Hovedinnhold

Bildrept politimanns kolleger: - Fløy som en dukke i luften

MEID NED: Politimannen Børge Ivarsen (48, innfelt) ble kjørt ned og drept av en 28 år gammel mann under en biljakt i Grimstad. Bildet er tatt under rekonstruksjonen. Foto: SCANPIX/POLITIET
MEID NED: Politimannen Børge Ivarsen (48, innfelt) ble kjørt ned og drept av en 28 år gammel mann under en biljakt i Grimstad. Bildet er tatt under rekonstruksjonen. Foto: SCANPIX/POLITIET
AUST-AGDER TINGRETT (VG NETT) Gråtende forklarte politikollegaene hvordan de så skikkelsen fly i luften som en dukke. Sekunder senere lå Børge Ivarsen igjen døende.

Rettssaken etter bildrapet på politimannen Børge Ivarsen startet mandag morgen.

En politikvinne (37) fortalte sterkt beveget i retten om synet som møtte henne og politikollegaene. Den 37 år gamle politikvinnen tok sammen med en politikollega opp jakten på rømlingen fra Arendal. Bilen var uten et baklys og kjørte fort.
Tiltalte Christer Erga har forklart at han ga full gass.

- Jeg var oppe i over 200 km/t, sa han.

Politikvinnen sa i retten at de var oppe i 160 km/t. Ved Grimstadporten kjørte Christer Erga forbi et vogntog, og da politpatruljen var forbi og så gjennom tunnelen, møtte skrekksynet dem.

LES OGSÅ:Politidrapsmann til de etterlatte: - Beklager

- Fløy gjennom luften

- Jeg så en skikkelse fly gjennom luften. Det så ut som en dukke som fløy høyt opp. Vi fikk stanset og løp bort, og da så vi at det var Børge. Da handlet alt om å sjekke pust, puls og liv, og vi startet med hjerte- og lungeredning, sa politikvinnen.

Bak henne hørte en beveget familie, samt politikollegaer av offeret på forklaringen til politikvinnen. Politistasjonssjef Jon Steven Hasseldal i Grimstad og hovedtillitsvalgt Ernst Olav Lunde i Agder politidistrikt følger forhandlingene.

Hennes 38 år gamle kollega sa han så det samme som kollegaen.

- Jeg så refleksene på tøyet, og sa det er en kollega, sa politibetjenten sterkt beveget.

- Jeg ba kollegaen min lete etter puls. Jeg lyttet etter pust, men vi fant ingenting. Vi gikk derfor over på hjertekompresjon, fortalte politibetjenten.

Deretter kom ambulansen som overtok livredningsforsøket.

- Jeg tror ikke det er noe håp. Han er drept momentant ved påkjørselen, sa ambulansefolket, fortalte politibetjenten.

- Tenkte vi hadde god tid

Den 43 år gamle politibetjenten som var med Børge Ivarsen på patrulje, skildret også hendelsesforløpet som øyenvitne.

Sammen skulle de legge ut spikermatte ved Grimstadporten langs E18 for å stanse Christer Erga på flukt fra politiet mot dem. Ifølge 43-åringen tar Ivarsen avgjørelsen om hvor de skal sette opp sperringen.

- Børge går umiddelbart ut av bilen for å legge ut spikermatten. I forkant tenker vi at vi har god tid.
Når vi kommer fram og har plassert oss, og Børge står utenfor, hører vi at han har kjørt forbi. Børge uttaler: «Da rekker vi ikke å legge ut noen ting». Jeg ser inn i tunnelåpningen og ser en bil med fulle, dirrende lys. Roper to ganger,: «Pass deg, der kommer han.»

- Børge forsvinner bak bilen. Jeg ser bilen passere oss i høy hastighet. Jeg hører en metallisk lyd og et sammenstøt. Jeg tenker at han har kjørt ut av veien, truffet et skilt, ikke at han har truffet Børge, sa 43-åringen.

Politibetjenten så Ergas stjålne Mazda snurre rundt og sneie en bil i veikanten.

- Det var helt vilt. Jeg må prøve å få stoppe ham, tenkte jeg. I rapporten min har jeg skrevet at jeg oppfattet at han ga gass forbi stedet der vi sto. Men så ser jeg tilbake, og ser mine to kolleger stå over Børge som ligger i veikanten. Jeg springer opp. Der ligger han livløs. Min kollega roper og prøver å få kontakt, og setter i gang hjertekompresjon, fortalte 43-åringen beveget.

Andre kolleger har forklart at det var alvorlig, og at han antakeligvis var påkjørt og drept.

- Hvorfor han springer over veien, vet jeg ikke, men jeg antar det var for å varsle bilen som kom til sperringen fra vest, sa 43-åringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks