Hovedinnhold

Louiza (21) ble voldtatt: Står frem for å fjerne skammen

(VG) Louiza Louhibi (21) skulle bare spørre om veien. Hun ble slått i ansiktet, dratt etter håret, truet på livet - og tvunget til å kle av seg.

Av Shazia Sarwar og Marius Knutsen (foto)

Det brutale overgrepet har forandret livet hennes, men hun nekter å forbli et offer.

- Det er så mye stakkarsliggjøring av ofre. Kanskje kan noen ha nytte av min historie. Kanskje kan noen tenkte at hvis én kan, kan andre. Jeg vil ikke at vi bare skal være et tall. Jeg vil at folk skal se at vi er mennesker av kjøtt og blod. At vi reagerer forskjellig.

LES OGSÅ: Voldtektsbølgen: 9 av 12 tiltak droppet

Louiza Louhibi var bare 17 år da hun ble utsatt for en grov overfallsvoldtekt i Oslo i 2008. Fire år etter, 30. oktober 2011, skriver den unge kvinnen dette på det sosiale nettverket Twitter:

«Jeg var et offer for en overfallsvoldtekt i 2008. Men man kan ikke være et offer hele livet. Aksjon mot voldtekt nå!»

KOMMENTAR: Storberget har ansvaret

«Det er som om noen dreper sjelen din.»

Dette er første gangen hun gir historien sin et ansikt. Saken hennes har vært omtalt tidligere, men uten at hun har tilkjennegitt sin identitet.

VGTV: - Som om noen har drept sjelen din

- Det er som om noen dreper sjelen din. Den følelsen, den krenkelsen, jeg har ingen ord som kan beskrive det. Jeg klarte ikke å se folk i øynene. Skammen var så stor. Jeg følte det var min skyld.

Hun vil ikke at andre kvinner skal oppleve det hun opplevde.

«Søndag 28. oktober 2007 ca. kl. 05.00 i Drammensveien 89 i Oslo, slo han Louiza Louhibi i ansiktet, dro henne etter håret, holdt hånden foran munnen slik at hun fikk pustebesvær, samtidig som han uttalte at han ville drepe henne dersom hun ikke tok av seg bukse og truse. Av frykt for sitt liv oppga Louhibi all motstand», står det i dommen fra Oslo tingrett.

LES OGSÅ: Osloboere hamstrer overfallsalarmer og forsvarssprayer

21-åringen vitnet mot overgriperen i fjor. Gjerningsmannen, som var afrikansk asylsøker i Norge, hadde da også voldtatt tre andre kvinner.

Han ble dømt til syv års forvaring. I skjerpende retning ble det lagt vekt på brutaliteten og at dette var «rene overfallsvoldtekter».

Louhibi var den eneste av kvinnene som ville møte gjerningsmannen ansikt til ansikt.

- Hvorfor skulle han få lov til å skygge unna? Jeg ville at han skulle se meg, og høre meg. Jeg ville at han skulle vite hva han hadde gjort. Hva overfallsvoldtekten hadde gjort med meg. Han så bare ned i bordet, men han hørte meg. Da jeg snakket, var det som om alt annet forsvant. Jeg så hverken advokaten, bordene og stolene i rettssalen. Jeg så bare ham, forteller 21-åringen.

«Jeg var overbevist om at han skulle drepe meg.»

Var hun full? Var hun utfordrende kledd? Gjorde hun nok motstand?

Hun skulle bare besøke en venn, og spurte en tilfeldig forbipasserende om veien:

«Hun var usikker på veien. Hun møtte tiltalte som sa han skulle vise henne veien. Hun ringte sin venn flere ganger. Også tiltalte snakket med vennen. Tiltalte førte henne til et avsidesliggende sted mot jernbanen og E6».

Der overfalt han henne plutselig, slo henne i ansiktet med knyttet neve, og voldtok henne.

«Tiltalte forlot deretter stedet. Slaget mot ansiktet medførte skjev neseskillevegg, som senere måtte opereres», står det i dommen.

Den vevre kvinnen blir opprørt når hun tenker tilbake på skammen. På hvordan den gjennomsyrer livet etter et slikt overgrep.

POLITIMESTEREN: - Voldtektsgjenger jakter kvinner som går alene

- Kvinner kommer seg ikke til voldtektsmottaket, anmelder ikke i tide, for de skammer seg sånn. Det føles som om samfunnet ikke vil lytte til oss. Som om vi skal gjemmes bort.

Louiza Louhibi kommer fra et muslimsk hjem og har fransk-algerisk bakgrunn. Foreldrene er moderne og liberale, men æresbegrepet står sterkt.

Hun hadde flyttet hjemmefra bare to uker før overfallet. Å ringe foreldrene å fortelle hva som hadde skjedd, var ikke lett.

Terrorangrepet 22. juli gjorde et sterkt inntrykk på henne. Hun ble påminnet sin egen dødsangst.

- Voldtekten var ikke det verste, det verste var angsten for å dø. Jeg var overbevist om at han skulle drepe meg. Tanken på at denne mannen ønsket å ta livet av meg. Det er det jeg husker best. Dødsangsten.

«Tiltalte brukte ikke kondom, og alle har fryktet kjønnssykdommer og HIV-smitte. De har alle gjennomgått HIV-behandling med plagsomme bivirkninger», står det i Tingrettsdommen om de fire jentene som ble voldtatt.

«Folk tror at det er over, når overgrepet stopper. Slik er det ikke.»

- Dødsangsten tok ikke slutt, selv ikke etter overgrepet. Jeg måtte gå på HIV-medisiner. Det var så ubehagelig, jeg ble tappet for energi. Jeg følte at marerittet fortsatte, forteller 21-åringen.

Louiza Louhibi var opptatt av å klare seg selv. Vise at hun er sterk, at hun vil komme seg videre. Overfallsvoldtekten skulle ikke definere henne.

Hun er opptatt av å påpeke at hun har det bra i dag. Selv om også hun har dårlige dager, og kan slenge ting i veggen, fordi hun blir så sint.

I dag innser hun også at hennes pågangsmot og styrke til tross, konsekvensene av overgrepet har endret livet hennes.

- Jeg fikk ikke gjennomført skole. Jeg har hatt problemer med jobb og økonomi. Folk tror at det er over, når overgrepet stopper. Slik er det ikke.

Louhibi tar opp fag som privatist. Neste år skal hun studere statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Hun er samfunnsengasjert og har en sterk rettferdighetssans. Derfor ønsker hun å bli politiker. Og hun krever sterkere handling mot voldtekter.

«Vær så snill og anmeld voldtekten med en gang! Det hjalp meg enormt.»

- Hvor lenge må vi høre taler? Hvor mange kampanjer og opprop skal vi delta i? Når kommer handlingen? For å være helt ærlig, har jeg ikke opplevd noe forbedring de siste årene. Vi trenger tiltak, helt konkrete tiltak, sier 21-åringen engasjert.

- Jeg vil kjempe for at vi får konkrete tiltak, derfor står jeg frem, fortsette Louhibi.

Hun etterlyser belyste gater, kompetente politifolk og bedre oppfølging.

21-åringen understreker at alle ofre er forskjellige og at hun ikke føler seg kompetent til å gi råd til kvinner som blir utsatt for voldtekt, men ett råd kan hun ikke understreke nok:

- Vær så snill og anmeld voldtekten med en gang! Det hjalp meg enormt. Da hadde jeg gjort mitt, følte jeg. Nå kunne politiet gjøre sitt. Det er vanskelig, men la skammen ligge. Det er ikke din skyld.

**Louiza Louhibi (21) er medlem i AUF.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks