Hovedinnhold

Tre barn funnet forlatt i kaldt hjem

RYSTET: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch syntes det er fullstendig uakseptabelt at søskenflokken på tre mindreårige barn ble overlatt til seg selv gjennom julen. Foto: TERJE MORTENSEN / VG
RYSTET: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch syntes det er fullstendig uakseptabelt at søskenflokken på tre mindreårige barn ble overlatt til seg selv gjennom julen. Foto: TERJE MORTENSEN / VG
ØSTLANDET (VG) I flere dager forsøkte 11-åringen og to yngre søsken å varme seg så godt de kunne i huset: Moren hadde reist utenlands og latt barna være alene hjemme.

Tips oss

Søsknene ble overlatt til seg selv da moren dro til utlandet lille julaften. VG får opplyst at hun skulle være borte til over nyttår, angivelig for å besøke en syk slektning.

Politiet skal ha blitt varslet om søskenflokken som var alene i huset sent første juledag. Meldingen gikk videre til barnevernsvakten som oppsøkte boligen.

Har du opplysninger om denne saken?  Kontakt VG Nett her 

Da barnevernsvakten kom inn i huset ved 22-tiden på kvelden skal ikke temperaturen ha vært mer enn 12 grader innendørs. De tre barna skal ha blitt funnet sammenkrøpet under dynen på morens rom hvor det var en elektrisk ovn.

Utenfor husveggene var det sprengkaldt. De tre dagene barna var alene, holdt temperaturen i østlandskommunen seg rundt minus 15 grader.

Tok varme bad

For å holde varmen skal barna, ifølge VGs kilder, også ha vekslet på å ta varme bad.

VG har av hensyn til barna valgt å anonymisere hvor søsknene ble funnet. Lokalt politi og barnevernsansatte er derfor også anonymisert.

- Politiet fikk melding om at barna var alene lørdag. Vi kontaktet barnevernet som reiste ut på adressen, bekrefter jourhavende etterforsker.

Politiet bekrefter også at søsknene var noe forkomne da de ble funnet.

- Det var kaldt i boligen. Barna var preget av å ha vært alene der i flere dager, sier etterforskeren til VG.

Årsaken til at de tre barna skal ha blitt forlatt, var at moren måtte besøke en syk slektning i Vest-Europa.

Familien kommer opprinnelig fra et østeuropeisk land.

Hos kjente

VGs kilder opplyser at det eldste barnet på 11 år hadde som oppgave å ta vare på sine to søsken, som er flere år yngre.

Etter planen skulle søsknene være alene til over nyttår - altså i over en uke.

Barnevernsvakten tok hånd om søsknene. De skal nå være installert hos bekjente, i samråd med familien og barnevernet. Barnevernet skal ha vært i kontakt med familien.

Taushetsplikt

På grunn av taushetsplikt kan ikke barnevernet bekrefte den konkrete saken.

- Alle henvendelser vi har fått i julen er fulgt opp, og de nødvendige tiltak er satt i verk, sier lederen for det lokale barnevernet til VG.

Politiet har ennå ikke besluttet om de vil straffeforfølge moren, og er ennå ikke koblet inn i saken. Foreløpig er det barnevernet som håndterer saken.

- Så får vi se om det blir aktuelt om vi skal iverksette en etterforskning, sier politiet til VG.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har ansvaret for å tilby plasser når barn trenger akutt omplassering.

- Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men det er klart det er dypt tragisk når barn ikke får forsvarlig omsorg slik det høres ut i saken dere omtaler, sier direktør i direktoratet, Mari Trommald til VG.

- Barnemishandling av høyeste rang

Barneeksperter sier søskenflokken på ingen måte er gamle nok til å være alene hjemme.

- En normal barneflokk der eldstemann er 11 år kan klare seg alene noen timer - dersom de har åpne telefonlinjer mot foreldrene - og en voksen omsorgsperson som kan titte innom og sjekke at alt er i orden, sier Willy-Tore Mørch, ekspert i barnepsykologi og professor ved Universitetet i Tromsø.

I barnevernssaken VG i dag omtaler, var en 11-åring og to yngre søsken alene flere netter.

- Så små barn er fullstendig uakseptabelt at er alene over natten. At de har vært alene i tre dager, uten beredskap og til og med på julaften, er en ren skandale og barnemishandling av høyeste rang, sier Mørch til VG.

Han mener det er vanskelig å si hvor alvorlig virkning det vil ha på barna i ettertid.

- Galskap

- Det vil trolig avhenge av hvorvidt barna normalt har det bra, eller om dette føyer seg inn i en rekke av vanskelige forhold.

Professoren sier saker der små barn blir forlatt over lengre tid, hører til sjeldenhetene. Som regel handler omsorgssvikt om mishandling eller lite monitorering (kontroll over hvor barna er og hvem de er sammen med).

- Barn bør ikke være alene om natten før de er yngre ungdom opp mot 15-16 år. Skal de ta vare på yngre søsken, vil jeg ikke anbefale det før de eldste er 17-18 år. Uansett er det viktig at de har noen å kontakte ved behov.

Også professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, synes saken VG skriver om er rystende.

- Dette vil jeg karakterisere som galskap. Det høres svært lite gjennomtenkt ut, for å si det mildt, sier Ulvund til VG.

Han sier man gjerne kan begynne å trene barna i å være alene i kortere perioder fra 8-10-årsalderen.

Ulvund påpeker at det hele avhenger av barnas modenhetsnivå - og det skal ikke være snakk om å dra bort for lengre tid.

- Du skal ikke reise fra barn før de er langt opp i tenårene, og også da bør det organiseres en form for tilsyn. Det har for eksempel vært mye problemer med foreldre som lar 17-åringer være alene mens de drar på hyttetur, sier Stein Erik Ulvund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks