Hovedinnhold

Stoltenberg innrømmer: - Vi har ikke vært gode nok

I AFGHANISTAN: 17. mai 2010 var Jens Stoltenberg på besøk hos de norske styrkene i Meymaneh. I dag trekker han fram at han er den statsministeren som oftest har besøkt norske styrker i utlandet. Foto: Scanpix/Heiko Junge
I AFGHANISTAN: 17. mai 2010 var Jens Stoltenberg på besøk hos de norske styrkene i Meymaneh. I dag trekker han fram at han er den statsministeren som oftest har besøkt norske styrker i utlandet. Foto: Scanpix/Heiko Junge
(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg bryter stillheten om veteranskandalen og innrømmer at regjeringen har gjort for lite.

Her er regjeringens skryteliste

Siden 2005 har regjeringen…
 • Etablert et objektivt erstatningsansvar for alle soldater i tjeneste
 • Styrket erstatnings- og kompensasjonsordningene for veteraner, inkludert opprettet en kompensasjonsordning for psykisk belastningsskader
 • Styrket pårørende- og familiepolitikken
 • Styrket anerkjennelsestiltak (medaljeseremonier, veterandag, minnedag etc)
 • Opprettet veteransentre
 • Styrket kameratstøtten
 • Styrket forsvarets psykologiske og psykiatriske oppfølging
 • Igangsatt evaluerings- og kartleggingstiltak av veteraners situasjon
 • Opprettet pilotprosjekt for å finne en god, landsdekkende samarbeidsmodell for ivareta skadde soldaters behov for et tilpasset helsetjenestetilbud og hjelp til å komme tilbake i arbeid, samt familienes behov for støtte og informasjon. Kilde: Regjeringen.no

  DETTE ER SAKEN
 • VG og VG Nett har i en serie artikler satt fokus på forholdene for soldater som har blitt skadet i Afghanistan.
 • VG har avslørt en rekke feil og mangler i Forsvarets oversikt over de skadde soldatene.
 • Minst 11 av soldatene, som er blitt skadet for livet, har hyret advokat i kampen for å få hjelp og erstatning i Norge.
 • Både NAV og Statens pensjonskasse sier til VG at de «ikke har møtt soldatene med god nok hjelp».
 • Sjefen for Kystjegerkommandoen - avdelingen som har mistet flest soldater i Afghanistan - er opprørt over behandlingen av de skadde soldatene. - En skam, slår han fast overfor VG.
 • I dag kan VG avsløre at Forsvaret mangler en samlet oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan.

  HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT OSS!

Mandag avslørte VG at Forsvaret ikke har kontroll på skadene norske soldater har pådratt seg under krigføringen i Afghanistan. Mens Forsvaret mente det var 32 skadde soldater, fant VG hele 48. Siden den gang har stadig flere skadde soldater meldt seg.

I dag avslørte VG at Forsvaret heller ikke har en samlet oversikt over hvor mange soldater som har vært i Afghanistan totalt sett.

BAKGRUNN: Her er de skadde soldatene Forsvaret ikke visste om 

Jens Stoltenberg har så langt ikke kommentert saken, men henvist til forsvarsminister Grete Faremo. VG Nett har siden søndag kveld forsøkt å få Stoltenberg i tale. Nå bryter han stillheten overfor VG Nett i et telefonintervju.

- Sjefen for den avdelingen i Norge som har tatt flest tap, Kystjegerkommandoen, kaller behandlingen veteranene får for en skam, og anbefaler sine soldater å ta advokat når de skal møte NAV. Hvordan reagerer du på det?

- Jeg var på besøk hos Kystjegerkommandoen før jul, og møtte da også veteraner som har vært ute. De historene de forteller er årsaken til at vi trapper opp innsatsen kraftig. Vi gjør ting nå, og vi skal gjøre mer. Den bedrede erstatningsordningen er vesentlig. Det viktigste framover er at vi må få en raskere saksbehandling. De skal ikke behøve vente i flere år, sier Stoltenberg.

Innrømmer

- Dette er soldater som er sendt ut fra Norge på vegne av verdenssamfunnet. De skal vises anerkjennelse, og ha god oppfølging når de kommer hjem. Uansett om de er skadet eller ikke, sier Stoltenberg til VG Nett i ettermiddag.

Han innrømmer at regjeringen og samfunnet ikke har tatt godt nok vare på de norske krigsveteranene.

- Over mange år har det ikke vært en god nok oppfølging av norske veteraner. Derfor har vi i regjeringen jobbet gjennom veteranmeldingen som kom i fjor. Nettopp fordi oppfølgingen ikke har vært god nok, sier statsministeren.

Avløringene viktige

Han mener VGs avsløring nå baner vei for forbedringer av systemet.

MÅTTE HYRE ADVOKAT: Skutt av Taliban - sloss mot staten 

- Avsløringene viser hvor viktig det er at dette rustes opp. Vi har allerede bevilget ekstra penger til nye kompensasjonsordninger, og den har blitt betydelig bedre. Vi har også styrket arbeidet overfor familiene, sier Stoltenberg.

Da VG Nett konfonterer Stoltenberg med uttalelsene til vognfører Nina Bjørnevik, som er hundre prosent ufør etter et uhell under tjeneste i Afghanistan, og som klart sier at hun advarer norsk ungdom på det sterkeste mot å reise ut i internasjonale operasjoner, så sier statsministeren at historien er viktig.

- Har trappet opp arbeidet

- Denne typen eksempler er noe av grunnen til at vi har trappet opp arbeidet siden 2008. Jeg understreker at vi ikke er i mål. Vårt mål er å gjøre det lettere å finne fram i de ulike systemene veteranene må forholde seg til i dag. Det skal være færre dører og færre kontorer å forholde seg til, sier han.

NY VG-AVSLØRING: Forsvaret mangler oversikt over hvem som har vært i Afghanistan 

Han sier regjeringen derfor lanserer et pilotprosjekt med sikte på å lage en landsdekkende ordning for veteraner. Prosjektet har som mål å gi et mer samordnet system for behandlingen av erstatningssaker og lignende.

- Vi er tydelige nok

- Nestlederen for Befalets fellesorganisasjon etterlyser en statsminister som er mer synlig - også når Forsvaret rammes av skandaler. Er du personlig synlig nok for soldatene?

- Ja, vi er tydelige nok. Både i ord og i handling. Ved å vise anerkjennelse og oppmerksomhet i ord, så viser vi hva vi mener. Jeg er også den statsministeren som oftest har besøkt norske styrker i utlandet. Noe av det første jeg gjorde etter jeg ble statsminister, var å besøke de norske styrkene i Afghanistan. Senere har jeg også vært i Libanon, og i fjor feiret jeg 17. mai med de norske styrkene i Meymaneh, sier Stoltenberg.

- Vi har bygget ut ordningen med medaljeseremonier og minnestunder, og vi er den regjeringen som har lagt fram den første veteranmeldingene noensinne, sier statsministeren, og legger til:

- Poenget er å vise at vi står bak soldatene. De er sendt ut på vegne av regjeringen, og det er ingen tvil om at vi står bak dem, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks