Hovedinnhold

Nettsamfunn får sletteslakt

- Sex-sider og barnesider er «verstinger»

NRK-SAMFUNN: NRK Super har et nettsamfunn med over 120.000 medlemmer. De lover at det skal bli lettere å slette profilen sin i framtida. Foto: Faksimile
NRK-SAMFUNN: NRK Super har et nettsamfunn med over 120.000 medlemmer. De lover at det skal bli lettere å slette profilen sin i framtida. Foto: Faksimile
(VG Nett) Minst 13 norske og utenlandske nettsamfunn har ingen sletteknapp for deg som ikke ønsker å være medlem lenger.

Denne saken handler om:

Tips oss

 • Disse fikk sletteslakt:
 • Nakenprat.com
 • Bellasara.com
 • Deiligst.no
 • Penest.no
 • Russ.no
 • Piczo.com
 • Nrksuper.no
 • Habbo.no
 • Hest.no
 • Libresse.no
 • Urørt.no (NRK)
 • Bidit.eu
 • Skype

Dersom du melder deg inn i et nettsamfunn, men etter en stund finner ut at du ikke har lyst å la den personlige informasjonen din fortsatt ligge på nettet, kan du få store problemer med å få slettet profilen din.

Datatilsynets www.slettmeg.no har gått gjennom over 40 nettsamfunn for å sjekke hvor lett det var å slette seg selv etter å ha opprettet en profil. 15 av dem fikk stryk, fordi det var umulig, eller veldig vanskelig, å slette profilen sin.

- Vi er ganske overrasket over at det var så mange, sier Ole Morten Knudsen, prosjektleder i slettmeg.no til VG Nett.

Har du hatt problemer med å slette profilen din? - Kontakt VG Netts journalist

Pikante bilder
Blant de 15 som Ole Morten Knudsen i Slettmeg.no ikke er fornøyd med, er blant annet Skype, Nakenprat, Deiligst, Habbo og et par NRK-nettsider.

- Det er mange som er kjappe med å kaste seg uti å melde seg på slike samfunn. Men veldig mange oppdager etterpå at det kanskje ikke var så smart, sier Knudsen.

SEXSAMFUNN: Nakenprat, som VG satte et kritisk søkelys på for et par år siden, har nesten 300.000 medlemmer. Foto: Faksimile
SEXSAMFUNN: Nakenprat, som VG satte et kritisk søkelys på for et par år siden, har nesten 300.000 medlemmer. Foto: Faksimile


Han trekker fram nettsamfunn som retter seg mot barn, samt sider som Nakenprat og Deiligst, uten sammenligning for øvrig, som verstingene.

- Når man legger ut intime bilder av seg selv, burde det være enkelt å slette profilen.

Les også: Foreldre spionerer på barna på Facebook

Barneinfo har høy markedsverdi

Flere barnesider, blant annet Habbo, Bellasara og NrkSuper får også kritikk:

- Disse barnesidene sitter med et utrolig stort arkiv med informasjon om mange barn som det er en kjempestor markedsverdi for, fortsetter Knudsen.

Les også: Barnas nettlek kan bli et pengesluk

Skype, som i hovedsak brukes til å ringe med, får også smekk på fingrene av Slettmeg.no.

Deaktivering

SLETTEHJELPER: Ole Morten Knudsen Foto: Roger Neumann
SLETTEHJELPER: Ole Morten Knudsen Foto: Roger Neumann

Slettmeg.no har brukt falsk profil på sidene de har sjekket, og lett grundig etter hvordan man kunne slette profilen sin.

- Når man går inn på mine innstillinger bør det være det vanlig at det står «slett profil» et eller annet sted, sier Knudsen.

Han vil oppfordre nordmenn til å være forsiktige og tenke seg om en gang til når de vurderer å melde seg på et nytt nettsamfunn.

Av samfunnene som står på svartelista til slettmeg.no, er det noen som synlig tilbyr deaktivering, blant annet NRK Super, Habbo og Deiligst.no. Men det betyr at selv om sida ikke er åpen på nettet, vil fortsatt nettsamfunnet ha lagret infoen på sine servere.

Les også: Datatilsynet skal hjelpe deg å slette uønskede bilder

En av fem henvendelser om nettsamfunn

- Vi forstår nettsider som gir folk mulighet for deaktivering. Det er mange brukere som kun ønsker en pause og senere vil logge seg på med samme konto. Men det bør også være et alternativ dersom en ønsker å slette all informasjon enkelt, sier Ole Morten Knudsen i slettmeg.no.

Det snaue året slettmeg.no har eksistert, har nesten en av fem av henvendelsene vært fra personer som ønsker å få slettet personlige profiler på nettet.

Tidligere var det også umulig å slette profilen sin på Facebook. Det er nå mulig, men ikke særlig lett.

Les mer: Slik sletter du Facebook-profilen din

Datatilsyndirektør med problemer

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, mener at muligheten til å slette seg selv er et veldig viktig prinsipp.

- Jeg skjønner veldig godt personer som ønsker å slette ting som er lagt inn på deiligst.no og nakenprat, sier Thon.

Han har selv hatt problemer med å slette en profil, riktignok ikke på en av de «lettkledde» sidene:

- Det var vanskelig å finne ut hvordan man kunne henvende seg, og det var dårlig kontaktinformasjon på sidene. I dette konkrete tilfellet var det bare mulig å få deaktivert tjenesten.

Men det ordnet seg til slutt for Thon. Han fikk slettet profilen, men mener at retten til å bli glemt er viktig å holde fast på i den digitale verdenen.

- Det er en utfordring når vi lever i en verden med et fysisk liv og et virtuelt liv. Og det er viktig at nettsamfunn legger til rette for at alle skal få mulighet til å slette profilen sin.

- Sikrest uten sletting

BARNESAMFUNN: Habbo kombinerer chatterom med mulighet for å spille online. Målgruppa er barn. Foto: Faksimile
BARNESAMFUNN: Habbo kombinerer chatterom med mulighet for å spille online. Målgruppa er barn. Foto: Faksimile


VG Nett har sendt e-post til alle nettsamfunnene som slettmeg.no kritiserer. Alle har fått tre døgn på seg til å svare.

Taina Gramstad fra Sulake, som driver barnenettsamfunnet Habbo skriver til VG Nett at de ikke har en sletteknapp av «sikkerhetsmessige årsaker».

- Mange har brukt flere år på å bygge opp sin Habbo. Dersom en bruker er uheldig og vedkommendes brukeropplysninger havner i andres hender, vil denne brukeren kunne slettes uten eierens viten, dersom vi hadde en «sletteknapp» direkte på siden. I dag sjekker vi grundig og sikrer at den som ønsker å slette/deaktivere en bruker er den riktige eier av Habbo-en, forklarer Gramstad til VG Nett.

For å slettes fra et annet barnenettsamfunn, BellaSara, må du sende en melding til de som driver nettsamfunnet.

NRK innrømmer dårlig system

Prosjektleder for Nrksuper.no, Ken Håkegård, innrømmer at de har et «dårlig tilpasset» system, og at deaktiveringen har vært for vanskelig å finne under konto-innstillingene. Han skriver også at de har tenkt å begynne med en ny versjon av nettsamfunnet. Da skal en slett-profil-mulighet være tilgjengelig under første visning av innstillingene.

NRK Urørt skal også sette en slettefunksjon i gang om ikke lenge, opplyser teknisk prosjektleder, Morten Skogly. Til nå har folk måtte tatt kontakt manuelt med dem som driver Urørt-sida for å fjerne profilen.

- Flere angrer

Knut Houge, redaktør i hest.no, sier til VG nett at medlemmene kan få slettet sin profil innen et døgn om de tar kontakt på e-post. De ønsker også å lage en løsning slik at det skal bli lettere å slette profilen sin.

- En av grunnene til at vi ikke har gjort dette før, er at vi ganske ofte opplever at bloggere som ber om at vi sletter profilen deres, kontakter oss igjen etter en tid og ber om at kan legge ut deres gamle blogger igjen.

Bidit opplyser også om at sletter dersom du tar kontakt med dem på e-post.

Nakenprat slettet ikke før

Libresse.no opplyser om at man kan slette profilen sin ved å sende dem en epost, men at de nå skal innføre et lettere system hvor man kan «klikke» seg ut som medlem.

Bjørn Andersen, som driver Nakenprat, skriver i en epost at de før ikke slettet profiler, men at de gjør det nå. Da må man sende en personlig melding for å få det til.

Les også: Her fester Norges ukjente nettpornoprins

De som driver deiligst.no og penest.no har ikke svart VG Netts henvendelser. Det har heller ikke driverne bak Piczo, russ.no eller Skype gjort.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks