Hovedinnhold

Sp-topp åpner for forbud mot radikale islamister

REAGERER: Ola Borten Moe (Sp )mener den islamistiske gruppen Hizb ut-Tahrir bør erklæres uønsket i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet , Geir Otto Johansen / VG
REAGERER: Ola Borten Moe (Sp )mener den islamistiske gruppen Hizb ut-Tahrir bør erklæres uønsket i Norge. Foto: Kim Nielsen / Ekstra Bladet , Geir Otto Johansen / VG
(VG Nett) Den radikale islamistgruppen Hizb ut-Tahrir vil henrette konvertitter og opprette en islamsk stat i Norge.

Tips oss

TIPS OSS OM HIZB UT-TAHRIR!

  • Radikalt islamistparti med forgreninger over hele verden.
  • Forbudt i en rekke land, bl.a. Tyskland.
  • Stiftet i Jerusalem i 1953. Kjemper for å gjenopprette et verdensomspennende islamsk kalifat.
  • Erklærte motstandere av demokrati og vestlig styresett.
  • Har flest tilhengere i Sentral-Asia, men finnes også i Danmark, Storbritannia og andre vestlige land.
  • I Usbekistan er tilhengere ved flere anledninger blitt gjenstand for forfølgelse og tortur, ifølge Amnesty.

Den radikale islamistgruppen Hizb ut-Tahrir vekker nå oppsikt med sin bruk av danske og norske soldatkister som reklame for et åpent møte om krigen i Afghanistan.

Gruppen har en felles medierepresentant for hele Skandinavia og har etter det VG Nett erfarer, begynt å etablere seg i Norge.

Forskere og eksperter beskriver gruppen som ekstremistisk og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) følger deres aktiviteter.

- Hjemlene for et lovforbud er tilstede, sier Ola Borten Moe (Sp), stortingsrepresentant fra Trøndelag, til VG Nett.

Vil ha kalifat

Målet for gruppen er et verdensomspennende kalifat, altså en islamsk stat, styrt etter strenge sharia-lover. I gruppens forslag til grunnlov slås det klart fast at alle konvertitter fra islam skal henrettes.

Bare menn skal kunne inneha maktposisjoner i et samfunn og folk som ikke er muslimer skal nektes stemmerett.

Sier nei

Til tross for at statssekretær Terje Moland Pedersen ikke ønsker å diskutere et lovforbud mot den radikale islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, åpner Senterpartitoppen Ola Borten Moe nå for en kriminalisering av gruppen.

SP-toppen viser til at stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) har foreslått at gruppen kan forbys på bakgrunn av at de har antisemittiske holdninger.

Stortingsrepresentant Per Willy Amundsen (Frp) har også åpnet for et forbud av gruppen, ettersom andre land har kategorisert Hizb ut-Tahrir som terrorister.

- Det finnes allerede et lovforbud mot rasisme og terror, så er det opp til påtalemyndighetene å gjøre seg opp en mening. Det er ikke noe vi på Stortinget kan avgjøre, sier Borten Moe.

Flere medlemmer av den radikale islamistgruppen har den siste tiden fått opphold i Norge.

- Hvis man gir opphold til radikale islamister er det å snu asylinstituttet på hodet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks