Hovedinnhold

Flertallet for sjøkabel forsvant etter ekspertrapporter

- FORVIRRENDE: Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes ønsker verken «monstermaster» eller sjøkabel. Her sammen med Johan Fredrik Odfjell under fremleggingen av ekspertrapporten. Foto: Scanpix
- FORVIRRENDE: Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes ønsker verken «monstermaster» eller sjøkabel. Her sammen med Johan Fredrik Odfjell under fremleggingen av ekspertrapporten. Foto: Scanpix
Kun 43,3 prosent støtter sjøkabelalternativet i Hardanger etter at det ble varslet at dette kan bli mye dyrere enn «monstermaster».

Denne saken handler om:

Ekspertutvalget konkluderte tirsdag med at sjøkabler kan få en prislapp på 5,6 milliarder kroner. Dette alternativet blir også vanskeligere å gjennomføre enn luftmastene, og kan komme til å ta fem ekstra år å bygge.

Les også:  - Sjøkabel i Hardanger blir dyrt og vanskelig

I en ny måling utført av Sentio for Nationen faller oppslutningen om sjøkabel 8,2 prosentpoeng - fra et knapt flertall til 43,3 prosents støtte.

Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes (V) vil nå vrake begge alternativene.

- Oppgradering av eksisterende nett er blitt belyst, og det er det vi ønsker. Dette alternativet har i stor grad manglet i debatten før rapportene kom, sier hun til avisen.

Den nye målingen er gjort etter at de fire ekspertutvalgene i forrige uke la fram sine rapporter.

Mange usikre

Mastealternativet går kun opp 2,7 prosentpoeng i undersøkelsen, og har nå oppslutning fra en drøy tredel av landets befolkning. Resten av dem som ble skremt bort fra sjøkabel av ekspertrapportene, sier i Nationens måling at de ikke vet hva de synes er det beste alternativet.

Les også:  Klemmer til med ja til monstermaster

Ordfører Hellesnes skjønner at folk finner debatten forvirrende.

- Det er vanskelig å vite hva som er reelt og ikke. Departementet tviholder på sitt opprinnelige standpunkt om å sikre kraftforsyningen i Bergens-området, selv om rapportene peker på at det ikke er behov for ny linje gjennom Hardanger, sier hun.

Statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet mener ekspertrapporten styrker argumentet om en ny linje gjennom Hardanger.

- Ikke skuffet

Det er på Sørlandet og i Midt-Norge og Oslo/Akershus tilbakegangen for sjøkabler er størst, melder NTB. På Vestlandet går støtten for det dyrere alternativet ned med kun et par prosentpoeng og har fortsatt støtte fra flertallet.

- Jeg er verken overrasket eller skuffet over disse tallene. Det viser at det tredje alternativet med spenningsoppgradering av eksisterende nett har kommet bedre fram. Rapportene viser at kraftforsyningssituasjonen i Bergens-området på langt nær er så kritisk som det har blitt hevdet, sier daglig leder Audun Klyve Gulbrandsen i organisasjonen Bevar Hardanger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks