Hovedinnhold

Psykolog uenig: Det skader hjernen

- Elektrobehandling hjelper mange pasienter

(VG Nett) En av Norges fremste eksperter på elektrosjokk mener behandlingen er bra for alvorlig deprimerte.

Elektrosjokk

Elektrokonvulsiv terapi, engelsk: Electroconvulsive therapy, forkortet ECT, også kalt elektrosjokk-behandling.

  • Behandlingen består av bruk av strøm for å utløse et epileptisk liknende anfall.
  • Gis vanligvis til alvorlig deprimerte.
  • Gis bare når samtaleterapi og bruk av medisiner har vært mislykket.
  • Frem til 60-tallet ble behandlingen ofte gjennomført uten narkose. I dag gis dette alltid.
  • Vanlige bivirkninger er blant annet fobigående hukommelsestap og forvirring etter behandlingen. Det største problemet er tap av hukommelse for gamle inntrykk.
  • Ifølge Helsedirektoratet får omtrent tusen pasienter elektrosjokk årlig i Norge.
  • Skal bare gis med samtykke med pasienten. Helsepersonell kan imidlertid gjennomføre elektrosjokk hvis de påberoper seg nødrett.
  • Kritikere hevder at fordelene ved ECT-behandling er for dårlig dokumentert og at faren for alvorlige bivirkninger er store.
Kilde: Helsedirektoratet / Norsk Helseinformatikk

Seksjonsoverlege Kjell Martin Moksnes forklarer at ECT-behandling, såkalt «elektrosjokk», virker raskere og bedre enn andre behandlingsformer for pasienter med alvorlige depresjoner.

Han er en av Norges fremste fagpersoner på feltet og har selv lang erfaring med å behandle pasienter med alvorlige psykiske lidelser.

- Jeg var også veldig skeptisk i begynnelsen, det er en uvanlig behandlingsform. Men den første pasienten jeg behandlet, hun hadde slitt med alvorlige depresjoner i fire år og brukt masse medisiner. Så fikk hun elektrostimulering og ble frisk i løp av to uker, forteller seksjonsoverlege ved alderspsykiatrisk avdeling, psykiatrisk divisjon ved Ullevål universitetssykehus.

300 sekunder: Mitt elektrosjokk

Konkluderer

Moksnes har i en årrekke forsket på resultatene av ECT-behandling, såkalte «elektrosjokk», «elektrokonvulsiv terapi» på fagspråket. Han forskning konkluderer med at for personer som lider av alvorlig depresjon virker handlingen raskere og bedre.

- Å kalle dette elektrosjokk er egentlig en veldig feil beskrivelse. Hvis du går tilbake 50-60-70 år i tid ble det

ANERKJENT: Kjell Martin Moksnes, lege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: OUS
ANERKJENT: Kjell Martin Moksnes, lege ved Oslo Universitetssykehus. Foto: OUS

brukt ukritisk, uten bedøvelse og var ganske fælt for pasientene. Men behandlingsmetoden har utviklet seg veldig. Et stort flertall av de som får denne behandlingen i dag har positive erfaringer, sier seksjonsoverlegen.

Les også: Slik var Solveigs elektrosjokk

Stor hjelp

Han mener at behandlingen kan være til stor hjelp for personer som lider av alvorlige depresjoner og psykiske lidelser.

- Det journalister aldri skriver noe om er alle de komplikasjonene og farene med å gå med alvorlige depresjoner over lang tid og den økte sykeligheten det fører til. Hvis du har en alvorlig psykotisk depresjon, vil dette være den beste behandlingen, sier Moksnes.

- Det blir hevdet at effekten av denne behandlingen er for dårlig dokumentert?

- Noen hevder at dette er dårlig dokumentert fra gammelt av, men det er gjort så mye studier nå at jeg tror selv kritiske fagfolk vil si seg enige i at det er dokumentert positiv effekt.

Viktig

ELEKTROSJOKK: Filmen «Mitt Elektrosjokk» viser hvordan Solveig Melkeraaen gjøres klar til behandlingen. Foto: Indiefilm
ELEKTROSJOKK: Filmen «Mitt Elektrosjokk» viser hvordan Solveig Melkeraaen gjøres klar til behandlingen. Foto: Indiefilm


I forbindelse med artiklene om elektrosjokk har VG Nett vært i kontakt med en rekke pasienter med positive og negative erfaringer med behandlingsformen. Mange forteller om hukommelsestap.

- Det er veldig viktig at de som opplever bivirkninger blir tatt alvorlig. Det er noen, særlig unge kvinner, som forteller at de etter behandlingen sliter med konsentrasjonsproblemer, innlæringsproblemer og nedsatt hukommelse.

- Man kan ikke se helt bort fra at dette kan skje, men det er veldig vanskelig å fastslå, fordi depresjon kan gi den samme typen bivirkninger. Har du en alvorlig depresjon er det vanlig at man får dårlig hukommelse. Men man kan ikke se bort fra at noen kan ha fått slike bivirkninger.

Har du tips om elektrosjokk?Klikk her og send VG Netts journalist en melding! 

Tilbakefall

Moksnes forklarer også at et av problemene er at mange får tilbakefall.

- Noen blir bra, men det er en del som får tilbakefall. Men slik er det også for pasienter som slutter med medisiner eller samtalebehandling. Akkurat som hvis du er syk og slutter med medisinene dine hvis du har høyt blodtrykk, sier seksjonsoverlegen.

- Er da løsningen å gi mer elektrosjokkbehandling for de som opplever tilbakefall?

- Nei, jeg tror man da må finne andre behandlingsformer som gjør at man unngår slike tilbakefall, forklarer seksjonsoverlegen.

- Det skader hjernen

Psykolog Joar Tranøy er en av de mest profilerte kritikerne av elektrosjokk som behandlingsmetode. Han har selv hatt støttesamtaler med personer som har fått behandling med elektrosjokk.

- Det skader hjernen. Mange av symptomene ved en depresjon forsvinner, men det er en forbigående virkning og det gjør ingenting med selve årsaken til depresjonen. I tillegg har du personer som får varige kognitive skader, sier Tranøy.

Kognitive skader dreier seg blant annet om læringsevne og hukommelse.

- Det sier seg selv at når man påfører hjernen elektriske strømstøt må man anta at det vil kunne gi hjerneskade.

- Men mange pasienter forteller om at de har fått et nytt og bedre liv etter elektrosjokkbehandling?

- Ja, det er helt klart. Men det som er ankepunktet er at det ikke er gjort noe systematisk forskning på skader etter elektrosjokk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks