Hovedinnhold

Gerhardsen om etterlønnsordningen: Ja, jeg utnytter regelverket

NYTER: AP-veteran Rune Gerhardsen sier han benytter seg av etterlønnsordningen fra Stortinget med god samvittighet og nyter fridagene hjemme. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
NYTER: AP-veteran Rune Gerhardsen sier han benytter seg av etterlønnsordningen fra Stortinget med god samvittighet og nyter fridagene hjemme. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
(VG Nett) Rune Gerhardsen mener han fortjener å utnytte systemet som takk for lang og tro tjeneste.

Denne saken handler om:


- Jeg har gjort mye i mitt liv, så jeg synes det er greit. Jeg nyter livet nå i store åndedrag, sier Ap-veteran Rune Gerhardsen.

Han skulle egentlig gå over i pensjonistenes rekker etter høstens valg. Nå har han utsatt dette spranget med tre måneder for å få med seg den bedre betalte etterlønnsordningen til Oslo kommune. Han er ikke alene.

BAKGRUNN: Politikertopper har tjent hundretusener på gullkantet etterlønn

En gjennomgang VG har gjort viser at seks av åtte Oslopolitikere som ga seg som byråder eller komitéledere og nestledere i bystyret i høst har tatt imot pengene. En av dem er Sylvi Listhaug som dro på ferie til Thailand med familien mens hun mottok 80 000 kroner i måneden i jobbsøkepenger. Hun begynner i ny jobb først etter at avtalen har utløpt.

Rune Gerhardsen har ikke dårlig samvittighet for sitt valg.

- Jeg kunne for så vidt ha tatt ut pensjon nå, og stoppet etterlønnen. Hadde jeg blitt pensjonist, så hadde jeg gått ned i lønn. Regnestykket er enkelt, sier han.

- Synes du det er etisk betenkelig på noen måte?

- Overhodet ikke.

- Du føler ikke at du utnytter regelverket her?

- Jo, jeg utnytter regelverket. Jeg bruker regelverket.
Runer Gerhardsens overmann ved høstens valg, Oslo-ordfører Fabian Stang, er derimot av en helt annen oppfatning.

- Regelverket er ment å være et sikkerhetsnett og ikke en hengekøye. Hvis du kunne fått en inntekt, og selv velger å utsette det, er det å misbruke regelverket, sier han til VG.

Rune Gerhardsen er helt uenig.

- Jeg tar ut hele etterlønnen fordi det er en rettighet jeg har. Jeg har søkt pensjon, slik at den inntrer når etterlønnen er ferdig.

- Er det fortjent synes du?

- Hva synes du om 40 år med politisk arbeid og plutselig står der uten? Det synes jeg er fortjent. Og det er en god ordning.

Ap-veteranen som har gått på det ene nederlaget etter det andre siste året, er fornøyd med sin nye tilværelse.

Les også: Rune Gerhardsen trekker seg

- Jeg nyter livet nå i store åndedrag, sier Gerhardsen, som ikke er ukjent med etterlønnsordningen.

- Jeg har gjort det en gang før. Det skjedde da jeg gikk av som byrådsleder. Da hadde jeg etterlønn i tre måneder og tok ferie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks