Hovedinnhold

- Mullah Krekar vil dra frivillig fra Norge

Støre: - Ingenting vil glede meg mer

VIL HJEM: Mullah Krekar ønsker seg hjem til Nord-Irak. Foto: JAN PETTER LYNAU
VIL HJEM: Mullah Krekar ønsker seg hjem til Nord-Irak. Foto: JAN PETTER LYNAU
(VG Nett) Omstridte mullah Krekar ber om å bli sendt hjem til Nord-Irak etter 20 år i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det melder TV 2-nyhetene onsdag kveld.

- Det at TV 2 lager sensasjon på dette får stå for deres regning. Dette er ikke noe nytt. Mullah Krekar har hele veien sagt at han vil reise hjem når det er trygt. Han bedømmer det som tryggere å reise hjem nå, sier Krekars advokat Brynjar Meling til VG Nett.

Har du opplysninger om denne saken? Kontakt VG Nett her 

Meling sier imidlertid at en uttransportering vil ta tid.

- Det er ikke slik at mullah Krekar vil reise ut av Norge nå. Krekar bedømmer det ikke som trygt å reise hjem på dette tidspunktet. Det kan ta ett år, det kan ta to år. Det avhenger helt av når han bedømmer det som trygt i hjemlandet sitt.

Meling sier det er flere faktorer som avgjør når mullaen vil reise hjem.

- Han må vite hva han går til, hva som venter ham i Nord-Irak og han må vite hvilke garantier han har for sin sikkerhet, sier Meling.

Ifølge Meling skal mullaens vurdering være at situasjonen i Irak er i bedring.

- Det skjer en demokratiseringsprosess i Nord-Irak som vi følger nøye. Det er også viktig å se hvilken posisjon og retning islamistene drar i, og om Krekar har en framtid som parlamentariker, sier Meling.

Vil bli politiker

Når mullaen kommer til Irak vil han arbeide som politiker, sier Meling.

- Det er i Nord-Irak at Krekar har sin arena, og det er på grunn av den kampen han måtte flykte hit til Norge. Med den kampen han drev og det synet han har, så ønsker han å føre den kampen i sitt hjemland og for sitt politiske valg, sier Krekars advokat.

Brynjar Meling sier til VG Nett at det er den siste ukes debatt rundt Maria Amelie, samt utsendelsen av kurdiske Kamuran Kaplan, som har fått Krekar til å varsle sin utreise.

- Det er klart at når man får stadige henvendelser om hvorfor det er riktig at han skal være her, så er det naturlig for oss å kommunisere at han ikke er her fordi han klorer seg fast, men fordi han må være her, sier Meling.

LES OGSÅ: Ville sende Krekar til Australia

Står på FNs terrorliste

Krekar, hvis opprinnelige navn er Najumuddin Faraj Ahmad, kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Han har siden 8. desember 2006 stått oppført på FNs terrorliste. Nå som irakeren selv ber om å få reise hjem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre følgende:

- Han kan reise i morgen for vår del, og vi vil ønske det velkommen.

Til TV2-nyhetene sier Støre at ingenting vil glede ham mer enn at mullah Krekar skal dra ut.

- Han står helt fritt til å reise hjem. At han ikke er sendt hjem med tvang bygger på at Norge har internasjonale forpliktelser tilbake til områder der det kan trues med dødsstraff.

Utenriksministeren sier imidlertid at han er undrende til at Krekar ønsker forhandlinger med norske myndigheter.

- Jeg ser Krekar vil av FNs terrorliste, det kan ikke vi hjelpe ham med. Det må han søke om. Det er ikke Norge som har satt ham på den listen, og det er ikke Norge som kan ta ham av den, sier Støre.

Krekars advokat Brynjar Meling ønsker nå kontakt med norske myndigheter.

- Vi forventer en dialog om hvordan dette skal foregå med norske myndigheter. Den invitasjonen som Jonas Gahr Støre nå har kommet med, tar vi imot.

Kommunikasjonsdirektør i Justisdepartementet, Gunnar Johansen, sier til VG Nett at departementet er ukjent med saken.

Frp-Siv: - God tur!

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sier at hun reagerer med overraskelse og glede på nyheten om at mullah Krekar selv vil forlate Norge.

- Jeg sier god tur, er Siv Jensens første reaksjon da VG Nett snakket med henne kort tid etter at nyheten ble kjent onsdag kveld.

I juni 2010 arrangerte Krekar en pressekonferanse i Oslo, der han hevdet at dersom han skulle bli drept etter en utvisning fra Norge, ville de ansvarlige selv bli drept; for eksempel av Ansar al-Islam, Al-Qaeda eller hans egne barn.

VG Nett kommer tilbake med mer

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks