Hovedinnhold

Flere fattige barn i Norge

Styremedlem i Fattighuset, Erling Westenvik sier til Aftenposten at de fattige ikke har merket noe til at 2010 var «Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon». Foto: Lise Åserud
Styremedlem i Fattighuset, Erling Westenvik sier til Aftenposten at de fattige ikke har merket noe til at 2010 var «Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon». Foto: Lise Åserud
Antall fattige barn i Norge er økt med minst 50.000 de siste fem årene og 100.000 barn lever nå under fattigdomsgrensen, ifølge Fafo.

Tips oss

2010 var «Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon», men også i dette året økte antall fattige barn her i landet.

- De fattige har ikke merket noe til det året, er jeg redd. Jeg kan egentlig ikke komme på ett eneste prosjekt som har vært fattigdomsrelatert, sier styremedlem i Fattighuset Erling Westenvik til Aftenposten.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS OSS!

Han sier at de tvert om har erfart at fattige opplever seg stigmatisert av Nav, de har registrert forslag om kutt i trygd til unge uføre og at barnetrygden ikke er oppjustert på 14 år.

- Fattigdomsåret har nok vært et år for byråkrater i middelklassen som har forfattet fine ord og fine planer som få ser noe til, sier Westenvik.

Les også: SV gir opp avskaffelse av fattigdom

Hva mener du om norsk fattigdomsbekjempelse? Delta i debatten nederst i artikkelen!

EUs fattigdomsgrense tilsier at en familie på to voksne og to barn må ha mer å rutte med enn 350.000 kroner etter skatt.

- Andelen fattige barn har økt de siste årene, sier forsker og instituttsjef ved Fafo Tone Fløtten.

Les også: - Folk gruer seg til hver eneste dag

Hun sier at den viktigste grunnen til økningen er økt innvandring av familier der voksne sliter med å få jobb.

- Nesten halvparten av barn som har forsørgere uten arbeid, er fattige. Dessuten er ikke barnetrygden regulert opp siden 1996. Trøsten er at mange av de fattige barnefamiliene kommer seg ganske raskt ut av fattigdommen, sier Fløtten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks