Hovedinnhold

Maria Amelie: - Sliten av å være redd hele tiden

SLITEN: Maria Amelie var tydelig preget av uvissheten hun konstant lever i da hun ankom Politiets Utlendingsenhet sammen med kjæresten Eivind Trædal søndag formiddag. Foto: Scanpix
SLITEN: Maria Amelie var tydelig preget av uvissheten hun konstant lever i da hun ankom Politiets Utlendingsenhet sammen med kjæresten Eivind Trædal søndag formiddag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Søndag formiddag måtte Marie Amelie igjen melde seg hos Politiets Utlendingsenhet i Oslo. - Hun tar farvel hver kveld, sier hennes advokat Brynjulf Risnes.

Denne saken handler om:

Tips oss

FAKTA

  • Dette er Maria Amelie
  • Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.
  • Hennes opprinnelige navn er Madina Salamova.
  • Som en av flere tusen papirløse asylsøkere er det ulovlig for henne å oppholde seg, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege i Norge.
  • I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på deres forklaringer, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.
  • Trass i dette har hun fullført norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.
  • I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller historien om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.
  • Etter boklanseringen søkte Amelie om å få asylsaken behandlet på nytt. Onsdag 12. januar ble denne avslått og hun ble arrestert samme kveld.
  • Torsdag forrige uke møtte Maria Amelie til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Der ble det fastslått at hun vil varetektsfengsles i to uker, og at hun skal deporteres i løpet av den tiden. Hun anket dommen på stedet. Mandag omgjorde lagmannsretten varetektsvedtaket.
  • PU anket lagmannsrettens kjennelse, men fikk ikke medhold i Høyesterett. Maria Amelie er nå løslatt, men med daglig meldeplikt fram til 27. januar. Denne datoen er fristen for utsendelsen.

- På søndag for en uke siden trodde jeg at jeg skulle bli kastet ut mandagen eller tirsdagen etter. Men nå har det gått en uke, og nå er beskjeden fortsatt den samme. Jeg må leve som om hver dag er den siste, sa Maria Amelie til pressen søndag formiddag.

Sammen med kjæresten Eivind Trædal ankom hun Politiets Utlendingsenhet i Oslo, like før halv ti søndag formiddag.

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Her må hun daglig melde seg, frem til hun forlater landet. Det eneste hun vet om utsendelsen er at hun vil pågripes for så å sendes ut innen 27. januar.

- Jeg er så sliten av å være redd hele tiden. Jeg sover veldig mye, sier hun.

Tror fortsatt hun kan bli

TROR HUN KAN BLI: Advokat Brynjulf Risnes. Foto: Scanpix
TROR HUN KAN BLI: Advokat Brynjulf Risnes. Foto: Scanpix

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, sier til VG Nett at han fortsatt har tro på at Maria Amelie kan få bli i Norge.

- Det dukker stadig opp nye opplysninger, men saken står som den har gjort det siste døgnet. Jeg får stadig ny informasjon fra ulike kilder i både Norge og Russland. Også russiske myndigheter bidrar til dette, sier han.

Hva mener du om utsendelsen? Delta i debatten nederst i artikkelen!

Risnes trekker fram historien til Maria Amelies foreldre.

- Jeg får stadig mer informasjon som bekrefter den historien hennes foreldre fortalte da de kom til Norge i 2002. Viktigst er det å få fastslått og bevist at deres historie stemmer, slik at asylsøknaden fra 2002 ikke lenger behandles som grunnløs, sier han.

Advokaten mener at Maria Amelie er i stor fare om hun sendes til Russland etter all medieoppmerksomheten hennes sak har fått.

- Utlendingsmyndigheten bør utsette utsendelsen etter å ha vurdert saken skikkelig på nytt. Fakta må på bordet.

Fredag var helt krise

Han sier at fredag denne uken så langt var den tyngste dagen for Maria Amelie.

- Fredag var det helt krise. Hun var i perioder helt utenfor kommunikasjon. Det var vanskelig å få kontakt med henne, og hun ble tatt hånd om av lege.

Maria Amelie oppholder seg hos kjæresten Eivind Trædal mens hun venter på å bli pågrepet.

- Hun følges også opp av fagfolk og har kontakt med psykolog, sier advokaten.

Han sier også at hans vurdering er at hun uansett ikke vil la helsetilstanden stoppe henne, og vil forlate landet om hun må.

- Hvis det bare står på helsa, vil hun reise. Hun vil nok oppleve det som uriktig om det etterlates et inntrykk av at hun lurer seg unna. Maria Amelie har en egen evne til å finne nye krefter.

Tar farvel hver kveld

Maria Amelie fortalte søndag at hun er redd hele tiden, og vil ikke få vite når hun må forlate landet før pågripelsen finner sted.

- Politiet står fritt til å gjøre sine egne vurderinger, og har i denne saken kommet fram til at det er tryggest om hun ikke blir varslet på forhånd, sier Brynjulf Risnes.

Forsvareren forteller at å arbeide innenfor en 24-timers tidshorisont gjør det krevende å finne juridiske løsninger.

Allikevel har han tro på at hun aldri vil måtte forlate landet.

- Jeg tror fortsatt at det er mulig å finne en løsning på saken som gjør at hun kan bli i Norge. Inntil det lever hun hver dag som den siste, og tar farvel hver kveld, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks