Hovedinnhold

- Nektet kona mat i flere dager

FORSVARER: Advokat Walter Høivik forsvarer mannen som er tiltalt. Hans klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Foto: Erlend Haukeland
FORSVARER: Advokat Walter Høivik forsvarer mannen som er tiltalt. Hans klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Foto: Erlend Haukeland
BERGEN (VG) Kona skal ha blitt nektet mat og penger over flere dager av gangen. Nå er mannen tiltalt for grov mishandling og trakassering.

Tips oss


Påtalemyndigheten mener kvinnen ble utsatt for en rekke tilfeller av vold, trusler, tvang og andre krenkelser i en periode på 20 år, helt fra paret giftet seg på slutten av 80-tallet.

Vet du noe om denne saken?
Kontakt VG Nett!

Ifølge tiltalen skal mannen ved flere anledninger ha vridd fingre og armer bak på kvinnens rygg, slik at hun fikk smerter og merker. Han skal også ha lugget henne, fremsatt drapstrusler og fulgt etter henne i bil.

Noen av overgrepene skal ha skjedd i nærvær av parets barn.

I oktober må vestlendingen i 50-årene møte i retten, tiltalt for grov mishandling og trakassering av sin tidligere ektefelle.

- Kastet ut av bilen

Sommeren 2008 skal mannen ha nektet kona å spise mat han hadde kjøpt, og nektet henne bruk av familiens felles bil. Dette var ikke den eneste gangen hun ikke skal ha fått lov å spise, ifølge tiltalen.

- Han har også nektet henne mat og penger over flere dager av gangen, og kastet henne ut av bilen deres slik at hun har måttet gå hjem, heter det i tiltalebeslutningen, som er utferdiget av statsadvokaten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Statsadvokaten mener mishandlingen må anses som grov fordi den har vart over lang tid og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Strafferammen er seks års fengsel.

Mannens forsvarer, advokat Walter Høivik, sier at klienten hans ikke erkjenner straffskyld i forhold til tiltalen.

- Han mener beskyldningene er uriktige, og at han ikke har gjort noe straffbart. Det kommer til å bli en omfattende bevisførsel rundt dette i retten, sier Høivik.

Advokaten sier at tiltalen er bygget på påstander fra kvinnens side.

- Spørsmålet blir hvem man tror på, sier han.

Henlagt først

Kvinnens bistandsadvokat, Robert Fonn, sier at kvinnen ikke anmeldte mannen, men at hun ba om et besøksforbud i forbindelse med at hun flyttet ut.

- Hun måtte da avgi forklaring, og politiet tok så fatt i saken på egen hånd og startet etterforskning, sier Fonn.

Saken ble opprinnelig henlagt av politiet etter bevisets stilling. Henleggelsen ble påklaget, og statsadvokaten tok klagen til følge og omgjorde henleggelsen.

Etter en fornyet vurdering i politiet ble saken sendt inn til statsadvokatene med forslag om tiltale, og tiltale ble tatt ut i mars, bekrefter statsadvokat Kjell-Otto Lilleberg.

- Dette er vanskelige saker som det er utrolig viktig at politiet griper fatt i, sier politiadvokat Inger Beth Fosse ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks