Hovedinnhold

Maskuline homofile begår flest overgrep

De utgjør bare fem prosent av befolkningen. Likevel begår homofile like mange overgrep mot barn utenfor familien som det samlede antall heterofile overgripere.

Årsaken til denne overrepresentasjonen av homofile overgripere blir innledningstema når verdens fremste eksperter på seksuelle overgrep samles til kongress i Oslo kommende uke.

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt vil i sin åpningstale onsdag gå dypere inn i konsekvensene av omgivelsenes negative holdning til homofili, og hvorfor homofile menn begår så mange overgrep mot unge gutter.

LES OGSÅ:- Homofile blir utsatt for verre overgrep enn dette

- Sammenligner du menn som forgriper seg mot gutter utenom familien - altså overgrep mot gutter som ikke er incest - er det omtrent like mange menn som forgriper seg mot gutter som det er menn som forgriper seg mot jenter, sier Langfeldt til NTB.

Ikke mobbet

I sin forskning på hvem som begår overgrep mot gutter utenfor familien finner han en klar risikogruppe. Det er de homofile guttene som ikke blir mobbet for å være femi - de maskuline, «alminnelige» homofile guttene.

LES OGSÅ:Mener undertrykt homofili kan føre til overgrep

- De som er femi og opplever mobbing, får sin egen homofili i trynet og utvikler en homofil identitet. Mens guttene som ikke blir mobbet eller lagt merke til som homofile av kameratene, får ikke noe hjelp og støtte til å finne ut av sin legning. De lever et ganske skjult liv og får større problemer med å komme seg ut av skapet sier Langfeldt.

Negative holdninger

Han viser til at det er mye mobbing og negative holdninger til homofili blant barn og ungdom. Ofte aner heller ikke foreldrene noe om hva sønnen sliter med. Dette gjør det tyngre å komme ut av skapet.

- Da tyr man lettere til gutter som er ufarlige og ikke truer med å avsløre eller utfordre deres homofile identitet. Den homofile identiteten dukker tidlig opp. Allerede i fem-seks-sjuårsalderen. Vi ser at enkelte overgripere har en preferanse for gutter i denne aldersgruppen. Det kan tenkes at de også senere blir hengende ved disse ungene med en lengsel etter nærhet og relasjon som de selv opplevde i denne alderen, sier Langfeldt.

Bedre å være pedofil

Ifølge Langfeldt er ikke alle overgriperne i denne gruppen klar over sin egen legning. Andre fornekter sin homofili fullstendig, og velger heller å definere seg som pedofile.

LES OGSÅ:- Sexovergripere blir hakkekyllinger i fengselet

- Dette gjør de selv om det er ti ganger verre å være pedofil enn homofil. Hvis barn og ungdom, men også voksne, fikk et mye mer positivt forhold til homofili, vil de som begår overgrep under denne problematikken sannsynligvis bli borte. Det er interessant at denne gruppen menn har nesten tre ganger så mange ofre enn de som forgriper seg på jenter, sier Langfeldt til NTB.

Kirken fornekter

Under verdenskongressen om behandling av seksuelle overgripere vil han også gripe fatt i måten Den katolske kirke har håndtert de mange overgrepssakene som er avdekket de siste tiårene. Også her antyder han en sammenheng mellom kirkens sterke negative holdning til homofile og de mange overgrepene mot gutter.

Den katolske kirke fornekter en sammenheng mellom homofili i egne rekker og overgriperne. De karakteriserer overgriperne som pedofile heller enn homofile.

- Nå vil kirken gå enda lenger og si at de som er seksuelt interessert i gutter mellom 14-16 år også er syke. De er ikke homofile, men fedofile - opptatte av ungdom, sier Langfeldt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks