Hovedinnhold

Mann (27) siktet etter eksplosjon i Oslo

**Leilighet totalt rasert
**Gjennomsøkte søppelcontainere etter sprengstoff-rester
**Skal ha forsøkt å fremstille narkotika

HAUGERUD (VG Nett) Slik så mannens leilighet ut etter at den ble rasert av en eksplosjon fredag kveld.

Vet du noe? Tips oss!

- Vinduene i leiligheten er blåst ut, sier vaktkommandør Bjørn Tore Farstad i Brann- og redningsetaten i Oslo til VG Nett.

En mann (27) er pågrepet og siktet for å ha forårsaket eksplosjonen. VG Nett får opplyst at den 27 år gamle mannen, som bor i den totalskadede leiligheten, ikke er norsk statsborger.

Det var ved 20.45-tiden at sjokkerte naboer ringte politiet etter at en voldsom eksplosjon rystet bloligblokken øst i Oslo.
- Vi fikk melding om at diverse materialer falt ned på plassen foran blokken. Vi vet fortsatt ikke hva slags eksplosjon det er snakk om, og tar høyde for at det kan være hva som helst, sier innsatsleder Kjell Kverme i Oslopolitiet til VG Nett.

Den siktede 27-åringen ble ikke selv skadet i eksplosjonen.

RAMMET: Her er blokken i Hellerudveien på Haugerud i Oslo som ble rammet av eksplosjonen fredag kveld. Foto: ESPEN BRAATA, VG
RAMMET: Her er blokken i Hellerudveien på Haugerud i Oslo som ble rammet av eksplosjonen fredag kveld. Foto: ESPEN BRAATA, VG

- Han har muligens drevet med sprengstoff av et eller annet slag. Han skal ha kastet et ustabilt stoff ned i søppelsjakten i blokken, sier Farstad.

Ifølge NTB skal mannen ha forsøkt å fremstille narkotika da ustabile væsker har eksplodert.

- Ja, det kan se ut til at det er det som har skjedd, bekrefter Kjell Pedersen på kriminalvakta i Oslo politidistrikt overfor NTB natt til lørdag.

Det er tekniske funn på åstedet som gjør at politiet går ut med opplysningene.

Mannen kom seg ut av leiligheten på egenhånd, og ble kjørt til avhør hos kriminalvakten i Oslo-politiet.

Han vil bli avhørt av politiet lørdag morgen, skriver NTB.

Eieren siktet

- Han ble ikke pågrepet her oppe hos oss, men er tatt inn til avhør. Vi vet ikke om det har skjedd noe kriminelt, sier innsatsleder Kjell Kverme i Oslopolitiet til VG Nett.

Da mannen ankom kriminalvakten ble han pågrepet og siktet for å ha stått bak eksplosjonen.

- Nøyaktig hvilken paragraf han vil bli siktet for, må vi komme tilbake til. Men han er siktet for å ha forvoldt eksplosjonen. Han var alene i leiligheten da det skjedde, og da er det nærliggende å tro at det var han som sto bak selv, sier vaktleder Kjell Pedersen ved kriminalvakten til VG Nett.

Gjennomsøker søppelcontainere

INNSATSLEDER: Kjell Kverme i Oslo-politiet. Foto: LARS JOAKIM SKARVØY
INNSATSLEDER: Kjell Kverme i Oslo-politiet. Foto: LARS JOAKIM SKARVØY

Fredag kveld jobbet brannvesenet og politiet med å gjennomsøke søppelcontainerne i kjelleren på den elleve etasjer høye blokken.

- Vi har stengt av alle søppelsjaktene for å hindre at noen av beboerne kaster annet søppel oppå det ustabile stoffet, sier Farstad.

VGTV: Se video fra stedet

Tre etasjer i blokken er evakuert, og politiet har sperret av et stort område rundt blokken.

Bombegruppen på plass

Politiets bombegruppe jobbet fredag kveld både i mannens leilighet og i fellesområdene i blokken.

Overfor Dagbladet bekrefter at oslopolitiet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har blitt varslet om eksplosjonen og siktelsen.

- Det kan vi si er et rutinesteg. Vi vet foreløpig veldig lite om hva dette kan være. Vi jobber nå på høygir med denne saken, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad til avisen.

- Man blir jo redd

Kari Larsen (71) bor i etasjen under leiligheten der eksplosjonen skjedde. Hun var tydelig preget da VG Nett møtte henne utenfor blokken fredag kveld.

- Jeg er forskrekket. Det er absolutt ikke noe hyggelig. Hvis dette viser seg å være en bombe, blir man jo redd, sier hun til VG Nett.

RYKKET UT: Store mannskaper fra redningsetatene og politiet rykket fredag kveld ut til leiligheten der eksplosjonen skjedde. Foto: ESPEN BRAATA, VG
RYKKET UT: Store mannskaper fra redningsetatene og politiet rykket fredag kveld ut til leiligheten der eksplosjonen skjedde. Foto: ESPEN BRAATA, VG

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks