Hovedinnhold

- Tvangsekteskap utbredt i Norge

I første halvår i år fikk norske myndigheter melding om 49 inngåtte tvangsekteskap. Det er en fordobling siden i fjor. Men mørketallene er store, mener politiet.

Denne saken handler om:

I første halvår 2009 fikk myndighetene 25 henvendelser om gjennomførte tvangsekteskap, skriver Aftenposten. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) forklarer økningen med at flere vet at de kan få hjelp og hvor de skal henvende seg.

DEBATT:Diskutér tvangsekteskap her!

- Dette er noe som rammer mange. Det er store mørketall, sier politiinspektør Terje Bjøranger.

Les også:Flere søker hjelp mot tvangsekteskap

- Tvangsekteskap er utbredt

Bjøranger er en av Norges fremste eksperter på æresrelatert vold. Han ledet Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i tre år fra 2004. Nå har han skrevet en roman basert på rundt 600 saker, historiene til unge jenter og noen gutter, som de siste årene har kontaktet myndighetene om æresrelatert vold.

- Jeg ville skrive en roman for å få fram dramatikken og brutaliteten. Vi kan dundre statistikk i hodet på folk i hundre år, men det endrer ikke så mye. Tvangsekteskap rammer ikke bare noen få, det er utbredt. Og vi vet at unge er redde for å søke hjelp, sier Bjøranger.

Les også:Mange frykter tvangsekteskap

Politiinspektøren får støtte av Shilan Shorsh, leder i Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening.

- Det er mange flere jenter som ikke oppsøker politiet eller hjelpeapparatet enn dem som gjør det, sier hun.

- Norge er mer forsiktig

Shorsh mener også at det er begått flere æresdrap i Norge, uten at æresaspektet er kommet fram.

- Ved drap på minoritetskvinner i Norge blir æresaspektet dekket over. Norge er mer forsiktig og tar hensyn til drapsmannens psykiske problemer eller andre unnskyldninger, sier hun til Aftenposten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks