Hovedinnhold

Hacker-kilder: Sentrale hackere i Noria-nettverket pågrepet

** Skal ha hacket Arbeiderpartiet og Høyre ** Skal ha brutt seg inn på Anders Behring Breiviks nettkontoer

BLE HACKET: I juli ble flere av terrorsiktede Anders Behring Breiviks personlige kontoer hacket og lagt ned. Nå skal hovedmannen bak hackingen være pågrepet av politiet. Foto: HELGE MIKALSEN, VG
BLE HACKET: I juli ble flere av terrorsiktede Anders Behring Breiviks personlige kontoer hacket og lagt ned. Nå skal hovedmannen bak hackingen være pågrepet av politiet. Foto: HELGE MIKALSEN, VG
(VG Nett) Alle de fem pågrepne personene skal ha deltatt i hackingen av Høyre og Arbeiderpartiets nettsider tidligere i år. Og i høst skal de ha hacket alle nettkontoene til Anders Behring Breivik.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett har onsdag snakket med flere kilder i det norske hackermiljøet etter at fem personer ble pågrepet siktet for grove trusler på internett.

VET DU NOE?TIPS VG NETTS JOURNALIST HER! 

- Politiet har pågrepet flere av de mest sentrale norske hackerne. En av dem er også på internasjonalt nivå, sier én av kildene til VG Nett.

Samtlige kilder VG Nett har snakket med sier at de pågrepne var en del av eller utgjorde hackernettverket «Noria».

- Det var disse som tok ned Arbeiderpartiets og Høyres nettsider tidligere i år, bekrefter en ikke-navngitt kilde til VG Nett.

- Hacket kontoen til Breivik

Etter det VG Nett får opplyst, er en av de pågrepne hovedmannen som i juli hacket og tok ned terrorsiktede Anders Behring Breiviks e-post-, Facebook- og Twitter-konto. Han omtales som sjefen i «Noria»-nettverket.

Kildene vil ikke stå frem med sin identitet fordi de frykter represalier fra andre i hackermiljøet.

De fem pågrepne mennene ble hentet av politiet i sine hjem tidlig onsdag morgen. Bakgrunnen var flere anmeldelser om saker hvor hackere hadde tilegnet seg tilgang til e-post- og Facebook-kontoer til flere ungdommer og misbrukt disse.

Det er uklart hvor mye politiet vet om de pågrepne, men pågripelsen har sendt sjokkbølger gjennom det norske hackermiljøet.

- Hvis politiet har beslaglagt datamaskiner og sånt, så sitter de på en gullgruve. Da kan de vite utrolig mye om det norske hackermiljøet, sier en kilde.

- Vi vet en del

Politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstuen politistasjon i Oslo ønsker ikke å kommentere saken nærmere på nåværende tidspunkt.

- Jeg ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte noe som helst. Jeg kan ikke kommentere spekulasjoner så tidlig i etterforskningen, sier Persson til VG Nett.

Hun sier at de fem personene ble pågrepet i henholdsvis Østfold, Romerike, Hedmark og Agder. Alle er i alderen 17-21 år.

- Vet dere noe mer om hvordan hackerne er organisert?

- Vi vet en del, men vi ønsker ikke å kommentere det, sier Persson.

Hun forteller at politiet har gjort beslag av datautstyr som skal gjennomgås av Kripos.

- Politisk bevissthet bak

Advokat Bjørn Haugen forsvarer en av de siktede og antatte hackerne.

- Min klient avviser en hver form for trusler. Men avhøret i dag handlet mest om alt mulig annet enn trusler. Det handlet om hva dette hackermiljøet har gjort og ikke har gjort, blant annet om de sto bak hackingen av Arbeiderpartiets og Høyres nettsider, sier Bjørn Haugen til VG Nett.

Haugen sier hans klient har erkjent å ha informasjon om hackerangrepene.

- Han har forklart seg om hvilken rolle han hadde under hackingen. Han har også forklart at det ligger en politisk bevissthet bak, og at man ønsket å hindre innføringen av datalagringsdirektivet, sier Haugen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks