Hovedinnhold

Sønn drepte mor - Helsetilsynet refser Helse Bergen

Helsetilsynet har avdekket alvorlig svikt i behandlingen av en 36 år gammel psykisk syk mann som knivdrepte sin mor på Askøy i september i fjor.

Denne saken handler om:

Fra 2005 til 2010 var det uklare ansvarsforhold i behandlingen av den alvorlig psykisk syke mannen. Dermed fikk han slutte med medisiner uten at noen grep inn.

Dette kommer fram i tilsynsrapporten fra Helsetilsynet etter Askøy-drapet i september i fjor, skriver bt.no.

- Alvorlig svikt i fem år

Mannen hadde tett oppfølging ved en rehabiliteringsklinikk fra 2001 til 2005. Denne oppfølgingen var forsvarlig, ifølge tilsynet.

Men etter at en overlege ved klinikken sluttet i 2005 har mannen vært utsatt for det tilsynet mener var alvorlig svikt gjennom fem år. Det ble uklart hvem som var 36-åringens faste kontakt og hvem som sto ansvarlig for mannens medisinering.

Knivdrepte moren

Dermed reduserte mannen sin medisinbruk før han til slutt droppet å ta medisinene. En psykiatrisk sykepleier vurderte i august i fjor at mannen ikke var psykotisk. Etter dette valgte 36-åringen å ikke avtale flere timer med behandleren.

Halvannen måned senere knivdrepte han sin mor i hennes eget hjem på Askøy.

- For lav bemanning

Helsetilsynet mener bemanningen ved rehabiliteringsstedet var for lav og at pasienter derfor ikke fikk god nok oppfølging. Tilsynet understreker at forsvarlig behandling ikke nødvendigvis kunne forhindret drapet.

Helse Bergen tar kritikken til etterretning, men mener det er for enkelt å fremstille saken som om ingen tok ansvar for behandlingen av mannen i fem år.

- Dette er en alvorlig kritikk, som vi selvfølgelig tar til etterretning. I lange perioder var det en viss kontroll, og pasienten ble også innlagt på sykehus. Men spesielt det siste halvannet året var det vanskelig, sier Stener Kvinnsland, administrerende direktør i Helse Bergen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks