Hovedinnhold

Foredragsholder: Dette er rasisme SAS: Han oppførte seg mistenkelig

Profilert muslimsk foredragsholder kastet av fly

KASTET AV: Fadil Suleiman (innfelt) ble onsdag kveld kastet av et SAS-fly på vei fra Oslo til Tromsø. Foto: VG / BRIDGES FOUNDATION
KASTET AV: Fadil Suleiman (innfelt) ble onsdag kveld kastet av et SAS-fly på vei fra Oslo til Tromsø. Foto: VG / BRIDGES FOUNDATION
(VG Nett) Egypteren Fadil Suleiman ble kastet av flyet på vei til foredrag for Al-Nor-moskeen og delta på en debatt i Tromsø.

Den profilerte egyptiske foredragsholderen Fadil Suleiman skulle holde foredrag om islam og terror i Tromsø og debattere med islamkritikeren Hege Storhaug. Men i går måtte han overnatte i Oslo, da han ble kastet av flyet på vei til Tromsø.

Selv har Suleiman gitt sin versjon av hva som skjedde på det store egyptiske sosiale nyhetsnettstedet B.R.Q. på Facebook. Ifølge ham selv oppførte han seg hele tiden rolig og høflig overfor kabinpersonellet og hevder seg utsatt for diskriminering.

- Mistenkelig

Ifølge SAS skal flere av hans medpassasjerer ha reagert på foredragsholderens oppførsel. Han skal ha vært svært nervøs og ha fortsatt å bruke sin bærbare pc etter at kabinpersonalet hadde gitt beskjed om at alt elektronisk utstyr måtte slås helt av.

- Han oppførte seg mistenkelig. Han ble aggressiv og truende, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG Nett.

Konfrontasjon

Ifølge Suleimans egen versjon av historien skal han høflig ha etterkommet kravet om å slå av sin bærbare datamaskin, men sagt at han ville klage hvis han hadde mulighet til det.

Mens purseren om bord på flyet skal ha snakket med resten av besetningen skal Suleiman deretter ha brukt mobiltelefonen, som også skal være avslått.

- Det blir en ytterligere konfrontasjon i forhold til det, han vil ikke bekrefte at mobiltelefon eller PC er slått av, sier Johansen.

Måtte gå av

Etter å ha konferert med kapteinen, viser det seg at flyet ikke kan ta av med ham om bord, sier Johansen. Han ble deretter bedt om å gå av.

Han skal deretter ha slått seg vrang:

- Han gjør ikke fysisk motstand, men verbalt så er han rimelig utrivelig, sier Johansen i SAS til VG Nett.

Anklager

Selv nekter den muslimske foredragsholderen for dette og anklager SAS for rasisme.

- Heldigvis vet jeg at rasister ikke kommer til himmelen, sier Suleiman i et innlegg på Facebook.

SAS avviser kontant rasismepåstandene.

- Til det er det bare å si at dette ikke har noe med rasisme å gjøre. Det handler ikke om hudfarge og bakgrunn, men generell årvåkenhet, sier informasjonssjef Johansen.

Flaut

Foredragsholderen måtte i stedet overnatte i Oslo, etter at han ble nektet å fly videre med SAS samme dag og også nektet å kjøpe ny billett fra Norwegian.

- Dette er flaut. Han reiser jo rundt i hele verden og har nettopp vært i Sri Lanka og Kuwait. Han vet hvordan man oppfører seg på et fly, sier Sandra Maryam Moe fra moskéen Alnor i Tromsø som hadde invitert foredragsholderen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks