Hovedinnhold

Andefamilie funnet med piler gjennom hode og hals

Dyrebeskyttelsen: - Dette er stygt og motbydelig

DØD: Denne anden ble funnet med en pil boret gjennom hodet ved friluftsområde Skjeppsjøen i Toten. Foto: Privat
DØD: Denne anden ble funnet med en pil boret gjennom hodet ved friluftsområde Skjeppsjøen i Toten. Foto: Privat
(VG Nett) Friluftsområdet Skjeppsjøen i Toten er rystet etter et svært grovt tilfelle av dyremishandling. Oppsynsmannen i Østre Toten kommune trodde ikke sine egne øyne da han fant den døde andemoren.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Dette er miljøkriminalitet på sitt verste. Jeg mener det er så grotesk som det går an, sier oppsynsmann Terje Ruud til VG Nett.

Søndag fant Ruud en andefamilie grovt mishandlet ved friluftsområdet Skjeppsjøen i Toten i Oppland. En pil på cirka ti centimeter var boret gjennom hodet til andemoren. En av andungene hennes ble funnet med en pil som hadde gått gjennom halsen, en annen andunge hadde fått en pil i ryggpartiet.

- Vil lide en smertefull død

Mishandlingen ble først oppdaget av en småbarnsfamilie som hadde hatt glede av å mate stokkandfamilien, skriver NRK.

Ruud forteller at han var nødt til skyte den ene andungen, men anden som var skutt i ryggen, klarte å slippe unna.

- Det kommer til å bli infeksjon i kroppen, og den vil lide en smertefull død.

Ifølge oppsynsmannen er flere av hytteeierne ved friluftsområdet forbannet over dyremishandlingen.

VG Nett-leser:
«Denne saken ender vel som alle de andre dyremishandlingssakene her til lands....enten med henleggelse eller maksimalt et par tusen kroner i bot.»
Diskutér dyremishandling her!

(Saken fortsetter under bildet)

DYREMISHANDLET: Andemoren ble funnet død med en pil gjennom hodet. Foto: Privat
DYREMISHANDLET: Andemoren ble funnet død med en pil gjennom hodet. Foto: Privat

Vil øke strafferammen

Også Dyrebeskyttelsen reagerer. De betegner mishandlingen som «stygt» og «motbydelig». Informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo mener strafferammen for brudd på dyrevernloven bør skjerpes.

- De fleste sakene om dyremishandling ender med henleggelse eller bot, og det er sjeldent at noen idømmes fengselsstraff, sier Eidsmo til VG Nett.

- Med en strafferamme på ti år vil trolig respekten for dyr vil bli langt større, og antall tilfeller av dyremishandling vil trolig gå ned, legger han til.

- Svært alvorlig

Konstituert lensmann ved Østre Toten politidistrikt forteller at dyremishandlingen er anmeldt. De antar at den eller de som står bak hendelsen, har brukt blåserør for å bore pilene inn i kroppene til endene.

- Episoden er svært alvorlig. Vi skal ta noen telefoner og undersøke litt, sier Geir Rune Ekse.

DØD: Ifølge nabo Knut Sannerholt har denne svaleungen måttet bøte med livet på grunn av nedspylingen. Foto: Knut Sannerholt Foto:
DØD: Ifølge nabo Knut Sannerholt har denne svaleungen måttet bøte med livet på grunn av nedspylingen. Foto: Knut Sannerholt Foto:

Saken i Toten er ikke det første tilfellet av dyremishandling i sommer. I slutten av juli skrev VG Nett om ansatte ved Malermester Svein Staahlen som spylte ned svaleunger fra taket på Skotfoss kirke. Nærmeste nabo til kirken, Knut Sannerholt, mente flere av svaleungene måtte bøte med livet på grunn av nedspylingen.

Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH sa at hendelsen var ulovlig og kritikkverdig. Overfor Telemarksavisa beklaget malermester Svein Staahlen at svaleungene ble nedspylt og hevdet at det var en glipp.

Omtrent på samme tid ble en hodeløs hund funnet bundet fast til en stein i sjøen på Li i Hommersåk i Rogaland. Hunden ble trolig senket i sjøen ved hjelp av et tau. I tillegg til at hodet var kappet av, var hundens føtter bundet sammen.

Dette var den fjerde kjente dyremishandlingssaken i Rogaland i sommer.

For en drøy måned siden fikk politiet melding om at noen hadde tent på et pinnsvin. Noen dager senere ble seks ender funnet steinet i hjel på Jæren, skriver Stavanger Aftenblad.

Rogalands avis har også skrevet om en eldre kvinne som fant en avkuttet kattehale utenfor et borettslag på Ullandhaug i Stavanger.

- Sommeren har vært stygg

Dyrebeskyttelsen mener sommeren 2010 har vært preget av en rekke stygge saker om dyremishandling.

- Spesielt har vi fått mange meldinger om dyr som har blitt dumpet. Og vi har sett flere tilfeller av grov dyremishandling. Dette er urovekkende, og jeg mener sommeren har vært stygg. Dette viser at vi ikke tar dyremishandling på alvor i stor nok grad.

SAMLESIDE:Les siste nytt om dyrene her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks