Hovedinnhold

Jagland og Støre på CNN

PÅ TV: CNNs ankermann Jonathan Mann og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i samtale fredag. Foto: Scanpix
PÅ TV: CNNs ankermann Jonathan Mann og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i samtale fredag. Foto: Scanpix
Etter at nobelseremonien var over, rykket den amerikanske TV-kanalen CNN inn i Oslo rådhus og sendte et timelangt program på direkten fra Norges hovedstad.

Denne saken handler om:

Blant deltakerne hos CNNs ankermann Jonathan Mann var Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Representanter for kinesiske myndigheter var invitert til å delta i programmet, men takket nei, opplyste Jonathan Mann.

Også Yang Jianli, leder for Human Rights Kina, og Maran Turner fra Freedom Now deltok i programmet.

Miste autoritet

Jagland fikk blant annet spørsmål om hvorfor Liu Xiaobo ble valgt fremfor de mange hundre andre nominerte til årets fredspris, og om det store presset fra kinesiske myndigheter både før og etter prisutdelingen.

Les også:  UD i møte i den kinesiske ambassaden

Ifølge Jagland ville Nobelkomiteen mistet all sin autoritet om de hadde gitt etter for presset og ikke fulgt sin overbevisning om å gi prisen til den som etter komiteens mening var den beste kandidaten.

Jonathan Mann ville også vite hva som skjer med prispengene, medaljen og diplomet.

- Prisen blir i Oslo til Liu Xiaobo kan komme hit og hente pengene og holde sitt nobelforedrag. Jeg er overbevist om at han vil komme på et eller annet tidspunkt, svarte Jagland.

Les også:  Thorbjørn Jaglands Nobel-tale

Han ble også spurt om komiteen har vurdert å reise til Kina for å overbringe prisen til Liu.

- Nei, prisen deles ut her i Oslo rådhus, svarte Jagland.

Uavhengig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ble blant annet spurt om Nobelkomiteen virkelig er så uavhengig av de politiske myndigheter i Norge som det hevdes, noe Støre svarte et klart ja på.

Les også:  Støre får kritikk etter Nobel-samtaler

- Dette er Nobelkomiteens suverene avgjørelse og ikke en politisk beslutning. Å prøve å påvirke komiteen vil trolig bare virke mot sin hensikt, understreket Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks