Hovedinnhold

Oslokvinner: Mindre trygge etter voldtektene

(VG Nett) Over halvparten av oslokvinnene sier trygghetsfølelsen deres er påvirket av voldtektene. Med VG Netts kart kan du fortelle hvilke steder du synes er ubehagelige å være når det er mørkt i hovedstaden.

Denne saken handler om:

De siste månedene har Oslo blitt rystet av stadig flere overfallsvoldtekter. Osloboere hamstrer overfallsalarmer og forsvarssprayer og Oslo kommune har varslet at de vil lyse opp flere gater for å hindre nye overfall.

I en undersøkelse InFact har gjort for VG forteller 58 prosent av kvinnene at voldtektene har påvirket trygghetsfølelsen deres. 23,6 sier trygghetsfølelsen ikke er påvirket, mens 17,9 ikke vet.

- Fryktelig uheldig

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), er ikke overrasket over tallet.

- Jeg er ikke det, i betraktning den situasjonen vi er i, oppmerksomheten som er rundt det. Samtidig er det fryktelig uheldig, for vi ønsker jo at kvinner og menn skal kunne bruke byen og være til stede. Men med den utviklingen vi har så er det ikke så overraskende at mange føler stor utrygghet.

LES OGSÅ: Louiza (21) ble voldtatt. Står frem for å fjerne skammen

Han mener det er viktig at osloboerne fremdeles bruker byen, selv om noen føler seg mindre trygge enn før.

- Det er også viktig at Oslo kommune og oslopolitiet gjør alt vi kan for å sørge for at folk igjen føler seg trygge og jeg håper at politiet får tatt overgriperne slik at denne bølgen kan roe seg ned.

VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

- Ikke trygg noen steder

Tall fra oslopolitiet viser at det har vært over dobbelt så mange voldtekter i hovedstaden hittil i år, som i hele fjor til sammen.

Sylvi Listhaug (Frp) har tidligere sagt til VG Nett at hun ikke kan føle seg trygg noen steder i byen.

- Jeg føler meg ikke trygg. Hvis jeg jobber sent, så bruker jeg å ta drosje hjem fordi jeg ikke liker å gå ute. Jeg prøver å unngå å gå alene i byen. Man vet aldri hvor dette kan skje. Nylig var det en hendelse i Slottsparken. Du kan si at du er ikke trygg noe sted i byen for at disse folkene skal slå til, har hun sagt.

I VG Netts kart kan du legge inn de stedene hvor du føler det er ubehagelig å gå, steder du føler er mindre trygge fordi belysningen er dårlig, eller steder du vil advare andre mot.

HER KAN DU FORTELLE OSS HVOR DU SYNES DET ER UBEHAGELIG Å GÅ ETTER MØRKETS FREMBRUDD! 

- Jevnt

Natteravnene i Oslo har ingen spesielle områder de vil advare folk mot på sene kvelder.

- Vi har en statistikk som viser hvor ting har skjedd, og det viser at det er veldig jevnt med omtrent like mange hendelser over alt, sier Lars Norbom, daglig leder i Natteravnene i Oslo til VG Nett.

LES OGSÅ: Vil avlyse fartskontroller for å stoppe voldtektsbølgen

Ifølge politimester Anstein Gjengedal, går voldtektsgjengene på jenter som er alene. Han mener gutter bør ta ekstra godt vare på jentene og følge dem hjem på kveldene.

Norbom sier de holder spesielt fokus på steder som er dårlig belyst.

- Som parker og Akerselva, slike steder. Det er en god del tryggere å gå på store hovedfartsårer hvor det er mange folk og som er godt belyst, for der er det alltid folk i nærheten, sier han.

KOMMENTAR: Storberget har ansvaret

- Man bør være forsiktig med å gå alle steder hvor det ikke er folk på natta, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks