Hovedinnhold

Spør Arnold Schwarzenegger om klimaet

...og dette vil klimaekspertene spørre klimakjendisen om

TIL NORGE: Tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger kommer til Norge mandag for å snakke om klimaet, og du kan stille ham spørsmål. Foto: AP
TIL NORGE: Tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger kommer til Norge mandag for å snakke om klimaet, og du kan stille ham spørsmål. Foto: AP
(VG Nett) Mandag kommer «the Climanator» til Norge for å snakke om klimaet. Arnold Schwarzenegger vil svare på dine spørsmål.

Denne saken handler om:

SCHWARZENEGGERS MILJØTILTAK

  • «The Global Warming Solutions Act»: Et tverrpolitisk samarbeid om å redusere Californias klimagassutslipp til 1990-nivå innen 2020.
  • «The California Hydrogen Highway»: En utslippsfri transportåre gjennom et av verdens mest folkerike områder som gjør det mulig for folk flest å kjøre bil uten å forurense.
  • «The Million Solar Roofs Plan», som skal etablere 3000 nye megawatt solenergi i California innen 2015.
  • Bilaterale avtaler med Mexico, Canada og FN for samarbeid om ren energiteknologi.
  • Nye klimavennlige byggeforskrifter.

  • Kilde: Zero

- Jeg syns han har vært en forgangsmann. Så langt jeg kan bedømme, har han gjort det man kan forvente av en tidligere terminator, sier biologiprofessor og klimaekspert Dag Hessen ved Universitet i Oslo om klimabidraget til Schwarzenegger.

Hessen vil gjerne spørre den tidligere California-guvernøren om han møtte motstand fra Det republikanske partiet da han gikk inn for klimatiltakene, og mandag kan han få svar.

For etter å ha holdt et 30 minutters innlegg om klimatiltakene han fikk vedtatt som guvernør i California, under miljøstiftelsen Zeros klimakonferanse på Gardermoen, vil et utvalg av VG-lesernes spørsmål bli lest opp for Schwarzenegger.

Med andre ord; du kan få svar fra Arnold Schwarzenegger.Still ditt spørsmål her! 

- For lite blir gjort i Norge

Schwarzenegger hylles opp i skyene av Zero-leder Einar Håndlykken, som omtaler den tidligere Hollywood-skuespilleren som klimaets actionhelt.

- Er det noe han ikke har fått til?

- Ja, det er det jo selvfølgelig. Utslippsreduksjonene i California er ikke store nok. På alle områder han har gjort noe, så vil vi har mer, sier Håndlykken til VG Nett før han drar på med superlativene igjen.

GLEDER SEG: Zero-leder Einar Håndlykken gleder seg svært mye til Arnold Schwarzenegger kommer til Norge. Foto: Scanpix
GLEDER SEG: Zero-leder Einar Håndlykken gleder seg svært mye til Arnold Schwarzenegger kommer til Norge. Foto: Scanpix

- Det spesielle med Schwarzenegger er jo at han er republikaner og tidligere skuespiller. Han ikke noen typisk klimaaktivist, men så har han fått gjort så mye.

- Hva kan Norge lære av Schwarzenegger?

- Å sette handling bak de fine ordene. Det å gjøre noe med de tallene som blir satt. For lite blir gjort i Norge, sier Håndlykken, men legger til at Norge kanskje kan lære den tidligere guvernøren noe om elbiler:

- Når det gjelder virkemidler i det å gjøre elbil attraktivt, er Norge i verdensklasse.

LES OGSÅ: Mener Norge sprer usikkerhet før klimaforhandlinger 

Solheim: En miljøpioner

Også miljøvernminister Erik Solheim hyller Arnold Schwarzenegger.

- PIONER: Miljøvernminister Erik Solheim mener Arnold Schwarzenegger er en miljøpioner. Foto: Scanpix
- PIONER: Miljøvernminister Erik Solheim mener Arnold Schwarzenegger er en miljøpioner. Foto: Scanpix

- Han er i miljøbevegelsens A-klasse. Han er en miljøpioner. California er en stor stat. Det er den niende største økonomien i verden, så det er imponerende det han har fått til. Han har fått til mer enn det USA har fått til på landsbasis, og det er overraskende siden han er republikaner. Jeg møtte formannen for republikanere i California tidligere, og det var noe helt annet. Det var ikke Schwarzenegger; det var svartsyn, sier Solheim.

- Er det noe du og Norge kan lære av ham?

- Han er god til å prate med folk og inspirere, svarer Solheim.

Også Hessen mener Arnold Schwarzenegger har en høy rang i klimapolitikken.

PÅ TOPP: Biologiprofessor Dag Hessen ved Universitetet i Oslo rangerer Arnold Schwarzenegger på topp når det kommer til klimabidrag. Foto: Scanpix
PÅ TOPP: Biologiprofessor Dag Hessen ved Universitetet i Oslo rangerer Arnold Schwarzenegger på topp når det kommer til klimabidrag. Foto: Scanpix

- Det er jo ulike kategorier. Du har teoretikerne, så har du politikere i praksis og ekspolitikere som senere har kommet på banen. Schwarzenegger var jo en som satt i posisjon og gjorde noe med det. Det plasserer ham høyt i sjiktet. Jeg plasserer ham på topp ved siden av Klaus Töpfer (miljøminister i Tyskland under Helmut Kohl og tidligere leder av FNs mijøprogram), sier Hessen og legger til:

- Man kan jo trekke frem at han kjørte flere Hummere, selv om han gjorde noe med det etter hvert. Jeg kan ikke se noe negativt med ham, sier biologiprofessoren.

- Mye å lære av California

IMPONERT AV CALIFORNIA: CICERO-direktør Pål Presterud vil ikke hylle bare Arnold Schwarzenegger, men er imponert over Californias klimatiltak. Foto: Scanpix
IMPONERT AV CALIFORNIA: CICERO-direktør Pål Presterud vil ikke hylle bare Arnold Schwarzenegger, men er imponert over Californias klimatiltak. Foto: Scanpix

En som er litt mer nøktern angående Schwarzenegger, er direktør i CICERO Senter for klimaforskning, Pål Presterud.

- California har gjort det veldig bra, men det er flere bidragsytere enn bare Schwarzenegger her, sier Presterud.

Han tror Norge kan lære mye av California.

- I motsetning til hva vi gjør i Norge, går det an å flate ut strømforbruket og samtidig skape vekst. De er også ledende på teknologisk forskning innen klimafeltet, sier Presterud.

FNS KLIMASJEF: - De rike landene skylder på finanskrisen 

Ett spørsmål

- Hvis dere skulle stilt Arnold Schwarzenegger ett spørsmål, hva ville det vært?

Einar Håndlykken: - Hva slags klimapolitiske tiltak bør norske myndigheter gjøre mer av?

Erik Solheim: - Hva har du tenkt å gjøre nå, og hvordan kan du bidra når du ikke lenger er guvernør? Vi trenger deg videre.

Dag Hessen: - Møtte du sentral motstand fra partiet da du gikk inn for klimatiltakene, og tror du dagens økonomiske situasjon vil blokkere for noen av de ambisiøse planene?

Pål Presterud: - Hva mener du om klimapolitikken til Det republikanske partiet, og hva må til av internasjonalt samarbeid og politikk for å løse klimaproblemet?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks