Hovedinnhold

Varmen smelter norske isbreer

SMELTER: Bondhusbreen er en av Folgefonnas utstikkere og har hatt en dramatisk tilbakegang fra 1990 (t.v) til 2011 (t.h) Foto: NVE
SMELTER: Bondhusbreen er en av Folgefonnas utstikkere og har hatt en dramatisk tilbakegang fra 1990 (t.v) til 2011 (t.h) Foto: NVE
(VG Nett) Noen av Norges største turistattraksjoner smelter som aldri før. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er bekymret.

De norske breene blir mindre og mindre. Gjennomsnittlig tilbakegang for isbreer i Norge, i perioden 2001 til 2011, er 194 meter.
Av 33 breer i Norge har 28 av disse har smeltet ytterligere det siste året. Fire breer står stille mens bare én har økt i mengde, skriver NVE i en pressemelding.

- Jeg syns det er bekymringsfullt at breene blir mindre veldig fort, sier Hallgeir Elvehøy, senioringeniør hos NVE.

- Smeltingen er også bekymringsfull for friluftslivet og for turismen. Mange steder er det isbreen som trekker turister til stedet, det er ikke like spennende å se en isbre langt oppe på fjellsida. Folk vil gjerne se den nærme, og helst kunne ta på den.

- Smeltet mye de siste årene

KAN FORSVINNE: Norges isbreer kan smelte helt dersom klimaendringene fortsetter, mener Hallgeir Elvehøy, hos NVE. Foto: NVE
KAN FORSVINNE: Norges isbreer kan smelte helt dersom klimaendringene fortsetter, mener Hallgeir Elvehøy, hos NVE. Foto: NVE

Han forteller at de første målingene av isbreer i Norge ble foretatt rundt forrige århundreskifte.

- Det var rundt 1900 de første målingene ble gjort, og den tidsperioden var slutten på det vi kaller den lille istiden. Så breene var store da naturlig nok, men de har smeltet spesielt mye de siste årene, sier han.

Det er Bødalsbreen i Stryn som har hatt den største smeltingen i 2011. Breen har trukket seg tilbake hele 67 meter, på andreplass er det Brenndalsbreen som også ligger i Stryn, den har blitt 60 meter kortere.

- Årsaken til den økte smeltingen er endringer i klimaet, det har blitt varmere, spesielt de siste årene. Det smelter mer på breene om sommeren enn det kommer nedbør som snø om vinteren.

- Hvis dette fortsetter, altså at denne varmen holder seg eller at det blir enda varmere i kommende år, så kan breene forsvinne helt. Men det vil nok ta minst 100 år dersom dette klimaet vi har nå holder seg eller om det øker, sier Elvehøy.

Turismen tørker ikke ut

Turistnæringen er bekymret, men ikke redd for full tørke.

- Dette er en av de største attraksjonene vi har, det er klart det er bekymringsfullt at de smelter. Briksdalsbreen for eksempel har brukket i to deler, og vi frykter at den minste delen skal smelte helt bort til våren, sier daglig leder i Reisemål Stryn og Nordfjord, Synnøve Aabrekk.

Likevel tror hun at turistnæringen vil overleve naturendringene.

- Det som skjer nå er at turarrangører i området utvikler alternative breopplevelser. Det vil jo være endringer i naturen i tiden som kommer og da blir det viktig å følge med på de endringene og fortsatt tilby opplevelser, men på en annen måte, sier hun og forsikrer om at folk skal få oppleve isbreene i mange år fremover.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks