Nett) Miljøvernorganisasjonen Bellona krever at politiet etterforsker anklagene om fiskedumping mot Aker Seafoods. Røkke-selskapet sier de selv vil ta intiativ til at det skjer.

Vet du noe? Tips oss!

Det skjer etter at en anonym fisker som jobber om bord i en av Kjell Inge Røkkes Aker-trålere, hevder mannskapet maler overflødig småfisk til suppe og dumper fangsten i havet. Grunnen skal være at fisken er for liten, eller av en annen sort enn den man fisket etter.

Ulovlig dumping av fisk anses som alvorlig miljøkriminalitet i Norge.

VG Nett fikk mandag kveld tilgang til flere videoklipp som den anonyme fiskeren hevder å ha tatt om bord i en tråler som eies av Nordland Havfiske i Stamsund - et underselskap i Aker-konsernet. På turen skal det ha blitt fisket 320 tonn. Over 30 prosent av denne fisken skal ha blitt dumpet, ifølge fiskeren.

Videoene skal vise hvordan små fisk blir spylt langs tråldekket og ned i slotanken. Her blir den malt til en suppe før den går ut i havet. Ifølge den anonyme fiskeren er ulovlig dumping en del av hverdagen for trålfiskere, ifølge avisen Fiskaren.

SINT: Bellona-leder Frederic Hauge liker ikke det han ser i videoen fra den anonyme fiskeren. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/VG
SINT: Bellona-leder Frederic Hauge liker ikke det han ser i videoen fra den anonyme fiskeren. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/VG

VGTV: Se fiskerens video her 

- Grunnet reell frykt for represalier kan jeg verken stå fram med navn eller gi noen opplysninger som kan identifisere meg, men videoen er tatt om bord i en av trålerne, sier han til Fiskaren.

- Ulovlig

Miljøvernorganisasjonen Bellona har studert videobildene. De krever at saken etterforskes umiddelbart.

- For å si det sånn, denne fisken blir ikke behandlet som matfisk, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG Nett.

Hauge mener det er liten tvil om at bildene viser ulovlig fiskedumping.

- Når fisken renner ned i en kvern på denne måten, er det et klart forsøk på å skjule dumpingen. Hvis man ikke kverner opp fisken, blir det liggende masse død fisk i kjølvannet av tråleren. Dersom politiet ikke tar tak i dette, vil vi sørge for at de gjør det. Det må være mulig for politiet å kontrollere disse bildene opp mot båten. Det kan være forskjellige årsaker til at man dumper fisken, for eksempel kan båten ha fylt opp kvoten for denne typen fisk, eller at fisken er for liten til at fangsten blir lønnsom, sier Hauge.

- Jeg hadde håpet at man hadde fått en annen kultur i trålernæringen. På disse båtene er det vanlig at bløggelinjen videoovervåkes, noe som betyr at skipperen er klar over hva som skjer. Kvernen tyder på at tråleren forsøker å skjule dette, og kan også tyde på at praksisen er systematisk, sier miljølederen.

FAKTA PÅ BORDET: Trond Williksen i Aker Seafoods sier selskapet vil at politiet etterforsker saken. Foto: Aker Seafoods
FAKTA PÅ BORDET: Trond Williksen i Aker Seafoods sier selskapet vil at politiet etterforsker saken. Foto: Aker Seafoods

Vil ha etterforskning

Konserndirektør i Aker Seafoods flåteavdeling og styreleder i Nordland Havfiske, Trond Williksen, liker ikke det han har sett på videoklippene.

- Vi er sjokkert over påstandene som kommer frem og det som vises i videoen. Dette er kraftige og alvorlige beskyldninger, og nå er vi ute etter å komme til bunns i hva som er fakta i denne saken. Dette er praksis og holdninger som går i mot alt vi står for, sier Williksen til VG Nett.

Williksen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før de har fått flere fakta på bordet. Selskapet vil selv at politiet nå kommer på banen og etterforsker saken.

- Vi har startet interne undersøkelser av dette, og vi kommer nå til å ta intiativet til at denne saken blir etterforsket av politiet, sier Williksen.

VG Nett har mandag kveld vært i kontakt med lensmann Asbjørn Sjølie ved Vest-Lofoten lensmannskontor. Han sier at politiet foreløpig ikke har sett på saken.

- Kortsiktig profitt

Saken om den angivelige fiskedumpingen har blitt bredt omtalt av Radio Lofoten og avisen Fiskaren i helgen. Den anonyme fiskeren sier mandag kveld at han går ut med saken fordi han mener Aker ikke tar hensyn til miljøet. Men han understreker samtidig at det ikke er en personlig vendetta mot selskapet.

- Jeg har ikke noe vondt og si om Aker, men vil til livs den praksisen som finnes blant enkelte trålerskippere, der kortsiktig profitt er eneste mål, og der tanken på fremtidens generasjoner og miljøet er fraværende, sier han til Radio Lofoten.

- FISK TIL KVERN: Småfisken og fisk av uønsket sort blir angivelig kvernet til suppe og dumpet på havet. Foto: Privat
- FISK TIL KVERN: Småfisken og fisk av uønsket sort blir angivelig kvernet til suppe og dumpet på havet. Foto: Privat

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks