Hovedinnhold

- Nye bevis i Torgersen-saken

53 år gammel drapssak gjennomgås på nytt

SIKRE: - Folk rundt meg vet at jeg er uskyldig, mener 75-åringen. Foto: VG
SIKRE: - Folk rundt meg vet at jeg er uskyldig, mener 75-åringen. Foto: VG
(VG) Over femti år etter at han ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på en 16 år gammel jente, gjør Fredrik Fasting Torgersen (75) et nytt forsøk på å få saken gjenopptatt.

I begjæringen som er sendt Gjenopptakelseskommisjonen vises det til fire nye bevis som man mener frifinner Torgersen for å ha vært på åstedet i Skippergaten 6 B i Oslo hvor Rigmor Johnsen ble funnet kvalt og drept natt til 7. desember 1957.

Allerede denne uken starter kommisjonen behandlingen av gjenopptagelsesbegjæringen. Det stilles også spørsmål hvorfor såkalte nulldokumenter aldri ble fremlagt under rettssaken.

I tillegg er Torgersen-saken løftet opp på politisk nivå:

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen ber justisminister Knut Storberget gjøre sitt for at saken blir gjenopptatt og endelig punktum kan settes for en av landets mest omtalte kriminalsaker.

Les også:Sjelden seier til Fredrik Fasting Torgersen

Nye bevis

I flere år har Torgersens nevø, Frode Fasting Torgersen, gravd seg ned i sakskomplekset. Hans arbeid og funn er bakgrunnen for den nye begjæringen om gjenopptagelse.

- Det vi har funnet er totalt frifinnende for Torgersen, mener Frode Fasting Torgersen som oppsummerer de nye bevisene slik:

SLAMBEVISET:

Åstedsrapportene viser at det på gulvene var et fuktig lag med slam. Likevel ble det ikke funnet spor etter slam på Torgersens sko. Dette beviser at Torgersen ikke kan ha vært på åstedet, mener nevøen. I dommen fra 1958 legges det til grunn at Torgersen skal ha drept Rigmor i oppgangen og båret henne ned i kjelleren.

Deretter reiste han hjem for å bytte klær og sko for så å vende tilbake for å sette fyr på liket. Hvorfor var det da ikke slam på skoene og sykkelens pedal da han ble arrestert samme natt? spør nevøen.

(Saken fortsetter under bildet)

SLAMBEVISET: Åstedsrapportene viser at det på gulvene var et fuktig lag med slam. Likevel ble det ikke funnet spor etter slam på Torgersens sko. Foto: Politiet
SLAMBEVISET: Åstedsrapportene viser at det på gulvene var et fuktig lag med slam. Likevel ble det ikke funnet spor etter slam på Torgersens sko. Foto: Politiet

PALLEBEVISET:

I den mørke kjelleren, med en takhøyde på 140 cm, var det store mengder med avfall, trefliser og et bål som var bygd opp av ni store paller, 95 cm brede og 133 cm lange, samt divan.

Spørsmålet blir da:

Hvordan er det mulig å flytte på alle disse lemmene med en hånd, uten å få slam på skoene eller trepartikler på klær når man samtidig må bruke den andre hånden til å tenne flere fyrstikker for å lyse opp lokalet?

AVFØRINGSBEVISET:

Manglende fotavtrykk fra Torgersen i avføringen i trappeoppgangen som er tråkket utover på åstedet er frifinnende for Torgersen.

BITTBEVISET:

En amerikansk rettsodontolog «konkluderer med at statens argument er et utmerket eksempel på en falsk positiv identifikasjon» når tannbittet på avdødes bryst kobles til Torgersen.

NULLDOKUMENTER:

Politidokumenter som ikke inneholdt spesielle opplysninger ble aldri fremlagt. Morten Ørsal Johansen mener at såkalte ikke-funn er like viktige som virkelige funn da de kan bidra til å frifinne Torgersen.

- Hvert eneste bevis som ble brukt mot Torgersen kan nå avvises eller tilbakebevises. Helheten i saken er i ferd med å smuldre bort. Dette håper vi Gjenopptakelseskommisjonen også vil forstå.

Fredrik Fasting Torgersen må få sin sak belyst på nytt på en skikkelig måte. Hvis ikke har Gjenopptakelseskommisjonen mistet all troverdighet. Saken har fått preg av prestisje hvor det også kan ligge politiske motiver bak.

Det er derfor vi nå henvender oss til justisministeren og legger politisk press på ham.

Les også:Torgersen kjemper for å få gjenåpnet drapssaken

(Saken fortsetter under bildet)

AVFØRINGSBEVISET: Det er ikke funnet fotavtrykk som kan knyttes til domfelte i avhøringen på det politiet mener er åstedet. Foto: Politiet
AVFØRINGSBEVISET: Det er ikke funnet fotavtrykk som kan knyttes til domfelte i avhøringen på det politiet mener er åstedet. Foto: Politiet

- Logisk brist

Med de nye opplysningene henger ikke saken lenger sammen rent logisk. Den såkalte røde tråden brytes flere ganger. Jeg kunne aldri ha vært med på å dømme Torgersen på det grunnlag som nå foreligger, mener Morten Ørsal Johansen.

- Vi har nå påbegynt en diskusjon rundt saken, uten at det da vil bli fattet noen avgjørelse. Den ligger i tilfelle noe lenger frem i tid, sier leder av Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker, Helen Sæter.

Ettersom saken er til behandling i kommisjonen, mener justisminister Knut Storberget at det ikke er riktig av ham å gi noen uttalelser.

PALLEBEVISET: I den mørke kjelleren var det store mengder med avfall, trefliser og et bål som var bygd opp av ni store paller. Foto: Politiet
PALLEBEVISET: I den mørke kjelleren var det store mengder med avfall, trefliser og et bål som var bygd opp av ni store paller. Foto: Politiet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks