Hovedinnhold

Tre av fire kan miste tobakksalget

En ny bevillingsordning for salg av tobakk kan føre til at tre av fire utsalg vil miste retten til å selge tobakksprodukter.

Helsedirektoratet ønsker å innføre en bevillingsordning for tobakkssalg. Ordningen innebærer samme regler for salg av tobakk som før øl, noe som vil bety egne utsalgssteder og tidsbestemt salgstid.

Det kan dermed bli betydelig vanskeligere å få tak i røyk og snus, skriver Stavanger Aftenblad.

Naturlig nok jubler ikke bransjen for forslaget.

- Vi har nettopp gjennomført en større omlegging i forbindelse med forbudet om synlig oppstilling av tobakksvarer. Det er for tidlig å sette i gang noe nytt før vi vet hvordan denne ordningen slår ut, sier Thomas Angell fra Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH).

Han frykter at den foreslåtte ordningen vil bety kroken på døra for en rekke kiosker, storkiosker og bensinstasjoner.

I alt er det snakk om rundt 11.000 utsalgssteder som kan miste retten til salg av tobakk, noe som tilsvarer tre av fire utsalg som eksisterer i dag.

Liv Johansson fra Landslaget mot tobakksskader (LMT) er derimot positiv til ideen.

- Siden sigaretter er minst like farlige som alkohol, skulle det bare mangle at ikke de samme strenge salgsreglene gjaldt, mener hun.

Salg av tobakk på bevilling ble først lansert av Dagfinn Høybråten (KrF) i 2003, men forslaget ble den gang lagt på is.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks