Hovedinnhold

Nordmennenes siste ord i sivilisasjonen: - Vi ses senere!

- Må ha vært en god grunn til å bygge flåten

KANGERLUSSAUAQ (VG Nett) Butikkeier Will Guzman (23) er en av de siste som så de tre norske kameratene fra Jæren i live.

VG Nett på Grønland


Markus Aarstad (foto), Mads A. Andersen og Ivar Brandvold. Tips oss her!
  • Magnar Haarr (24), Jonas Reiestad (31) og Tormod Aniksdal (24) dro til Grønland på fiske- og friluftstur i den kjente elven Robinson River. De ble fraktet ut til stedet av en lokal fisker, og avtalte at han skulle komme tilbake fredag 6. august for å plukke dem opp.
  • Da de aldri dukket opp på møteplassen ble det slått alarm, og søndag 8. august ble det satt i gang en storstilt leteaksjon med helikopter i regi av politiet i Nuuk.
  • Mandag ettermiddag ble mennenes ryggsekker funnet, den ene i elven og de to andre på land. Noen timer senere ble en omkommet mann funnet i elven.
  • Tirsdag bekreftet politiet at de hadde funnet sammenbundne greiner og luftmadrasser, som kan tyde på at nordmennene har forsøkt å krysse elven ved hjelp av en hjemmelaget flåte.

Politiet på Grønland leter fortsatt med både helikopter og bakkemannskaper i området hvor Magnar Haarr (24), Jonas Reiestad (31) og Tormod Aniksdal (24) forsvant.
Onsdag morgen vil også pårørende dra ut for å forsøke å finne de to mennene som fortsatt er savnet.

Hva som egentlig skjedde med de tre nordmennene før de la ut på den fatale flåteturen over elven i Paradisdalen, er fortsatt et ubesvart spørsmål.

- Forsøkte å få skyss

Før de tre kameratene satte kursen mot den vakre og ville Paradisdalen for å fiske, var de innom den lille butikken til Will Guzman i Kangerlussauaq for å kjøpe fiskeutstyr og forsøke å finne ut hvordan de kunne komme seg til Paradisdalen for å fiske.

- De var svært opptatt av å forsøke å skaffe seg skyss til Paradisdalen. Jeg forsøkte å hjelpe dem så godt jeg kunne, forteller Guzman til VG Nett.

- Hva var det siste nordmennene sa til deg før de dro?

- Vi ses senere.

LES OGSÅ:- Prøvde å krysse elven i en flåte

Gledet seg

Etter at de hadde handlet fluer og proviant på den lokale butikken, fikk de tre rogalandsmennene skyss ned til dypvannskaien 13 kilometer unna. Derfra fikk de båtskyss med en lokal fisker de tre timene ut til Paradisdalen.

De tre kameratene hadde ifølge familien planlagt og gledet seg til turen i over et halvt år.

Men noe må ha gått forferdelig galt på det som var en lenge etterlengtet guttetur til fiskeeldoradoet. For da mannen som kjørte dem ut til dalen returnerte fredag for å hente dem, dukket ingen av nordmennene opp.

- Må ha vært en god grunn til å bygge flåten

Mandag fant letemannskapene sekkene til nordmennene, greiner som var bundet sammen som årer og en provisorisk flåte laget av en luftmadrass, tau og pinner. Halvannen kilometer fra sekkene til nordmennene, fant letemannskapene også en omkommet i elven. Sent tirsdag kveld norsk tid kunne politiet på Grønland bekrefte at den omkomne er Tormod Aniksdal (24). Politiet på Grønland mener at mulighetene er små for å finne de to kameratene hans i live.

De synes det er svært merkelig at de tre kameratene valgte å begi seg ut i elva på en provisorisk flåte bestående av en luftmadrass, pinner og tau.

- Det må være en svært god grunn for at de har bygget denne flåten, sier Farde Olsen, daglig leder og førstebetjent ved
politistasjonen i Søndre Strømfjord til Aftenbladet.

LES OGSÅ:Her forlot nordmennene sivilisasjonen

Artikkelen fortsetter under bildet

LETES FORTSATT: Magnar Haarr (24), Jonas Reiestad (31) og Tormod Aniksdal (24) hadde planlagt gutteturen til Grønland i over et halvt år. Mandag ble Aniksdal (til høyre) funnet død i elven i Paradisdalen. Foto: Privat
LETES FORTSATT: Magnar Haarr (24), Jonas Reiestad (31) og Tormod Aniksdal (24) hadde planlagt gutteturen til Grønland i over et halvt år. Mandag ble Aniksdal (til høyre) funnet død i elven i Paradisdalen. Foto: Privat

- Må samle trådene

Venner og familie til de savnede nordmennene landet på grøndlandsk jord i natt. Takket være kronerulling og dugnadsinnsats fra hjemstedet til de tre savnede kameratene, kunne 14 personer dra til Grønland i et privatchatret fly for å delta i letingen etter de to mennene som fortsatt er savnet.

- Vi må bruke natten og morgenen til å samle trådene. Nå er det viktigste å få full oversikt, sier en talsmann for de frivillige, Magnus Bøckmann til VG Nett i natt.

Butikkeier Will Guzman tror nordmennene har blitt feiet ut i elva og skyllet ned mot havet da de forsøkte å krysse elven på den provisoriske flåten.

- Man må ha respekt for naturen her, sier Guzman.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks