Hovedinnhold

Siktet serievoldtektsmann ringer politiet jevnlig

Politiet: - Absurd situasjon

ÅSTED: I dette området utenfor Oslo tinghus skal irakeren ha forgrepet seg på minst tre kvinner. 33-åringen, som nå befinner seg i Irak, erkjenner ikke straffskyld. Foto: Krister Sørbø/VG
ÅSTED: I dette området utenfor Oslo tinghus skal irakeren ha forgrepet seg på minst tre kvinner. 33-åringen, som nå befinner seg i Irak, erkjenner ikke straffskyld. Foto: Krister Sørbø/VG
(VG Nett) Den overgrepssiktede irakeren (33) som er på rømmen, tar jevnlig kontakt med politiet og hevder at han ønsker å komme tilbake til Norge.

DETTE ER HAN SIKTET FOR

  • Juli 2007: Forsøk på voldtekt på Sinsen i Oslo
  • August 2007: Ved Akersgata i Oslo sentrum skal han ha forsøkt å forgripe seg på en kvinne.
  • November 2007: En kvinne ble forsøkt voldtatt på Grünerløkka i Oslo.
  • August 2010: En kvinne anmeldte voldtekt etter at irakerern hadde blitt med henne hjem.
  • September 2010: Siktede skal ha tvunget en kvinne til å gjennomføre oralsex med han midt i Oslo sentrum.
  • Oktober 2010: Utenfor tinghuset i Oslo skal han ha forsøkt å voldta en kvinne.


33-åringen, som kom til Norge som asylsøker i 2005, er siktet i seks voldtektssaker i Oslo. Etter at han kom i politiets søkelys i en voldtektssak i 2010, flyktet han tilbake til hjemlandet.

Fra sitt tilholdssted i Irak er 33-åringen ofte i kontakt med norsk politi. Flere ganger i måneden ringer han til Oslo politidistrikt.

- Han ringer og forteller at han ønsker å komme tilbake til Norge for å forklare seg. Det er en ganske absurd situasjon, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Irakeren hevder at han ikke får de nødvendige reisedokumentene som han trenger for å returnere til Norge. Den norske ambassaden i Jordan har tilbudt seg å bistå 33-åringen slik at han får de dokumentene han trenger.

- Vi ønsker jo å få ham hit til landet, men han må skaffe seg et irakisk pass før han kan reise. Han hevder det er umulig å få seg et pass. Ambassaden sier at det ikke stemmer, sier Rusdal.

BAKGRUNN: Overgriper på flukt 

ETTERLYST: Den 33 år gamle mannen er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol.
ETTERLYST: Den 33 år gamle mannen er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol.

- Han må bidra

Ettersom Norge ikke har noen utleveringsavtale med Irak, er politiet avhengige av at 33-åringen kommer frivillig tilbake.

- Han kan ikke skaffe seg et irakisk pass av ulike grunner. Da må han forklare seg overfor lokale myndigheter, noe han ikke ønsker. Min klient lurer på hvorfor ikke ambassaden kan utstede et midlertidig innreisedokument til Norge, sier 33-åringes forsvarer Randi Spydevold til VG Nett.

- Ambassaden har opplyst oss om at han må ha et irakisk pass, selv om han får et innreisedokument. Dessuten ønsker han at ambassaden sender det til ham per post, men for å få et slikt dokument kreves det personlig oppmøte. for å løse denne saken kreves det at han bidrar, sier politiadvokat Rusdal.

Den voldtektssiktede mannen har også ytret et ønske om at han selv bestemmer detaljer rundt flyreisen til Norge.

VGTV: - Noen av voldtektsofrene føler at de ikke lever lenger 

Fikk DNA-treff

33-åringen er siktet i seks voldtektssaker fra årene 2007 og 2010. Fem av sakene betegnes som overfallsvoldtekter. Politiet fikk sikret DNA fra de tre sakene i 2007, men fikk ikke noen match i registeret.

Det var først da politiet fant et fingeravtrykk i en voldtektssak i 2010 at de fant frem til 33-åringen. Den irakiske mannen nektet straffskyld og ble løslatt på grunn av manglende bevis.

Politiet tok en DNA-prøve av ham før han ble løslatt. Innen resultatet av denne var klar noen uker senere, hadde 33-åringen flyktet fra landet. I slutten av januar i år ble han etterlyst internasjonalt via Interpol.

Via internasjonale kanaler har politiet fått opplysninger om at irakeren har oppholdt seg i blant annet Bulgaria, Tyrkia, Syria og Romania før han dukket opp hjemlandet.

GRAFIKK: Her skjedde overfallsvoldtektene 

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks