Hovedinnhold

Tror du på en tigger?

Ringen er verdt 70.000 kroner. Iuljana (38) forklarte at noen la den i koppen hennes på gaten i Oslo. At hun er rumensk tigger gjorde det ikke enklere for henne - da hun måtte kjempe for å bli trodd.

Tips oss

Lummer, søtlig og mørk lukt sprer seg i Oslo Tinghus. Iuliana (38) har ikke hatt muligheten til å ta av seg klærne på en måned. Hun har sittet på Vaterlandbrua på Grønland i Oslo. Der Akerselva sender iskalde gufs oppover ryggraden. Der du må kunne kle deg. En kreppgenser, en bomullsjakke, nok en syntetisk genser. En kåpe av imitert leopardskinn. På hodet et skaut. På bena snowjoggers.

VGTV: Ble fratatt ring til 70.000 kroner

Nettene på det oppvarmede gulvet utenfor «Brilleland» er iskalde. I den okkuperte kjelleren smyger også kuldegradene inn.

EN KARAT TIL BESVÆR: Ingen har meldt den stjålet, ingen har meldt den savnet. En fattig kvinne fra Romania hevder å ha fått den i tiggerkoppen sin. Hvem tror på en tigger? Foto: Annemor Larsen
EN KARAT TIL BESVÆR: Ingen har meldt den stjålet, ingen har meldt den savnet. En fattig kvinne fra Romania hevder å ha fått den i tiggerkoppen sin. Hvem tror på en tigger? Foto: Annemor Larsen

Iuliana har ingen steder å gå inn. Ingen steder å vaske seg. Her i retten tiner hun langsomt opp. Det gjør vondt. Verker i leddene, prikker i huden, som hovner opp.

- Hva arbeider du med? spør dommeren.

- Jeg tigger. Vi er to stykker som er meget fattige. Min mann og jeg. Vi er av romfolket. Han kom hit før meg.

- Har du søsken, og barn?

- Jeg har 14 søsken og to barn, på 14 og 16 år.

- Hvor er de nå?

- De er hjemme alene i Romania.

- Fortell hva som skjedde.

Den isblå førjulsformiddagen i Oslo er så kald at du ikke orker å trekke pusten dypt, fordi det gjør vondt i brystet.

Frelsesarmeens institusjoner er ikke for romfolket, fordi de ikke er rusmisbrukere.

Andre hjelpeinstitusjoner er også lukket for rumenerne, fordi de ikke er bosatt i Norge.

Først når det er fare for liv, kommer nødretten og menneskerettighetsspørsmål inn. Da åpner Legevakta dørene.

Plassen ved søylen på Vaterlandbrua er dekket av hvit rimfrost Det ligger papp og plast på plassen der Iuliana har sittet siden september. Nå nærmer vi oss slutten av 2010. Mange av rumenerne har reist hjem. Ingen tar plassen hennes når hun er i retten. I Romania sies det å være rundt to millioner av romfolket. Dommeren kaller dem sigøynere. De har ikke status, har vanskelig for å få jobb og er en diskriminert gruppe mange steder i Europa.

Da Romania gikk inn i EU i 2007, håpet de at det ville bli arbeid å få innenfor Schengen. Slik er det ikke blitt.

I følger på fire-fem biler ruller de inn i hovedstaden. På leting etter penger, arbeid og en vei til en bedre fremtid hjemme i Romania. Tur-retur med bil koster 150 euro.

FORBIPASSERENDE: Følelsen i bena har kulden tatt, blikket er stivt. De fleste går forbi Iuliana på Vaterlandbrua i desemberkulda i Oslo. Foto: Annemor Larsen
FORBIPASSERENDE: Følelsen i bena har kulden tatt, blikket er stivt. De fleste går forbi Iuliana på Vaterlandbrua i desemberkulda i Oslo. Foto: Annemor Larsen

- Iuliana, hva skjedde den onsdagen på Vaterlandbrua? spør dommeren. Iuliana maner bildene frem en gang til:

- Hun hadde vært der før. Damen. En familie hadde akkurat kommet fra Romania og en av dem sto og tigget på andre siden av brua. Damen som gikk forbi, hadde krykker. Hun ga tiggeren 6000 euro. Så forsvant hun inn i en taxi.

Neste dag var hun der igjen. I sort lang kåpe. Hun gikk bort til en av de andre tiggerne. Jeg krysset gaten. Rakk fram koppen. - Please madame?

Hun sa: «I am sorry» og så sa hun noe på norsk som jeg ikke skjønte.

Senere stoppet en taxi like ved der jeg satt. Det var den handikappede damen igjen. Jeg så ikke hva hun hadde i hånden, for kåpen dekket hele armen.

Hun kunne være mellom 50-60 år. Da hun gikk forbi meg, slapp hun noe i koppen min. Jeg hørte det var noe hardt som traff småmyntene, men jeg ble sittende.

Damen gikk bare videre. Da jeg så det var en ring, tenkte jeg at den sikkert ikke var av verdi.

Et kvarter etter var hun der igjen. Med en liten papirbit som hun la i koppen. «Value 70.000». Så gikk hun inn i taxien igjen. Jeg har ikke sett henne siden.

TIGGERNES UTFORDRING: Rumenske Iuliana og mannen hennes er tiltalt for heleri. Politiet tror ikke på historien om diamantringen. - Den er hverken meldt stjålet eller mistet. Anklagen er basert på at vi ikke tror de snakker sant, hevdet Iulianas forsvarer Øystein Sterri i Oslo tingrett. Foto: Annemor Larsen
TIGGERNES UTFORDRING: Rumenske Iuliana og mannen hennes er tiltalt for heleri. Politiet tror ikke på historien om diamantringen. - Den er hverken meldt stjålet eller mistet. Anklagen er basert på at vi ikke tror de snakker sant, hevdet Iulianas forsvarer Øystein Sterri i Oslo tingrett. Foto: Annemor Larsen

I aktors papirer er det bilde av ringen. Den er produsert av Sigmund Espeland på Årnes, og tilhører smykkeserien Svolder, som har vært produsert i Norge i 22 år. Den Iuliana fikk, hadde ingen merker eller riper. Eksperten sier den ser ubrukt ut. Stenen er én karat. Verdi: 70.000 kroner.

- Jeg kunne ikke tro at det var en ekte diamant, så jeg ba mannen min og en engelsktalende rumener vi traff i huset vi overnattet i, sjekke om det var riktig.

Da ektemannen tok ringen med til en gullsmed for å få den taksert og solgt, ble politiet kontaktet umiddelbart.
Ektemannen og «tolken» ble satt i fengsel. Der har de sittet siden.

8. desember møtes de tre i retten. «Tolken» og ekteparet er tiltalt for heleri, etter straffelovens § 317 første ledd.
«For å ha mottatt eller skaffet seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling eller ytet bistand til å sikre slikt utbytte for en annen».

Problemet er bare at ingen har meldt ringen stjålet eller savnet.

I politiets tyveriregister er Svolder-ringen ikke å finne.

Produsenten har heller ikke fått melding om tyveri av en ny ring det siste året. Det er likevel mulig å dømmes for heleri selv om en gjenstand ikke er forsvunnet fra noen.

ADVOKATSAMTALER OM EN RING: Aktor Sturla Henriksbø, forsvarer Hans Olav Bytingsvik og forsvarer Øyvind Berre. Foto: Annemor Larsen
ADVOKATSAMTALER OM EN RING: Aktor Sturla Henriksbø, forsvarer Hans Olav Bytingsvik og forsvarer Øyvind Berre. Foto: Annemor Larsen

- De som nå er tatt med ringen er tidligere dømt for vinningskriminalitet, og har løyet for politi og domstoler tidligere. Dermed har de lav troverdighet. Politiet tror ikke at en privatperson skal ha gitt bort en ubrukt ring til 70.000 kroner til en tigger på gata. Vi er sikker på at den er stjålet, selv om vi ikke vet akkurat hvorfra, sier aktor Sturla Henriksbø.

På Sentrum politistasjon har ikke stasjonssjef Bjørn Hansen oversikt over antallet rumenere i Oslogatene. På høstparten var det rundt 200, nå er det færre.

Bergen, Trondheim, Bærum og Kristiansand har forsøkt å forandre politivedtektene, slik at tiggerne må registrere seg. Stasjonssjefen har ikke tro på at det vil skje i Oslo.

- Vi ønsker en endring i Utlendingsloven. Vi vil forby utenlandske tiggere i Norge.

- Er det greit med norske tiggere?

- Det er noe annet. Vår oppfatning er at tiggingen er en form for masseturisme. De kommer hit i minibusser. Den slags turisme vil vi ha slutt på, sier Hansen.

Kari Gran møter dem daglig på Oslo Bymisjons kafé, «Møtestedet». Det er et av få steder de kan få mat og vasket seg.

- Romfolket står nederst på rangstigen. Det er en marginalisert gruppe med liten kunnskap om både regler og rettigheter, forteller hun.

- Når vi ser dem, ser vi for oss kriminelle bakmenn i stedet for det de fleste av dem er: Fattige, sårbare, mennesker.

DAGENS UTKOMME: For de fleste er det lite, men for Iuliana teller hver slant. Pengene sendte hun hjem til barna, som måtte klare seg alene da foreldrene var i Norge. Foto: Annemor Larsen
DAGENS UTKOMME: For de fleste er det lite, men for Iuliana teller hver slant. Pengene sendte hun hjem til barna, som måtte klare seg alene da foreldrene var i Norge. Foto: Annemor Larsen

Ifølge Kirkens Bymisjon er romfolket den gruppen som har det verst i Oslo-vinteren.

- Flesteparten kommer for å få jobb, men de snakker ikke norsk. Under Ceau¿escus kommunisme ble det ordnet jobb for dem, men i Norge må du ha 100 prosent stilling til tariff for at du skal få jobbe. Det betyr at våre arbeidstilbud som omfatter fire timers jobbing daglig, ikke kan benyttes av dem.

Gran tror det er to hovedgrunner til at rumenske tiggere provoserer nordmenn.

- De er fremmede for oss, som oftest snakker de verken engelsk eller norsk, og kulturen deres oppfatter vi som annerledes og ukjent. I tillegg er det vanskelig for oss å akseptere at folk er så fattige. Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre og reagerer med å ønske dem bort.

- Hva med å forby tigging?

- Vi kan ikke forby fattige menneskers forsøk på å overleve.

- Mange mener det er bakmenn som tjener på dette?

- Romfolket tenker og organiserer seg på en helt annen måte enn oss. Vi dyrker det frie og individuelle. De opererer i familie og klansystem, har en kultur for fellesskap på en helt annen måte.

- Skal vi gi dem penger?

- Det blir opp til den enkelte. Vi må i hvert fall forholde oss til at det finnes tiggere også i Oslo. Vi er en del av en større verden og må tåle å møte dem. Jeg erkjenner at det ikke er enkelt.

Advokat Hans Olav Bytingsvik reiser seg i Oslo Tingrett. Han er en av forsvarerne for Iuliana, ektemannen og rumeneren som snakket engelsk og oversatte i gullsmedbutikken.

Bytingsvik minner om at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Om at bevisbyrden er viktig.

- Hele tiltalen er basert på at vi ikke tror sigøynere fra Romania snakker sant, prosederer han.

- Er det slik? Kan vi straffe et menneske fordi vi regner det som sannsynlig at vedkommende lyver?

Når aktor legger ned påstand om et halvt års fengsel for mannen hennes, rykker Iuliana til. Selv har hun plettfritt rulleblad, men mannen har vært straffet før, forklarer aktor.

I fjor vinter ble han tatt med en ryggsekk og iPod som ikke var hans. Og for å pante tomflasker fra to sekker merket «Grand hotell». Straff: 28 dager ubetinget fengsel.

Han har også fått tre forelegg: ett på 10.000 kroner for å bære kniv og stjele en øl til 25 kroner på Kiwi. Ett på 6000 kroner for å sove ute i en park. Og ett på 5000 kroner for å stjele bensin.

Stasjonssjef Bjørn Hansen benekter at politiet bruker mye ressurser på å taue inn rumenere for mindre forseelser.

- I sommer var vi mer aktive, fordi vi har vedtekter som sier det er straffbart å campe i byens parker. Vi har heller ikke vært helt blinde for klagestormen fra publikum. Rumenerne driver aggressiv tigging, og det har vært en del lommetyveri i forlengelsen av tiggingen, forteller Hansen.

De store hotellene har vært plaget av tyveri. Om rumenerne blir straffet, er det en utvisningsgrunn.

- Ønsker dere å bli kvitt dem?

- Tigging er ikke noe problem for politiet. Løsgjengerloven ble opphevet i 2005. Det er aggressiviteten i tiggingen vi har fått klager på.

I sommer innførte byrådet i Oslo forbud mot gatemusikanter i parker og friområder. Rusken-patruljen er blitt satt til å jage tiggere vekk fra parker og skoger de overnattet i.

I følge en undersøkelse Aftenposten Aften foretok, mente 68 prosent av Osloborgerne at tigging bør forbys.

- Hva arbeider du med? spør dommeren Iulianas mann.

- Løsarbeid. Vasket hos en araber. Hjalp noen i hagen i sommer. Finner flasker.

- Hvor bor du?

- Ulike steder. Der det er rom og ikke for dyrt. I begynnelsen bodde jeg for 100 kroner natta i et okkupert hus. Nå er det mer tilfeldig der jeg bor.

- Hvorfor drar du ikke hjem?

- Her er det litt penger å hente. Hjemme ingenting.

I følge politiadvokat Sturla Henriksbø har vinningskriminaliteten økt etter at de østeuropeiske landene ble med i Schengen.

Etter instruks fra Høyesterett er straffenivået for de «mobile vinningskriminelle» høyere enn for norske borgere.

INN FRA KULDEN: Hun har ligget og sittet ute i ukevis i vinter-Norge. Inne i den varme rettssalen tiner hun langsomt opp og kroppen begynner å verke. Foto: Annemor Larsen
INN FRA KULDEN: Hun har ligget og sittet ute i ukevis i vinter-Norge. Inne i den varme rettssalen tiner hun langsomt opp og kroppen begynner å verke. Foto: Annemor Larsen

De mobile vinningskriminelle defineres som utenlandske borgere som kommer til Norge for en kort tidsperiode, for så å begå kriminalitet og forlate landet.

- Så jeg ville ikke fått 28 dagers ubetinget fengsel for å ha en stjålet en ryggsekk med iPod og to sekker tomflasker?

-I utgangspunktet ikke.

- Så her er det ingen likhet for loven?

- Straffenivået er strengere overfor organiserte vinningskriminelle enn for vanlige folk som bor i Norge. Det reageres ofte med ubetinget fengsel. Dette er fordi mildere straffer, som bøter og betinget fengsel, ikke vil innebære noen realitet for personer som er i landet en kort periode. Dessuten er straffenivået høyere ellers i Europa, og vi vil tiltrekke oss mye kriminalitet om slikt ikke avskrekkes med følbare reaksjoner.

- Men er det slik at alle tiggere som kommer til Norge er «mobile vinningskriminelle»?

- Flere av dem tilhører organiserte kriminelle miljøer, men ikke alle. Selv for de som kommer hit kun for å tigge, er det vanskelig å overleve. Prisnivået er høyt og det er vanskelig å få jobb. Mange tyr til kriminalitet.

Iulianas tårer triller. Da mannen ikke kom tilbake fra gullsmeden, gikk hun til politiet for å ettersøke ham. Da ble hun fengslet, hun også.

I tre dager satt hun i varetekt. Politiet var sikker på at ringen hun hadde fått i koppen sin var stjålet. Ingen trodde henne. Da det ikke var plass i kvinnefengselet, fikk hun beskjed om å melde seg til politiet daglig.

Etter to måneder i vinterkulda kjemper hun sin kamp i retten. Svetten renner. Diabetesen er ikke vant til norske gaver i form av boller og kakao fra forbipasserende. Ingen har bevist at ringen er stjålet. Ingen har bevist at kvinnen som ga bort ringen, ikke eksisterer. Skal hun bli dømt for noe ingen vet om har funnet sted?

- Det er stor sannsynlighet for at den er stjålet, sier aktor.
Så blir retten hevet.

Klagene på tiggingen har nådd politikernes ører.

- Vi gjennomgår nå EØS-regelverket for å se om det finnes åpninger for at vi kan bortvise utenlandske tiggere ved grensen, eller utvise dem når de befinner seg i Norge, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet..

Norske borgere skal altså få lov til å tigge, men ikke utenlandske. Aas-Hansen medgir at en eventuell forskjellsbehandling er problematisk.

- Først skal vi finne ut om det er mulig å forandre lovverket. Deretter skal vi ta standpunkt til om vi ønsker det, understreker hun.

Det er ikke enkelt å endre dette, fordi hele EØS-lovgivningen er basert på «fri flyt» av både kapital og mennesker innenfor EØS. Å nekte EØS-borgere innreise i et annet EØS-land går mot et av de viktigste prinsippene i lovgivningen.

Aas-Hansen lister opp tre grunner til at politikerne ønsker å finne ut om det finnes muligheter for å utvise utenlandske tiggere.

* Mange tiggere er ofre for menneskehandel. I 2009 ble det rapportert at fire tiggere var ofre for menneskehandel.
* Politiet melder at tigging i noen tilfeller brukes som skalkeskjul for kriminell aktivitet.
* Det siste argumentet er: Er det greit at noen kommer til Norge for å tigge?

- Hva synes du selv?

- Regjeringens anbefaling er å bruke mulighetene som finnes i dag. Kommunene kan be tiggerne registrere seg for å få en oversikt over både antall og hvem de er.

HJEMME IGJEN: Gulvet er hardstampet jord, veggene er pyntet med tøystykker og plakater. Husets eneste rom er på rundt ti kvadratmeter. Her bor fire mennesker. Akasiakrattet fungerer som toalett. I et badekar utenfor huset sildrer iskaldt vann kontinuerlig fra en slange. Iuliana tør ikke skru det av. Da kan det fryse. Foto: Annemor Larsen
HJEMME IGJEN: Gulvet er hardstampet jord, veggene er pyntet med tøystykker og plakater. Husets eneste rom er på rundt ti kvadratmeter. Her bor fire mennesker. Akasiakrattet fungerer som toalett. I et badekar utenfor huset sildrer iskaldt vann kontinuerlig fra en slange. Iuliana tør ikke skru det av. Da kan det fryse. Foto: Annemor Larsen

I landsbyen Tetila, fire timers biltur sørvest for Bucuresti, er det like kaldt som i Oslo før jul. Det er blitt januar 2011. Rundt 50 romfamilier bor her ute på de steppeliknenede jordene. Iulianas familie er av de fattigste. Av og til får hun mat fra naboen. Løk, poteter, fett.

- Som barn manglet vi klær, men en ku og noen griser holdt oss med mat. I dag har vi klær, men mangler mat.

Iuliana hogger grener fra akasiakrattet bak huset. Vedovnen er den eneste oppvarmingskilden i huset, som har bare ett rom.
Hun er lettet over frifinnelsen i retten.

«Etter flertallets oppfatning er det ikke ført tilstrekkelig bevis for at ringen er utbytte av en straffbar handling.
Flertallet medgir at det forhold at ringen åpenbart er meget verdifull, i seg selv skaper en ganske sterk formodning mot at ringen kan ha blitt gitt som gave til en tigger. Menneskers beveggrunner for sine handlinger er imidlertid som kjent forskjellig», heter det i dommen.

- Hvem tror du hun var; kvinnen som gav deg ringen?

- En rik og gavmild dame som ville hjelpe noen fattigere enn henne selv.

- Hvorfor tror du hun gav deg ringen?

- Hun gikk på krykker, så kanskje hun gjorde det slik at Gud kan hjelpe henne også.

Etter frifinnelsen ble mannen umiddelbart pågrepet, fløyet ut av landet og nektet innreise på to år. Grunnen var fengselstraffen for en stjålet sekk med en iPod, og for å ha pantet to sekker med tomflasker som ikke var hans.
Iuliana kjørte med en av varebilene romfolket eide. 150 euro tur-retur. Hun har ikke betalt dem ennå.

FRA NORGE: Fra Norgesturen har hun med seg klær hun har funnet i containere etter avsluttede loppemarked. En TV og høyttalere ble plukket fra Elkjøps returcontainere. Gjenstander nordmenn ikke vil ha, men som er det Iuliana har av jordisk gods. Foto: Annemor Larsen
FRA NORGE: Fra Norgesturen har hun med seg klær hun har funnet i containere etter avsluttede loppemarked. En TV og høyttalere ble plukket fra Elkjøps returcontainere. Gjenstander nordmenn ikke vil ha, men som er det Iuliana har av jordisk gods. Foto: Annemor Larsen

- Jeg er ikke stolt av å ha tigget i Norge, men hva skulle jeg gjøre? Mannen min ville jeg skulle lete etter flasker, men det var dager jeg ikke klarte å samle en eneste krone. Da gråt jeg. Jeg tigger ikke fordi jeg vil, men fordi jeg må.

Hun ber barna sine hogge mer brensel. Mannen har igjen reist for å finne arbeid andre steder i Romania. Hun vet ikke hvor. Eller når han kommer tilbake. Iuliana er analfabet. Begge barna har droppet ut av skolen. Hun vil de skal hjelpe henne med å passe på mursteinen til det nye huset hun vil bygge.

MOR OG DATTER: I sesongen kan Iuliana og barna få jobb med å høste druer og mais. Av og til lager de, og brenner murstein. - Jeg har aldri kjent lykke, men er fornøyd når jeg er med familien min og har brød på bordet. Foto: Annemor Larsen
MOR OG DATTER: I sesongen kan Iuliana og barna få jobb med å høste druer og mais. Av og til lager de, og brenner murstein. - Jeg har aldri kjent lykke, men er fornøyd når jeg er med familien min og har brød på bordet. Foto: Annemor Larsen

- Huset er deres eneste fremtid. Gutten drømmer om en fremtid i bokseringen. Mange på deres alder har giftet seg, men jeg vil ikke de skal gifte seg så tidlig.

Diamantringen har hun ikke sett snurten av. På fjerde måneden ligger den og glitrer på beslagsrommet til Oslopolitiet. Retten har frifunnet Iuliana for heleri, og forsvarer Hans Olav Bytingsvik har begjært ringen utlevert. Men utleveringen lar vente på seg. Politiet har ikke tatt stilling til begjæringen.

- Jeg vet ærlig talt ikke hvor lang tid dette vil ta, eller om de i det hele tatt vil få ringen. Jeg tror det hadde vært langt lettere å få ut ringen om det hadde vært norske borgere, sier Bytingsvik.

- Jeg har ingen bevis, men sånn er det bare.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks