Hovedinnhold

Politiet skremt av nytt dødsdop:

- Dette er som å spille russisk rullett

FARLIG: Her er PMMA-tabletter beslaglagt i USA. Det beslaglagte stoffet i Norge har vært pulver. Foto: Amerikanske myndigheter / Wikipedia.
FARLIG: Her er PMMA-tabletter beslaglagt i USA. Det beslaglagte stoffet i Norge har vært pulver. Foto: Amerikanske myndigheter / Wikipedia.
(VG Nett) Det ecstasy-liknende stoffet PMMA har tatt seks unge menneskeliv siden i sommer. Norsk narkotikapolitiforening advarer og er skremt over stoffet.

Onsdag gikk Folkehelseinstituttet og Kripos ut med en melding om at seks unge personer var omkommet etter å ha inntatt det narkotiske stoffet PMMA (ParaMetoksyMetAmfetamin).

Effekten av stoffet likner ecstasy, men virkningen kommer senere. Et resultat kan være at brukerne dobler eller tripler dosen, noe som igjen kan føre til dødsfall.

- Effekten kan være helt annerledes enn det du forventer. Slik som stoffet blir beskrevet, at det kan ta noe tid før effekten kommer, er skremmende, sier leder Anette Glende Gultvedt i Norsk narkotikapolitiforening til VG Nett, og påpeker at sentralstimulerende og hallusinerende stoffer vanligvis gir relativt rask effekt.

Les også:Nytt dødsdop har krevd seks unge liv

Bekymret

Bare siden i sommer har Kripos gjort rundt 20 beslag av stoffet, som gjerne selges som amfetamin eller ecstasy.

- Sammenliknet med metamfetamin-beslag er ikke 20 beslag mye. Men det er mye sett i lys av at vi ikke har sett PMA-stoffet på ti år, og plutselig kommer det i overkant av 20 beslag. Og vi har ikke sett slutten ennå, vi har analysert prøver denne uka hvor vi har sett stoffet, sier overingeniør Ørjan Bye ved seksjon for narkotikaanalyse i Kripos til VG Nett.

Vet du noe om dette stoffet?Tips VG Nett på mail til 2200@vg.no!

Han omtaler situasjonen som bekymringsfull.

- Vi vet det er et stoff som kan være farlig. Det er ekstra grunn til bekymring fordi det ikke er mulig å se forskjell på dette pulveret og vanlig amfetamin eller metamfetamin, sier han.

Likner på andre stoffer

Felles for mange av de omkomne er at de ikke visste at det var PMMA de fikk i seg.

- PMMA er ikke noe man har gått og kjøpt. I lave doser har det en effekt som likner ecstasy, men det er mye mer giftig, sa fungerende divisjonsdirektør Liliana Bachs i Folkehelseinstituttet til VG Nett onsdag.

Glende Gultvedt utdyper:

- Amfetamin, kokain og ecstasy finner du i både pulver og pilleform, dette ser likt ut og stoffene kan lett forveksles med hverandre, sier hun.

Russisk rullett

PMMA-beslagene Kripos har gjort er utelukkende i pulverform, mens blandingen av PMMA og PMA som ble beslaglagt for ti år siden var ecstasyliknende tabletter.

PMA og PMMA er ikke samme stoff, men det likner, tilsvarende som amfetamin og metamfetamin. PMMA er en mellomting av metamfetamin og ecstasy, forklarer Bye.

Hun sammenlikner inntaket av slike stoffer som å spille russisk rullett.

- Vi vil advare mot alle typer narkotiske stoffer, for du vet ikke hva du får i deg. Dette er som å spille russisk rullett. Når det kommer til disse stoffene kan det gå kjempebra fem ganger, men ikke den sjette. Eller så kan det gå dårlig den første gangen, sier hun.

Høyt tall

Folkehelseinstituttet skriver at PMMA er et stimulerende hallusinogen.

«Dødsfallene kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, eller ha et lengre forløp som starter med høy kroppstemperatur, uro, forviring, trykk i brystet, koma, kramper og progressiv svikt i indre organer som lunger, nyrer og hjerte», skriver folkehelseinstituttet.

Hun mener seks dødsfall på grunn av det samme stoffet er et høyt tall.

- Seks omkomne siden i sommer er et høyt tall, altfor høyt. Det er bare trist at unge mennesker driver med sånt, og forferdelig unødvendig, sier hun.

Rekreasjonsmisbrukere

Kripos betegner de tjue beslagene som toppen av isfjellet.

- Vi ser mye på Kripos, men vi ser ikke alt. Det vi ser er det politiet har tatt beslag i, som blir sendt inn, så det blir på en måte toppen av isfjellet. Men hvor mye som er ute i sirkulasjon er vanskelig å anslå, sier Ørjan Bye.

Norsk narkotikapolitiforbund tror de som gjerne er utsatt for PMMA er det man ofte kaller rekreasjonsmisbrukere, folk som tar narkotika i tillegg, eller som et alternativ, til alkohol.

PMMA produseres trolig samme steder som det produseres amfetamin, gjerne Nederland og i Øst-Europa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks