Hovedinnhold

Her er Krekars krav til Støre

VIL HJEM: Mullah Krekar setter seg gjerne på flyet til Nord-Irak, men ikke uten hjelp fra Norge. Foto: Scanpix
VIL HJEM: Mullah Krekar setter seg gjerne på flyet til Nord-Irak, men ikke uten hjelp fra Norge. Foto: Scanpix
(VG Nett) Slik vil Norges mest omstridte mullah ha hjelp fra Jonas Gahr Støre for å reise tilbake til Irak.

Krekar i Norge

 • 30. november 1991: Mulla Krekar kom til Norge med ektefelle og tre barn som kvoteflyktninger gjennom FN. Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, kom til Norge etter å ha rømt fra Irak på 80-tallet.
 • 1993-2000: Krekar oppholder seg dels i Norge, hvor han blant annet arbeider som islamsk predikant, og dels i Irak. Arbeids- og oppholdstillatelsen er i perioden fornyet flere ganger, og i 1998 fikk han også bosetningstillatelse. Mens resten av familien i 2000 fikk innvilget norsk statsborgerskap, ble imidlertid Krekars søknad avslått.
 • August 2002: Krekar skal reise tilbake til Irak, men blir fengslet av politiet i Iran og sendt til Nederland. Der blir han fengslet.
 • Januar 2003: Nederlandske myndigheter sender Krekar tilbake til Norge.
 • Mars 2003: UDI vedtar å utsette utvisningen av Krekar som følge av situasjonen i Irak.
 • 2. januar 2004: Krekar pågripes av politiet i Norge, siktet for medvirkning til to tilfeller av drapsforsøk i Irak. Siktelsen henlegges etter bevisets stilling. Krekar løslates etter seks uker i varetekt.
 • 12. mai 2005: Utlendingsnemnda avviser Krekars utvisningsklage.
 • 8. desember 2006: Mullah Krekar står for første gang på FNs terrorliste
 • 8 november 2007: Høyesterett avviser at utvisningsvedtaket er ugyldig. Landets høyeste domstol behandler ikke de påståtte bruddene på utlendingsloven, kun spørsmålet om Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet.
 • 20. juli 2009: Norge og Irak er enige om å kladde en utleveringsavtale for Krekar.
 • 25. januar: 2010: Krekar unnslipper attentatforsøk. Svigersønnen blir lettere skadet. Krekar får politibeskyttelse og lever på hemmelig adresse.
 • 14. januar 2011: 21-åring fra Nord-Irak pågripes i Göteborg, mistenkt for attentatforsøket i januar i 2010.

Onsdag kveld overrasket Mullah Krekars advokat alle med å annonsere på TV2 at Krekar nå vil hjem til Nord-Irak.

Mullah Krekars aller viktigste krav til norske myndigheter nå er at Jonas Gahr Støre tar opp Krekars plassering på FNs terrorlister.

- Slik situasjonen er nå, er det en av forutsetningene, sier Krekars forsvarer gjennom mange år, advokat Brynjar Meling.
Men ifølge advokat Meling er det flere ting som må være på plass før Krekar setter seg på flyet til Nord-Irak.

- Vi må vite hvilke anklager som venter Mullah Krekar i Irak. Han er kjent med at det fra tiden han var der har det blitt rettet en rekke diffuse anklager.

Siv Jensen om Krekars reiseplaner: God tur!

Terrorgruppe

Meling viser også til at Krekar fortsatt knyttes til organisasjonen Ansar al-Islam, som han i sin tid stiftet. Gruppen knyttes til en rekke blodige angrep den siste tiden.
- Dette er noen av de rettslige problemstillingene knyttet til hans situasjon i Kurdistan, Irak og USA. Det er rundt disse forholdene vi ønsker å vite hva han har i vente.

- Og dette mener du Støre bør hjelpe til med?

- Folkerettslig er det et problem for norske myndigheter å få garantier som skulle holde i Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD). Men det er her det kan være grunnlag for en dialog fra Krekars side. Terskelen kan legges litt lavere for hva man skal godta.

Et siste krav fra Meling er at norske myndigheter skal følge med på Krekars situasjon, til tross for at han nå altså vurderer å sette seg frivillig på flyet hjem.

- Vi må vite hvordan norske myndigheter har tenkt å følge med på hans situasjon. I seg selv vil internasjonal oppmerksomhet være en rettsgaranti, ved at man vet at en rettsstat som Norge følger med.

Dialog

Advokaten sier at nå må han og Krekar få tid til å gå i dialog med norske myndigheter om saken.

- Det vil bli riktig å holde resten av dialogen for oss selv. Frieriet har skjedd offentlig og bruden har sagt at hun er interessert. Så får vi ta bryllupet siden, sier Meling.

Vil hjelpe

Overfor NRK åpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag morgen for at norske myndigheter vil hjelpe Krekar med å få navnet slettet fra terrorlistene.

- Vi kan formidle nye opplysninger. Har han ny informasjon kan vi sørge for at det kommer frem, sa Støre torsdag morgen.

VIL HJELPE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: VG
VIL HJELPE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks